Női kézi olimpiai sel.: ötgólos montenegrói fricska Norvégia ellen

V. J.V. J.
Vágólapra másolva!
2021.03.19. 21:30
null
Norvégia kikapott Montenegrótól (Fotó: Norges Handballforbund/Facebook)
A női kézilabda olimpiai selejtező 1. fordulójában Montenegró nagy meglepetésre 28–23-ra legyőzte Norvégiát, Spanyolország pedig 28–28-as döntetlent játszott Svédországgal.

 

Norvégia–Montenegró 23–28

Az esélyesebbnek tartott Norvégia elleni győzelmével nagy lépést tett az olimpiai szereplés kiharcolása felé a podgoricai csoport házigazdája, Montenegró.

A vezetést a korábbi győri, jelenleg a Viperst erősítő Nora Mörk szerezte meg Norvégiának – a sérülésből lábadozó jobbátlövőt csak a hetesek elvégzésére vitte magával a skandináv csapat. Katrine Lunde 306. válogatott mérkőzésén lépett pályára, ezzel megelőzte az eddigi rekorder Karoline Breivangot.

A norvégok által szerzett első találatra gyorsan válaszolt a 2016 és 2020 között a magyar válogatottat irányító Kim Rasmussen együttese: az első montenegrói találatot Djurdjina Jaukovics szerezte, aki a mérkőzés egyik főszereplőjévé vált, hiszen ő talált a legtöbb alkalommal, hétszer az ellenfél kapujába.

A korai montenegrói fordítást követően az egész mérkőzésen végig vezettek a balkániak, akik a szünetre egygólos előnnyel mehettek, a második félidőben viszont sikerült jobban elhúzniuk, így öt góllal kerekedtek felül skandináv ellenfelükön, amely hiába lőtt többször kapura, nem tudott kellően élni a lehetőségeivel.

Montenegró története során ezelőtt csak egyszer tudta legyőzni Norvégiát, a hosszabbításba torkolló 2012-es Eb-döntőben.

A norvégok győri légiósai közül Veronica Kristiansen és Stine Oftedal kétszer, Kari Brattset egyszer volt eredményes, míg a kapus Silje Solberg három védéssel zárt.

„Nem voltunk elég jók. Az első pillanattól kezdve szenvedtünk, főleg visszarendeződésben, amiből sok gyors gólt kaptunk” – ismerte el Oftedal.

A vesztes mérkőzés után Norvégia szombaton az első mérkőzésére készülő, így vélhetően frissebb Románia ellen lép pályára. Ezt követően vasárnap Montenegró játszik majd keleti szomszédunkkal. Norvégia 1988 óta csak a 2004-es athéni olimpiáról maradt le.

Spanyolország–Svédország 28–28 (13–13)

Bosszúsan vonulhatott le a pályáról Svédország, miután az utolsó pillanatban engedte ki a kezéből a győzelmet Spanyolország ellen. A két csapat között nem volt nagy különbség, ám előnybe csak a svédek tudtak kerülni, akik rendre néhány góllal a spanyolok előtt lépegettek, akik az első félidőben még négyszer, a második játékrészben már csak egyszer tudtak egyenlíteni – a legutóbbi esetben viszont nem sokkal a lefújás előtt.

Az 59. perc elején, 25–28-as állásnál nem alaptalanul bízott abban a svéd válogatott, hogy megnyerheti a találkozót, ám Alicia Fernández, Ainhoa Hernández és Jennifer Gutiérrez találataival nem sokkal a vége előtt döntetlenre mentették a találkozót a spanyolok.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
1. CSOPORT (Llíria)
Spanyolország–Svédország 25–28 (13–13)
Ld:
C. Martín 7, Pena 6, ill. Westberg 7
A TOVÁBBI PROGRAM
Március 20., szombat
18.15:
Svédország–Argentína
Március 21., vasárnap
19.30:
Argentína–Spanyolország

3. CSOPORT (Podgorica)
NorvégiaMontenegró 23–28 (12–13)
Ld: Aune 4, ill. Jaukovics 7, Radicsevics 6
A TOVÁBBI PROGRAM
Március 20., szombat
19.30:
Norvégia–Románia
Március 21., vasárnap

16.00: Montenegró–Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik