BOBORY BALÁZS, ÉLIÁS GÁBOR 2022.05.28 06:58 Frissítve: 2022.05.28 06:58

Női kézi MK: Ferencváros–Győr álomdöntőt ígér a papírforma

Szombaton a Ferencváros a Siófokkal, a Győri ETO a Dunaújvárosi KKA-val játszik a női kézilabda Magyar Kupa elődöntőjében, vasárnap pedig a vesztesek a bronzért, a győztesek az aranyért csatáznak Debrecenben.

Stine Oftedal tudja, a kupa mindig más, mint a bajnokság, de a céljuk az, hogy a lehető legtöbb meccset megnyerjék az évad utolsó, legfontosabb szakaszában (Fotó: Török Attila)

 

Vasárnap véget érnek a 2021–2022-es női kézilabdaévad magyarországi versengései, mégpedig a Magyar Kupa négyes döntőjével, amelyet a debreceni Főnix Csarnokban rendeznek meg. A bajnoki aranyérmeket már egy hete kiosztották, a Győri Audi ETO KC visszahódította a trónt az FTC-­Rail Cargo Hungariától, amely ezüstérmes lett. A második megszerezhető hazai trófeáért megint ez a két együttes száll a legnagyobb eséllyel harcba, hiszen a négyes döntő sorsolásakor elkerülték egymást, a Rába-partiak szombaton a Dunaújvárosi KKA-val, a fővárosiak pedig a Siófok KC-val küzdenek meg az elődöntőben. Nagy meglepetésnek számítana, ha nem hazánk két Bajnokok Ligája-szereplő együttese vívná vasárnap az aranycsatát, de ismerjük a kupák lélektanát, egy mérkőzés dönt a továbbjutóról, vagyis semmi sincs lefutva.

„Remek állapotban van a csapat – mondta Stine Oftedal, az ETO norvég irányítója. – Nagyon kemény háromhetes periódust élünk meg, de mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbb mérkőzést megnyerjük az évad utolsó szakaszában. A kupa mindig más, mint a bajnokság, egy-egy mérkőzést játszunk szombaton és vasárnap semleges pályán, egyetlen esélye van mindenkinek, aki pályára lép ezen a hétvégén. Ezzel tisztában vagyunk, és tudjuk, sokkal nehezebb lesz a dunaújvárosiak elleni mérkőzés, mint a legutóbb a bajnokságban megvívott meccs. Mindent beleadnak majd, ahogy persze mi is. Tudjuk, hogy mi vagyunk az esélyesek, és ezt bizonyítjuk is az elődöntőben.”

Stine Oftedal nem véletlenül utalt a felek legutóbb egymás ellen megvívott összecsapására, két hete a győriek 34–18-ra győzték le a DKKA-t saját csarnokukban, és bár ezúttal idegen a helyszín, vélhetően szombaton is megoldják a feladatot a tehetséges újvárosi csapat ellen.

VÉLEMÉNYEK

Vágó Attila, a DKKA vezetőedzője: – Nagyon jó a hangulat a csapatnál, örülünk, hogy eddig eljutottunk. Nincs mit szépíteni, a fejünkben elsősorban a vasárnapi mérkőzés jár, amelyet a papírforma szerint a Siófokkal vívunk meg, arra készülünk gőzerővel, ennek szellemében játszunk majd az ETO ellen az elődöntőben. Amúgy sem vagyunk sokan, be kell osztani az erőt. A győriek ellen sem feltartott kézzel megyünk a pályára, mindent megteszünk, hogy megnehezítsük a bajnok dolgát.

Uros Bregar, a Siófok vezetőedzője: – Nekem, a csapatnak és a klubnak is sokat jelent, hogy bejutottunk a négyes döntőbe, mert nem kezdtük jól az évadot, de aztán a bajnokságban és a kupában is jól teljesítettünk, ez a hétvége a hab a tortán. Az ETO és az FTC magasabb szintet képvisel, a Fradi ellen nem mi vagyunk az esélyesek, de mindent beleadunk. Jól kell játszanunk, mindegy, hogy ki az ellenfél. Legutóbb sok problémánk volt a DKKA ellen, meglátjuk, most mi lesz, ha az újvárosiakkal kerülünk szembe.

A másik ágon szorosabb küzdelem várható, mert a Siófok KC a bajnokság második felére szépen összeállt Uros Bregar keze alatt, és több minőségi játékos is akad a keretben, éppen ezért megizzaszthatja a Ferencvárost. Elek Gábor együttesének viszont a Magyar Kupa az utolsó esélye, hogy trófeát nyerjen ebben az évadban – a Bajnokok Ligája jövő heti négyes döntőjében az ETO lép pályára –, így biztosan különleges motivációval készül a 2021-es bajnok a debreceni hétvégére, és előbb a Balaton-partiak ellen lépne tovább, hogy aztán a döntőben a győrieket is meglepje.

„Ebben az évadban mindkét Siófok elleni bajnoki mérkőzésünk speciális volt, és biztos vagyok benne, hogy ellenfelünk úgy készül, mikor, ha nem most – kezdte Elek Gábor, az FTC vezetőedzője. – Ezért szándékosan nem is az ETO-ról meg a döntőről beszélek, mert először túl kell jutni az elődöntőn. Nyilván a papírforma mellettünk szól, de ezt a gyakorlatban is igazolnunk kell. A két nap alatt két mérkőzés mindig különleges, nem lehet rögtön azt mondani, hogy »all in«, ha másnapra életben akarunk maradni, nagyon fontos, hogy tudunk gazdálkodni az energiánkkal. Éppen ezért kis állóképességi munkát végeztünk, illetve a gyorsasági állóképességet fejlesztettük. Ezúttal két mérkőzésre kellett felkészülnünk, mivel a szombati és vasárnapi meccs között nagyon kevés az idő.”

A Fradi a bajnokságban idegenben 33–31-re, hazai pályán 30–21-re verte meg a Siófokot, ráadásul a két együttes a debreceni final four első meccsét szombat délután vívja, s majd kiferül, kinek sikerült jobban felpörögnie, megszoknia az atmoszférát, a körülményeket.

Egy biztos, ismét színvonalas mérkőzésekre van kilátás, és az előző évtől eltérően ezúttal a döntőben találkozhat a magyar bajnokság két legjobb csapata, a Győri ETO és a Ferencváros, ám ehhez a Dunaújvárosnak és a Siófoknak is biztosan lesz néhány szava.

TAVALY ELMARADT, IDÉN ÖSSZEJÖHET AZ ÁLOMDÖNTŐ

Egy évvel ezelőtt Veszprémben rendezték a final fourt, ahol a sorsolás szeszélye folytán már az elődöntőben összeakadt egymással az ETO és a Ferencváros. A meccs érdekességét az adta, hogy két héttel korábban az FTC a bajnokságban kilenc góllal ütötte ki a győrieket, és ezzel lényegében megszerezte az aranyérmet. A Rába-partiaknál a kispadon Danyi Gábort Ambros Martín váltotta, és a mérkőzésen szinte végig az ETO akarata érvényesült, ami még akkor is igaz, ha 12 perccel a zárás előtt egyszer átvették a vezetést a fővárosiak. A hétgólos Stine Oftedal vezetésével a győriek viszont ismét megújultak, és végül 29–25-re nyertek, majd másnap a papírformának megfelelően a Debrecent is magabiztosan legyőzték. Az ETO és a Fradi 2019-ben már találkozott debreceni kupadöntőben, akkor nagy hátrányt dolgozott le Elek Gábor csapata, de a felzárkózásban el is fáradt, és végül 32–29-re a győriek diadalmaskodtak.

Pillanatkép tavalyról: Veszprémben a Győri Audi ETO ünnepelt Magyar Kupa-győzelmet (Fotó: Török Attila)

NŐI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
NÉGYES DÖNTŐ (Debrecen, Főnix Aréna)
ELŐDÖNTŐ
Május 28., szombat
15.45:
FTC-Rail Cargo Hungaria–Siófok KC (Tv: M4 Sport+)
18.15: Győri Audi ETO KC–Dunaújvárosi Kohász KA (Tv: M4 Sport)
Május 29., vasárnap
15.00: a 3. helyért
17.45: döntő (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Az elmúlt tíz év döntői
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
2022.06.23 22:41:54

Kézilabda VINCZE SZABOLCS

NS-VÉLEMÉNY. Itt igenis a cél a fontos, ezért nevezzük sportnak.

2022.06.19 21:06:54

Kézilabda BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Európa és így a világ negyedik legjobb klubcsapatának lenni igenis büszkeség.

2022.06.19 17:26:12

Kézilabda H. Á., N. T.

A katalánok elsőként védték meg Bajnokok Ligája-címüket a kölni final fourban.

2022.06.19 14:41:54

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

A csalódott csapatok csatájában a Veszprém szinte végig vezetett, mégis drámai hajrá végén a Kiel győzött.

2022.06.18 17:31:32

Kézilabda H. Á.

A címvédő Barcelona lesz a Kielce ellenfele a vasárnapi döntőben, a Veszprém a Kiellel játszik a bronzért.