BALLAI ATTILA
2020.06.22 18:00 Frissítve: 2020.06.22 18:05

Kézisek kézise: Görbicz Anita a dobogó második fokán

Görbicz Anita a Kézisek kézise második helyezettje, így megelőzte a XX. század legjobb magyar női kézilabdázóját, szavazási akciónk harmadikját, Sterbinszky Amáliát. „Görbe” persze legfeljebb a XXI. század legjobbja címre pályázhat majd, de e díjat ráérünk nyolcvan év múlva odaítélni. A Nemzeti Sport, a Magyar Nemzet, az Origo és a Magyar Kézilabda-szövetség közös játékának győztese viszont már megvan, ám egyelőre csak annyit árulhatunk el róla, hogy tizenhárom szövetségi kapitány voksai emelték minden idők legjobbjává, a „Kézisek kézisévé”. Őt és az első tíz helyezettet egyaránt várja a sportági Hírességek Csarnoka.

Görbicz Anita (Fotó: Nemzeti Sport)

 

2. helyezett: Görbicz Anita (97 pont)

Minden idők legjobb női játékosainak listáján a harmadik Sterbinszky Amália 96 pontot kapott, a második Görbicz Anita 97-et, a végső győztes pedig 99-et. Érdemes felidéznünk a „Pólósok pólósa” dobogóját, amely így fest: 1. Faragó Tamás 78 pont, 2. Kásás Tamás 75, 3. Gyarmati Dezső 74. Szinte ugyanaz a kiélezett verseny, alig érzékelhető különbség; mint amikor a kapufáról kifelé vagy befelé pattan a labda. (Az abszolút számok utóbbi esetben azért kisebbek, mert 11 tagú volt a zsűri.) Mégsem szerencse dolga a sorrend, a szavazásra felkért mesterek napokig tépelődtek a válaszokon. Egyikük egészen odáig ment, hogy kijelentette, békés, háborítatlan nyugdíjas éveit zavartuk meg felkérésünkkel, de örömmel tett eleget neki, és reméli, nem lőtt nagyon mellé. Most, hogy megismerte az összesített listát, megnyugodhat: majdnem tökéletesen célba talált.

Sterbinszky Amália dobogós helyezése is vitathatatlan. Már feltűnésekor teljes fegyverzetben mutatkozott meg, a szakmából és a sportági közvéleményből egyszerre szakadt fel a sóhaj: végre itt van, aki megváltja majd a magyar női kézilabdát! Amál be is teljesítette e reményt. Az 1970-es évek „bronzkorában” az 1976-os montreali olimpia, valamint három világbajnokság egyaránt 3. helyezésének vezéralakja lett. Harminckét esztendősen – ami akkoriban női sportolónál már „tisztes kornak” számított – a hazai vb-ezüsttel és a BL-előd BEK megnyerésével teljesedett be a pályafutása. Klubszinten a Ferencvárossal robbant be, így nem kis felzúdulás követte elhatározását, hogy a Vasasba igazol. Hiszen a bajnokcsapatot hagyta ott – igaz, a majdani bajnokért. A Vasas 1972-ig egyetlen egyszer sem zárt a tabella élén, onnantól fogva bezzeg zsinórban tizenegyszer! Háromszor választották az év kézilabdázójává (1974, '76, '77), majd elhódította a XX. század legjobb női játékosa megtisztelő címet. E dicsőség már a távolban érte, miután Dániába ment férjhez, 1982-ben a Helsingör, Hamlet városa játékosa lett. Ezt itthon egyesek kisebb tragédiaként élték meg, de a mostani eredmény is mutatja: Sterbinszky Amália örökre a magyar kézilabdakincs része.

Miként Görbicz Anita, a klubhűség, a ragaszkodás mintaképe. A Győri ETO-ban kezdte példátlan ívű pályafutását, és minden bizonnyal ott is fejezi majd be. E városban, a hazai rendezésű junior vb-n, 2001-ben villantotta meg először a nemzetközi mezőnynek, mi lakozik a fejében és a csuklójában, a meccsek után már az ellenfelek is vele fotózkodtak. A 2003-as horvátországi felnőtt világbajnokság édesbús döntője és ezüstérme kapcsán a fél kézilabdás világ zárta szívébe azt a tündökletes tehetségű „gyerekembert”, aki a kamerák kereszttüzében elsiratta az aranyat. Nem tudhatta, hogy válogatott mezben ezt követően már legfeljebb bronzok jönnek, a 2005-ös vb-n, a 2004-es és 2012-es Eb-n. Azt még kevésbé, hogy a Győr egyszer csak - mintha Akhilleuszhoz hasonlóan minden klasszisát a mondabeli Sztüx folyóba merítették volna – legyőzhetetlenné, sebezhetetlenné válik. A magyar bajnokságot 2005-től kezdve mostanáig 13-szor nyerte meg, megfelelően „Görbe” mezszámának. Az európai porondon a 2013-as BL-elsőség hozta meg az áttörést, két nappal Anita harmincadik születésnapja előtt, ráadásul a szülővárosában, Veszprémben, mert ott rendezték a Larvik elleni döntő visszavágóját. Azóta ötszörös BL-győztes, és szeptemberben akár hatszoros is lehet. Immár túl a harminchetedik életévén, de ebben nincs semmi meglepő. Hiszen „Görbének” a kézilabda nem munka, hanem életforma, éltető elem.

Sterbinszky Amália (Fotó: MTI)

3. helyezett: Sterbinszky Amália (96 pont)

Minden idők legjobb női játékosainak versenyében Sterbinszky Amália 96 pontot kapott, míg a hamarosan ismertté váló ezüstérmes 97-et, a végső győztes, maga a „Kézisek kézise” pedig 99-et. E ponton érdemes felidéznünk a „Pólósok pólósa” dobogóját, amely így fest: 1. Faragó Tamás 78 pont, 2. Kásás Tamás 75, 3. Gyarmati Dezső 74.

 
A hét mesterlövész, avagy a 4–10. helyezett
Kapitányi testület dönt a legjobbról
Radulovicstól Görbiczig 
 A szakadék szélétől a sydney olimpiai ezüstig
 A BEK-győzelmeket és vb-ezüstöt hozó 1982 legjobbjai
Sterbinszky Amália és az 1970-es évek klasszisai 
A pénz döntött – az út a vb-aranyig vezetett
Ki lesz a kézisek kézise? Indul a szavazás! 

Szinte ugyanaz a kiélezett verseny, alig érzékelhető különbség; mint amikor a kapufáról kifelé vagy befelé pattan a labda. (Az abszolút számok utóbbi esetben azért kisebbek, mert 11 tagú volt a zsűri.) Mégsem szerencse dolga a sorrend, a szavazásra felkért mesterek napokig tépelődtek a válaszokon. Egyikük egészen odáig ment, hogy kijelentette, békés, háborítatlan nyugdíjas éveit zavartuk meg felkérésünkkel, de örömmel tett eleget neki, és reméli, nem lőtt nagyon mellé. Most, hogy megismerte az összesített listát, megnyugodhat: majdnem tökéletesen célba talált.

Sterbinszky Amália dobogós helyezése is vitathatatlan. Már feltűnésekor teljes fegyverzetben mutatkozott meg, a szakmából és a sportági közvéleményből egyszerre szakadt fel a sóhaj: végre itt van, aki megváltja majd a magyar női kézilabdát! Amál be is váltotta e reményt. Az 1970-es évek „bronzkorában” az 1976-os montreali olimpia, valamint három világbajnokság egyaránt 3. helyezésének vezéralakja lett.

Harminckét esztendősen – ami akkoriban női sportolónál már „tisztes kornak” számított – a hazai vb-ezüsttel és a BL-előd BEK megnyerésével teljesedett be a pályafutása. Klubszinten a Ferencvárossal robbant be, így nem kis felzúdulás követte elhatározását, hogy a Vasasba igazol. Hiszen a bajnokcsapatot hagyta ott – igaz, a majdani bajnokért. A Vasas 1972-ig egyetlen egyszer sem zárt a tabella élén, onnantól fogva bezzeg zsinórban tizenegyszer!

Háromszor választották az év kézilabdázójává (1974, '76, '77), majd elnyerte a XX. század legjobb női játékosa megtisztelő címet. E dicsőség már a távolban érte, miután Dániába ment férjhez, 1982-ben a Helsingör, Hamlet városa játékosa lett. Ezt itthon egyesek kisebb tragédiaként élték meg, de a mostani eredmény is mutatja: Sterbinszky Amália örökre a magyar kézilabdakincs része.

2022.11.23 18:20:57

Kézilabda nemzetisport.hu

Megvalósult a szegediek célja a Celje ellen és simán nyertek, megszerezve ezzel második győzelmüket a BL-ben.

2022.11.20 15:18:53

Kézilabda nemzetisport.hu

Dánia szinte végig vezetett, de az utolsó percekben a norvégok jobbak voltak, ezzel nyertek.

2022.11.16 14:35:44

Kézilabda nemzetisport.hu

Klujber Katrin megint nagyot játszott, feljavult a kapusteljesítmény, a 11. helyen zártuk a tornát.