Női kézi-vb: párbeszédet és összefogást sürget a Győr edzője

NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)NEDELYKOV TAMÁS (Kumamoto)
Vágólapra másolva!
2019.12.11. 12:33
null
Danyi Gábor döntőbe várja a norvégokat (Fotó: Nemzeti Sport)
Vasárnap érkezett meg Kumamotóba, a Japánban zajló női kézilabda-világbajnokság helyszínére a Győri ETO küldöttsége. Két meccs között Danyi Gábor vezetőedzőt kérdeztük a magyar válogatott csalódást keltő szerepléséről és a fejlődés lehetőségéről.

A győriek természetesen azt remélték, hogy a második héten is szurkolhatnak még a magyar csapatnak, erre végül csak az Argentína és a Franciaország elleni, Elnök-kupáért zajló mérkőzéseken nyílt módjuk.

„Természetesen én is csalódott vagyok, azt vártam, hogy saját erőnkből elérjük az olimpiai kvalifikációs helyek egyikét – kezdte a Nemzeti Sportnak Danyi Gábor. – A legszomorúbb, hogy a kezünkben volt a sorsunk, de nem tudtunk élni az eséllyel. Az elkeseredés után rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy miben lehet javulni. Mindenkinek őszintén el kellene mondania, miben hibázott, és miben szeretne fejlődni. Ez hiányzik a magyar kézilabdából. Kezdem én, mint a Győr edzője, biztos nekem is részem van a mostani eredményben. Az lenne a jó, ha a hazai kézilabdában érintett szereplők egyszer és mindenkorra le tudnának ülni egymással, és meg tudnák beszélni, kinek mit kell hozzátennie a fejlődéshez.”

Azt Kim Rasmussen szövetségi kapitányhoz hasonlóan Danyi is elismerte, apróságokon múlt a továbbjutásunk, ezért nem szabad átesni a ló túloldalára, és azt mondani, hogy minden rosszul működik. „Meggyőződésem, ha a második félidő elején nem engedjük annyira magunkra a románokat, a félidőbeli különbség elég lett volna. Nem hinném, hogy ettől Győrben, Ferencvárosban vagy Érden jobban kellene dolgozni, inkább próbáljuk megtalálni, mi vezetett ahhoz, hogy ilyen nüanszokon elcsúsztunk.”

Hozzátette: a válogatott magját alkotó Ferencváros játékosai nem túl sikeres őszi BL-szereplés után érkeztek a nemzeti csapathoz, az akarásukkal nem volt gond, de nem voltak életük formájában. „Mindenkin látszódott, minden idegszálával azért küzd, hogy sikerüljön elérni a kitűzött célt. Pontosan azokban a pillanatokban ment ez át görcsösségbe, amikor higgadtságra és türelemre lett volna szükség. Ezekben kellene sokat fejlődnünk.”

Ami a saját játékosait illeti, vegyes a kép. Szerinte Kiss Éva és Faluvégi Dorottya sem vallott szégyent, de nem is voltak a magyar csapat húzóemberei. A francia játékosok csalódást keltő szereplésen vannak túl, de az Elnök-kupát megnyerve legalább nem vesztesként térhettek haza.

„Korábban ők sem voltak mindig a topon, végig kellett járniuk a maguk útját – folytatta Danyi. – A norvégoknak ugyan egy teljes kezdősora nincs itt, ezzel együtt a döntő egyik várományosai. Anne Mette Hansen is úgy jöhet haza, hogy a maga részéről mindent megtett a dánok sikeréért, és ugyanez mondható el Eduarda Amorimról is a braziloknál.”

Danyi szerint rendeztek már magasabb színvonalú tornát, de azért így is voltak eddig kiemelkedő meccsek, és biztos benne, hogy az utolsó három napon izgalmas találkozókra kerül sor. A tréner Bartha Csaba klubelnök és Szabó Tamás kommunikációs igazgató társaságában érkezett meg Japánba, a meccsek megtekintése mellett más fontos teendőjük is akadt.

„Az egyik célunk az volt, hogy már a jövőt építsük, és tárgyaljunk, tiszteletben tartva, hogy ez az időszak a válogatottakról szól. Ilyen szempontból is hasznos volt az út, úgy néz ki, megtaláltuk a megoldást” – zárta Danyi, aki ugyan posztokat nem említett, de például jobbátlövőben az egy idényre aláíró Katarina Bulatovics helyére jó eséllyel érkezik valaki az ETO-hoz.

A bajnoki szünet elején a győri kézilabdázók egy hét pihenőt kaptak, utána ismét edzésbe álltak. A felnőtt keret tagjai közül jelenleg hat egészséges játékos gyakorol a kisalföldi megyeszékhelyen, kiegészülve a fiatalokkal. Danyi Gábor elmondta, ebben az időszakban is nagyon jó kezekben van a csapata, hiszen a kiváló stábmunkának is köszönhető, amit eddig elértek. Miután a vezetőedző hazatér, folytatják a felkészülést, kiegészülve a brazil és a francia játékosokkal.

„Azt az egy hetet arra fordítjuk, hogy készülünk az FTC elleni rangadóra, illetve a folytatásra. A január rendkívül sűrű időszak lesz számunkra, fizikálisan és mentálisan is megfelelő állapotban kell lennünk” – szögezte le.

Danyi úgy fogalmazott, a sorsolás szeszélye folytán lassacskán hagyománnyá válnak a Győr-Ferencváros rangadók az ünnepek időszakában, hiszen idén január 2-án is játszottak a nagy riválissal. Hangsúlyozta, hogy a december 29-én sorra kerülő rangadó nagyon-nagyon fontos mérkőzés lesz, de csak egy a bajnokságból.

„Nem nézzük, hogy áll a tabella, nem nézzük, hogy az ellenfélből ki milyen állapotban van, elsősorban magunkra összpontosítunk. Természetesen mindkét csapat nagyon komoly presztízst csinál ebből a meccsből, de meggyőződésem, ha győzünk, ha nem győzünk, nem ezen az egy találkozón fog eldőlni a bajnokság” – magyarázta a címvédő ETO szakvezetője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik