Női kézi-vb: „Nem szeretnénk lassítani a játékunkat” – Golovin a németek elleni meccs előtt

Vágólapra másolva!
2021.12.06. 09:40
null
Golovin Vlagyimir szerint a védekezésen és elsősorban a visszarendeződésen lesz a hangsúly a németek ellen (Fotó: MTI)
Az eddig egyaránt veretlen magyar és német válogatott egymás elleni rangadója dönt arról, hogy melyik együttes vihet magával maximális négy pontot a szerdán kezdődő középdöntőbe a spanyolországi női kézilabda-világbajnokságon. A visszarendeződés kulcskérdés lesz a mieinknél, de a felesleges nyomástól kíméli a lányokat Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány.

 

Eddig tulajdonképpen semmi különös nem történt a spanyolországi torna E-csoportjában, az előzetes erőviszonyoknak megfelelően a magyar és a német csapat is legyőzte Szlovákiát és Csehországot, így két forduló után már bejutott a középdöntőbe, ahová biztosan viszi magával a csehek vagy a szlovákok ellen szerzett két pontot (az utolsó körben a csehek és a szlovákok az egymás elleni csatában döntik el, melyikük csípi el a még továbbjutást érő harmadik helyet) A hétfő késő esti utolsó meccsen pedig a csoportelsőség lesz a tét Magyarország és Németország között, s az, melyikük kezdheti a maximális négy ponttal a középdöntőt szerdán Granollersben – döntetlen esetén mindketten három-három pontot visznek tovább.

A németek meglehetősen magabiztosan menetelnek, a cseheket tíz, a szlovákokat 14 góllal intézték el, szélvészgyors támadásaik ellenszerét nem találták meg az ellenfelek, nem vitás, hogy az eddigi legnehezebb erőpróba vár a mieinkre.

A védekezésen és elsősorban a visszarendeződésen lesz a hangsúly. Ha megnézzük a németek eddigi két meccsét , a szlovákok ellen először a tizennnyolcadik percben álltak meg és támadtak rendezett védelemmel szemben, a többi akció addig inkább kosárlabdaszerű volt – mondta a vasárnapi szünnapon Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Nem szeretnénk lassítani a játékunkat, mert amikor gyorsan kézilabdázunk, akkor valahogy biztosabban működnek a dolgok. Az viszont nem fog működni, ha nagyon taktikusan szét akarjuk húzzuk a támadásokat. Kulcskérdés lesz, mennyire tudjuk megállítani a németek gyors játékát. De nem foglalkozunk a nyomással, ez is csak egy mérkőzés, a lányok tudják, mi a feladatuk. Ha valamit el akarunk érni ezen a tornán, akkor nem számolgatni és előreszaladva gondolkodni, hanem kézilabdázni kell. A végén majd meglátjuk, ez mire lesz elég. A felesleges nyomásra senkinek sincs szüksége.”

Golovin elismerte, a németek mindenképpen előttünk járnak csapatépítésben, hiszen már több éve együtt dolgoznak Henk Groenerrel. A holland edző irányításával évről évre gyorsabban játszik a válogatott, a stíluson akkor sem változtatnak, ha éppen jön egy gyengébb időszak az adott meccsen. Golovin külön is kiemelte a rutinos Xenia Smitset, aki ugyan a válla miatt ritkán vállalkozik átlövésre, a vezérszerepe azonban elvitathatatlan a német csapatban, és mindent tud a játékról.

Az Eb-n eddig pazar teljesítményt nyújtó Klujber Katrin klubtársaival néz farkasszemet hétfő este. Az FTC jobbátlövője a szlovákok ellen 11 lövésből hét, a csehekkel szemben 13 kísérletből 11 gólt (az első kilenc próbálkozásából nyolc sikeres volt) szerzett.

A helyzettől függ, hogy éppen mennyit vállalkozom lövésre, Csehországgal szemben a keresztmozgásokkal a társak olyan lehetőségeket teremtettek, amelyeket jól tudtam befejezni. Ezek olyan ziccerek voltak, hogy el kellett vállalni őket. Ennek köszönhető, hogy annyit lőttem kapura –      mesélte a junior-világbajnok balkezes. – Az első mérkőzésen és a csehek elleni is komplex mérkőzést játszottam, elöl és hátul is több szerepet kapok. Védekezésben egyre többet vagyok fent a pályán, sok gyakorlás van benne, hogy így teljesítek eddig a világbajnokságon. A második csoportmeccsen az első félidőben még nem éreztem annyira jónak a védelmünket, a másodikban viszont már sokkal jobban zártunk, így Szikora Melinda feladata is könnyebb volt a kapuban. De remélem, hogy meccsről meccsre jobb és jobb lesz a védekezésünk. Klubtársainkkal is találkozunk Emily Bölk és Alicia Stolle személyében, de mindenkire figyelnünk kell, mert erős átlövőkkel és jó kapusokkal állnak ki a németek.”

Klujber bízik benne, hogy az utolsó csoporttalálkozón nemcsak a szünet után állnak jobban össze, hanem az első perctől kezdve is, hiszen az eddigieknél sokkal keményebb mérkőzés vár rájuk. Az elejétől fogva helyre kell tenniük a hátsó alakzatot és a támadójátékot egyaránt, és akkor nem lesz gond.

Vámos Petra a csehek ellen kiemelkedő teljesítményt nyújtott (Fotó: MTI)
Vámos Petra a csehek ellen kiemelkedő teljesítményt nyújtott (Fotó: MTI)

Az elmúlt közel harminc évben rendszeresen megküzdött egymással a magyar és a német együttes a nagy tornákon, illetve azok selejtezőin: a 2008-as olimpia mellett négy világ- és kilenc Európa-bajnokságon találkoztak a felek. A spanyolországi tornára a Portugália elleni kvalifikációs párharcot biztosan megnyerve kijutó német válogatott két meghatározó játékosa is a magyar NB I-ben játszik, a balátlövő Emily Bölk és a jobbátlövő Alicia Stolle is a bajnoki címvédő Ferencvárost erősíti. Így kikértük a népligeti együttest irányító Elek Gábor véleményét is a találkozóról.

A NÉMET KAPITÁNY SZERINT TÖBB ENERGIÁT VEHETETT KI BELŐLÜNK A SZOMBATI MECCS

Henk GROENER, a német válogatott szövetségi kapitánya: „Az elmúlt években a magyar kerettagok nagy része a juniortornákon szerepelt jól, most pedig már a felnőttek között bizonyít. Tetszik az út, amelyen a magyar válogatott jár, nagyon fiatal csapat, gyors lerohanásokra képes, és ezekben sok gólszerzési lehetőség rejlik. Kiélezett, jó mérkőzésre számítok hétfőn. Szombaton a második fordulóban a csehek ellen is szoros meccset vívott a magyar csapat, ami több energiát vehetett ki belőle.”

Bemelegítésnek jó volt az első két csoportmérkőzés, de az érdemi rész csak most következik a világbajnokságon. Jól alakult a sorsolás, nagy szerencse, hogy lehet lépésről lépésre haladni. Tetszik, amit eddig láttam, mert ebben az összetételben tényleg nagyon kevés ideje volt a keretnek a felkészülésre, de eddig jó munkát végez a csapat. A támadójátékunk gördülékeny, ehhez nyilvánvalóan kellenek a jó egyéni teljesítmények is, Klujber Katrin kifejezetten jól játszik eddig és Háfra Noémi szereplése is pozitív. Egészséges önbizalom érződik a csapaton a támadásoknál és ez nagyon tetszik. A védekezést azért nehéz értékelni, mert Tomori Zsuzsanna hiányában a vezérét veszítette el az együttes, az utolsó pillanatokban kellett mindent átszervezni, miközben a legtöbb gyakorlást a védelem összerakása igényli. Golovin Vlagyimir keresi az embereket, próbál olyan pároskapcsolatokat összerakni, amelyek működnek, ez látszik, de ehhez idő kell” emelte ki Elek Gábor, majd kitért a németekre is.

A németeket nagyon erősnek érzem, láttam a felkészülési és az első két vb-csoportmeccsüket is. Bő a keretük, minden poszton több jó játékosuk van és remek felfogásban kézilabdáznak, erős védekezésből vezetnek rendkívül gyors lerohanásokat. Kulcsfontosságú, hogyan tudjuk befejezni a támadásainkat és abból miként tudunk visszazárni, mert nagyon jól futnak a németek. Az is fontos, hogy ne tudják megtörni a folyamatos támadójátékunkat, ehhez sok labda nélküli mozgás kell tőlünk, és a kapusteljesítmény is lényeges lesz” – tette hozzá a szakember.

Mint ismert, a szerdán kezdődő középdöntőbe a csoport első három helyezettje jut tovább, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket. A magyar együttes a középdöntőben Dél-Koreával és Dániával, illetve Kongóval vagy Tunéziával találkozik Granollersben.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

25. NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG (SPANYOLORSZÁG, DECEMBER 1–19.)
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
E-CSOPORT (Llíria)
18.00:
Csehország–Szlovákia (Tv: M4 Sport)
20.30: Németország–Magyarország (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ E-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Németország 2 2 67–43 +24 4
2. MAGYARORSZÁG 2 2 67–58 +9 4
3. Csehország 2 2 50–63 –13 0
4. Szlovákia 2 2 51–71 –20 0

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A VILÁGBAJNOKSÁGRA –RÉSZLETES NÉVJEGYEK ÉS RÖVID JELLEMZÉSEK ITT!
Kapusok:Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbszélsők:Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)Jobbátlövők:Albek Anna (TuS Metzingen – Németország), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Planéta Szimonetta (DVSC Schaeffler)
Irányítók:Tóth Eszter (Motherson-Mosonmagyaróvári KC SE), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)
Beállók:Bordás Réka (DVSC Schaeffler), Szabó Laura (MTK Budapest), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők:Háfra Noémi (Győri Audi ETO), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Balszélsők:Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Fodor Csenge (Győri Audi ETO)
Elkülönítve:Schatzl Nadine (Győri Audi ETO) – pozitív koronavírusteszt
Szövetségi kapitány:Golovin Vlagyimir
A világbajnokságon mérkőzésenként 16 játékos nevezhető.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport (Granollers):   
Franciaország, Montenegró, Angola, Szlovénia
B-csoport (Llíria):   Orosz csapat, Szerbia, Kamerun, Lengyelország
C-csoport (Castelló):    Norvégia, Románia, Kazahsztán, Irán
D-csoport (Torrevieja):   Hollandia, Svédország, Puerto Rico, Üzbegisztán
E-csoport (Llíria):    Németország, MAGYARORSZÁG, Csehország, Szlovákia
F-csoport (Granollers):    Dánia, Dél-Korea, Tunézia, Kongó
G-csoport (Castelló):   Horvátország, Japán, Brazília, Paraguay
H-csoport (Torrevieja):   Spanyolország, Ausztria, Argentína, Kína
A csoportok első három helyezettje bejut a középdöntőbe (AB-, CD-, EF- és GH-ág).

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Nedelykov Tamás, Papp Bálint

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik