Kézi BL: „Csalódottak vagyunk” – ötször annyi pénzt kapnak a férfiak, mint a nők

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2020.09.08. 19:09
null
Heidi Löke (55) csapatánál elégedetlenek az EHF-támogatásokkal (Fotó: Török Attila)
Egy pont a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában ötször annyit ér, mint a nőknél, ráadásul a férfiaknál az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) által nyújtott utazási támogatás is a több mint duplája – írja a norvég Verdens Gang.

 

A VG a két BL-szereplő norvég klub, a Máthé Dominikot a soraiban tudó Elverum és a Heidi Löke, Nora Mörk párost is foglalkoztató Vipers Kristiansand példáján keresztül mutatja be a sportágban uralkodó pénzügyi egyenlőtlenségeket.

A lap Ole Jörstadra, az EHF egyik igazgatósági tagjára hivatkozva azt írja, hogy míg a férfiaknál 5000 eurót (jelenlegi árfolyamon számítva nagyjából 1.8 millió forintot) ér egy pont a Bajnokok Ligájában, a nőknél csupán ezret (360 ezer forintot). Ráadásul az utazási támogatás is nagyban eltér a két nem között: az Elverum hét idegenbeli meccset játszik majd a csoportkörben, ezért összesen 30 ezer eurós (10.75 millió forintos) támogatást kap, míg a Vipers szintén hét mérkőzésért ennek az összegnek nagyjából a harmadát.

„A Bajnokok Ligája igazán drága lesz számunkra. Csalódottak vagyunk az EHF által nyújtott támogatás mértéke miatt. Úgy gondoljuk, hogy a jelenleginél többel is támogathatnák a női csapatokat” – idézi a VG Terje Marcussent, a Vipers Kristiansand klubigazgatóját.

A következő évtizedben 500-600 millió eurós bevétele is lehet az EHF-nek, köszönhetően a nemrég megkötött televíziós és médiaszerződéseknek.

„Jelenleg is zajlik a folyamat, hogy növeljük a klubokhoz kerülő pénzösszegeket. A női és a férfi Bajnokok Ligájában jelenleg különböző pénzösszegek mozognak, ez a fő ok. Az új megállapodásunk szerint a férfitorna nagyobb támogatásban részesül” – mondta Ole Jörstad, az EHF egyik igazgatósági tagja.

„Számos dolgot teszünk azért, hogy a női BL ugyanolyan megbecsült legyen, mint a férfiaké. Reméljük, idővel ki tudjuk egyenlíteni a gazdasági egyenlőtlenségeket. Azt hiszem, erre megvan a politikai akarat, de a piaci folyamatoknak is van rá befolyásuk. Az EHF azon dolgozik, hogy minél több pénzt visszacsatornázzon a klubokba mind a férfi, mind a női oldalon, de a tízéves megállapodás kezdetekor vannak különbségek a nők és a férfiak között” – fogalmazott Jörstad, aki hozzátette, ha a Vipers a 2018–2019-es idény után ismét bronzérmet szerezne, 100 ezer euró (35.9 millió forint) ütné a markát. A sportvezető azt is elárulta, hogy a női BL győztese ennek a dupláját, azaz 200 ezer eurót (71.8 millió forint), a férfitorna aranyérmese egymillió eurót (359 millió forint) kap.

Az Elverumnál a segélycsomagból fedeznék a pluszkiadásokat (Fotó: Dömötör Csaba)
Az Elverumnál a segélycsomagból fedeznék a pluszkiadásokat (Fotó: Dömötör Csaba)

A beszámoló szerint a Kristiansandnak és az Elverumnak is nagyjából 20 millió norvég koronás (670 millió forintos) az éves árbevétele, ezért mind a két csapat a Norvég Kézilabda-szövetséghez fordul pénzügyi segítségért, hogy teljesíteni tudja a Bajnokok Ligáját.

Mads Fredriksen, az Elverum klubigazgatója elmondta, reméli, hogy a következő segélycsomag fedezi majd koronavírussal kapcsolatos pluszkiadásokat. A VG számítása szerint – 25 emberrel (játékosok, stábtagok) számolva – klubonként az egymillió norvég koronát (33.5 millió forintot) is meghaladhatja csak a koronavírustesztekkel kapcsolatos többletkiadás, mivel az idegenbeli mérkőzések esetén összesen három teszten kell (egy előtte, kettő utána) átesnie mindenkinek. Továbbá az utazási költségek is kiszámíthatatlanná váltak, a halasztások és a felcserélt pályaválasztások miatt.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2020–2021
A-CSOPORT:HC Vardar 1961 (északmacedón), PSG Handball (francia), Kielce (lengyel), FC Porto (portugál), MOL-PICK SZEGED, Meskov Breszt (fehérorosz), Elverum (norvég), SG Flensburg-Handewitt (német)
B-CSOPORT:Barca (spanyol), TELEKOM VESZPRÉM, THW Kiel (német), Aalborg Handbold (dán), HBC Nantes (francia), Motor Zaporizzsja (ukrán), Celje (szlovén), PPD Zagreb (horvát)

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, 2020–2021
A-CSOPORT:Metz Handball (francia), Rosztov-Don (orosz), Vipers Kristiansand (norvég), Team Esbjerg (dán), FTC-RAIL CARGO HUNGARIA, CSM Bucuresti (román), SG BBM Bietigheim (német), Krim Ljubljana (szlovén)
B-CSOPORT:SCM Ramnicu Valcea (román), GYŐRI AUDI ETO KC, Buducsnoszt Podgorica (montenegrói), Borussia Dortmund (német), CSZKA Moszkva (orosz), Brest (francia), Odense Handbold (dán), Podravka Koprivnica (horvát)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik