N. T. 2019.03.28 13:15

Női kézilabda: Planéta túl a műtéten, nem mondott le a vb-szereplésről

A hét elején Párizsban megműtötték Planéta Szimonettát, a francia Chambray és a magyar női kézilabda-válogatott jobbátlövőjét. Az orvosok féléves kihagyással számolnak, de a 25 éves játékos helyzetét nehezíti, hogy mindkét lábán el kellett végezni a beavatkozást. Planéta már a jövőbe tekint, és nem mondott le arról sem, hogy ott legyen a decemberi, Japánban rendezendő világbajnokságon.  

Planéta Szimonetta a sérülése miatt nem tudta hozni a formáját a Chambray-ben

 

Kim Rasmussen szövetségi kapitány többeket meglepett, amikor a legutóbbi válogatott keret kihirdetésekor arról beszélt, hogy egy ideig nem számíthat a műtét előtt álló Planéta Szimonettára, pedig az átlövő problémái nem mostanában kezdődtek.

Párizsban végezték el a műtétet

A jobb lábammal már szenvedtem egy ideje, mindig úgy volt, hogy az idény alatt ugyan rosszabb lett, de aztán a nyári szünetben elmúlt a fájdalom – kezdte Planéta a Nemzeti Sport Online-nak. – Az orvosok sem tudták pontosan megmondani, mitől alakulhatott ki sarokcsont kinövés, lehet, nem megfelelő cipőt viseltem, vagy rosszul terheltem a lábamat. Tavaly nyár óta mindkét sarkam fájt, majd ennek következtében begyulladt az Achillesem, így reggelente a séta is problémát okozott. Már egészen hozzászoktam a fájdalomhoz, de január környékén a térdemre és a derekamra is kisugárzódott, ekkor vált biztossá, hogy elkerülhetetlen a műtét.”

Az úgynevezett Haglund-sarokkal sok sportoló bajlódik, de Planétánál egyrészt a fájdalom más helyekre is kisugárzódott, másrészt mindkét lábán kialakult a csontkinövés. A decemberi Eb-n nem kellett annyit futnia és felugrania, mert többnyire csak védekezésben volt feladata, azonban a klubjába visszatérve 45-50 perceket töltött a pályán, így megint felerősödött a fájdalom. A lökéshullám terápia sem segített, így nem maradt más választás, mint az operáció, amit hétfőn Párizsban végeztek el.

Az utóbbi két-három hónapban már nem tudtam úgy teljesíteni, ahogy szerettem volna. Olyan helyzeteket hagytam ki, amiket máskor biztosan belövök. A Kim által kifogásolt állóképességemen sem tudtam dolgozni, annyira fájt a lábam” – folytatta Planéta, hozzátéve, hogy egyelőre az orvosok sem tudják pontosan, mennyit kell kihagynia, ugyanis az Achillesét is szét kellett nyitni, hogy hozzáférhessenek a csonthoz.

A műtétet végző specialista azt mondta, jól sikerült, és nem látja akadályát annak, hogy hat hónap alatt visszatérjek, de minden attól függ, a testem hogyan reagál. Nehezíti a helyzetet, hogy az első hónapban egyik lábamra sem állhatok rá. Az első heteket itt töltöm Párizsban, majd egy kontroll után Budapesten kezdem el a rehabilitációt.”

Magyarul üzentek a Chambray U12-es csapatának játékosai

Az elmúlt napokban sok biztató üzenetet kapott, az egyik legkedvesebb a Chambray U12-es fiúcsapatától jött. A francia klubnál a felnőttcsapat játékosai között leosztják az utánpótláscsapatokat, Planéta az U12-es fiúkat kapta, az ő szereplésüket kísérte végig a szezon során, innen a kapcsolat.

Bár hosszú kihagyás elé néz, nem mondott le arról sem, hogy ott legyen a decemberi vb-n. „Az a célom, hogy visszakerüljek a válogatottba. Ha szeptemberben újra játszani tudnék, és októberben-novemberben utolérném magamat, akár még arra is nyílhatna esélyem, hogy ott legyek a vb-csapatban. A döntés úgyis Kim kezében van, aki a legjobb formában levő játékosokat fogja magával vinni. Nem leszek türelmetlen, tudom, hogy a későbbi pályafutásom miatt meg kellett csinálni ezt a műtétet. Innen lesz szép megint felállnom!”

 

" Going with the idea that nothing can stop me" New challenge started. . Fixed my problem,it's calls Haglund's disease. We tried all the possibilities to heal it but after many failed, surgery was the only way to solve my problem. Can't say exactly when I will be on the field again but in one thing I'm sure: I will work so hard to come back. I want to put as soon as possible my french jersey at #cthb and I want to wear again the No.42 shirt in the national team and feel that indescribable feeling. I have my goals so see you soon HANDBALL #handballismylife

603 Likes, 32 Comments - Szimonetta Regina Planéta (@plntszimi) on Instagram: "" Going with the idea that nothing can stop me " New challenge started . . Fixed my..." 

2021.09.19 09:17:00

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

Tokióban olimpiai aranyérmet nyert, és készen áll arra, hogy a Veszprémmel is a csúcsra érjen.

2021.09.18 17:27:23

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

A megerősödött Krim sokáig tapadt, mint a pióca, de így sem tudta megakadályozni a biztos ETO-győzelmet.

2021.09.18 15:27:28

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

Az első játékrészben nem működött jól a védekezés, de a szünet után szinte minden sikerült a zöld-fehéreknek.

2021.09.16 17:50:18

Kézilabda R. P.

A szünetben néggyel vezettek a franciák, de a második félidőben 21 gólt dobva győzött Ilics csapata.

2021.09.15 18:07:33

Kézilabda NAGY PÉTER (összefoglaló), MURÁNYI DOMONKOS (percről percre)

A magyar csapat jól kezdte a Montpellier elleni meccset, de végül örülnie kellett az egy pontnak.