Kézi El: ilyen még nem volt! Területi alapú beosztás az EHF-nél

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.07.24. 10:07
null
Az Alba Fehérvárnál már elkezdték az edzéseket (Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) a hivatalos honlapján tette közzé a férfi és a női Európa-liga első selejtezőkörének kalapbeosztását. Érdekesség, hogy a férfiaknál területi alapon alakították ki a csoportokat – ilyenre korábban nem volt példa az EHF-nél.

 

A férfi mezőnyben összesen 51 csapat indul az EHF-kupát felváltó Európa-ligában. A csoportkörben 24 együttes versenyez majd, ebből már 12 hely automatikusan elkelt. A három magyar klub közül a Tatabánya főtáblás, a Gyöngyös az első, a Balatonfüred pedig a második selejtezőkörben kezd.

Az EHF közleménye szerint – a korábbi évekkel ellentétben, amikor két kalapra osztották a mezőnyt –, a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozásokat is szem előtt tartva, területi alapon alakítottak ki három csoportot két-két kalappal, kalaponként öt csapattal.

Az első selejtezőkörben érintett Gyöngyös így az alábbi öt csapat közül kap majd ellenfelet: SKA Minszk (fehérorosz), HC Butel Szkopje (északmacedón), HC Metalurg (északmacedón), AHC Potaissa Turda (román), HC Viktor (orosz). A további kalapokat ide kattintva tekintheti meg.

A férfiaknál az első selejtezőkör első mérkőzéseit augusztus 29-30-án, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

A nőknél összesen 34 együttes száll harcba (emiatt az első selejtezőkört meg sem rendezik, rögtön a másodikkal kezdenek, és ezért itt nincs is területi beosztás). A 16 főtáblás helyből négy automatikusan elkelt: a Siófok mellett a Herning-Ikast, a Baia Mare (Nagybánya) és a Lada kiemelt. Az Alba Fehérvár a második selejtezőkörben kezd, míg a DVSC és a Vác a harmadikban.

A párharcok első mérkőzéseit október 10–11-én, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg. Az EHF döntése alapján – akárcsak a férfiaknál – azonos nemzetiségű csapatok a nőknél sem kerülhetnek szembe egymással.

A férfi és a női sorsolást egyaránt július 28., kedden 11 órától rendezik meg Bécsben.

NŐI EURÓPA-LIGA
2. SELEJTEZŐKÖR
ELSŐ KALAP

Hypo Niederösterreich (osztrák)
WAT Atzgersdorf (osztrák)
Tertnes Bergen (norvég)
LC Brühl Handball (svájci)
Iuventa Michalovce (szlovák)
Lugi Handboll (svéd)
MÁSODIK KALAP
Paris 92 (francia)
Thüringer HC (német)
Alba Fehérvár KC (magyar)
Molde HK (norvég)
H.C. Dunarea Braila (román)
Kuban (orosz)

Az Európa-ligában induló férficsapatok listájátitt,a női együttesekét pedigide kattintvalehet megtekinteni!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik