Kézi BL: az Érd is pályázik szabadkártyára – itt a teljes lista

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.13. 17:04
null
A Győr bajnokként fix BL-indulónak számít (Fotó: Tumbász Hédi)
Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) nyilvánosságra hozta a férfi és női Bajnokok Ligája-mezőnyben számításba vehető csapatokat. A nőknél 24, a férfiaknál 35 csapat jelezte részvételi szándékát, a végleges listáról a végrehajtó bizottság dönt június 21-én.

 

Az elmúlt években megszokhattuk, hogy két magyar női csapat, a Győri Audi ETO KC és az FTC-Rail Cargo Hungaria képviseli hazánkat az első számú európai kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában. Ennek oka az volt, hogy az EHF-ranglista első két helyen álló bajnoksága egyaránt két csapatot delegálhatott. A helyzet a 2019–2020-as idényben annyiban változik, hogy csak a bajnokcsapat (részünkről a BL-címvédő Győr) kap automatikusan helyet a sorozatban, egy második csapat szabadkártyával juthat be.

A szabály szerint további négy helyünk van a második számú európai kupasorozatban, az EHF-kupában, ami most ötre módosult, lévén a Siófok megnyerte a legutóbbi kiírást, és a címvédő országnak jár egy plusz hely. Ugyanez a szabály egyébként a BL-re nem vonatkozik. De számunkra talán a legfontosabb a szabadkártya igénylésének lehetősége, amelynek értelmében mégis két csapatot indíthatunk az elitsorozatban, feltéve, ha erre pályázunk, és az EHF pozitívan bírálja el a kérvényt.

A jelenlegi felállás szerint a Győr a fix BL-indulónk, míg az EHF-kupában az FTC, a Siófok, az Érd, a Vác és a Debrecen szerepelhet. Azonban a június 12-i regisztrációs határidőig három csapat, a Fradi, a Siófok és az Érd is beadta igénylését a BL-szabadkártyára, közülük a legjobb esélye a bajnoki 2. helyezett FTC-nek van. Az ún. upgrade rendszer miatt azonban a sikeres BL-elbírálás nem jelenti azt, hogy automatikusan egy másik magyar csapat is indulhat az EHF-kupában, amelyben tehát akkor is marad a négy hely.

Mint a listából kiderül, 16 női csapat regisztrált az EHF ranglistája alapján (az ő helyük sem garantált a főtáblán), míg nyolcan pályáztak szabadkártyára, a három magyar csapat mellett többek között a román ezüstérmes CSM Bucuresti vagy a norvég Storhamar. A főtáblát továbbra is 16 csapat alkotja majd, amelyek négy négyes csoportban küzdenek meg egymással az első körben.

A pályázatok elbírálásáról az EHF szakmai elöljárói, a klubok képviseletét ellátó fórum és az EHF marketingvezetősége dönt, amit június 21-én EHF végrehajtó bizottsága hagy jóvá. Az esetleges selejtező sorsolását 26-án, a főtábláét 27-én tartja az európai szövetség.

Hasonló szabály vonatkozik a férfiakra is, annyi különbséggel, hogy ott egy helyünk van a BL-ben és három az EHF-kupában. A Szeged már szintén kért szabadkártyát a BL-be. A férfimezőnyben még nagyobb a „tülekedés”, itt 20 csapat regisztrált a ranglista alapján (a nemzeti bajnokok közül csak a belga, a cseh, a görög, az izraeli, a holland, a szerb és a török nem jelentkezett), és 15 pályázott szabadkártyára. A Tisza-partiak mellett többek között két német és három francia együttes. A lebonyolítás nem változik, 28 csapat szerepel a főtáblán, nyolc-nyolc az erősebb A- és B-csoportban, hat-hat a C- és D-csoportban.

NŐI KÉZILABDA BL, 2019–2020
AZ EHF RANGLISTÁJA ALAPJÁN REGISZTRÁLTAK (16)

RK Podravka Vegeta (horvát), DHK Baník Most (cseh), Team Esbjerg (dán), Rocasa Gran Canaria (spanyol), Metz Handball (francia), SG BBM Bietigheim (német), Győri Audi ETO KC, Buducsnoszt (montenegrói), Vipers Kristiansand (norvég), MKS Lublin (lengyel), SCM Ramnicu Valcea (román), Rosztov-Don (orosz), Krim Ljubljana (szlovén), ZSORK Jagodina (szerb), IK Sävehof (svéd), Kastamonu Belediyesi (török)
SZABADKÁRTYÁÉRT FOLYAMODTAK (8)
Odense HC (dán), Brest Bretagne (francia), Thüringer HC (német), FTC-Rail Cargo Hungaria, Siófok KC, Érd HC, Storhamar (norvég), CSM Bucuresti (román)

FÉRFI KÉZILABDA BL, 2019–2020
AZ EHF RANGLISTÁJA ALAPJÁN REGISZTRÁLTAK (20)

HC Meskov Breszt (fehérorosz), HC PPD Zagreb (horvát), Aalborg Handbold (dán), Barca Lassa (spanyol), Cocks (finn), Paris Saint-Germain Handball (francia), Flensburg-Handewitt (német), Telekom Veszprém, Selfoss (izlandi), HC Vardar Szkopje (északmacedón), Elverum Handball (norvég), PGE VIVE Kielce (lengyel), FC Porto Sofarma (portugál), CS Dinamo Bucuresti (román), Csehovszkije Medvegyi (orosz), RK Celje Pivovarna Lasko (szlovén), Kadetten Schaffhausen (svájci), Tatran Presov (szlovák), IK Sävehof (svéd), Besiktas Aygaz (török), HC Motor Zaporizzsja (ukrán)
SZABADKÁRTYÁÉRT FOLYAMODTAK (15)
GOG (dán), Bidasoa Irun (spanyol), Montpellier HB (francia), HBC Nantes (francia), Chambéry Savoie (francia), THW Kiel (német), SC Magdeburg (német), Mol-Pick Szeged, Handball Esch (luxemburgi), HC Eurofarm Rabotnik (északmacedón), HC Metalurg (északmacedón), OIF Arendal Elite (norvég), Orlen Wisla Plock (lengyel), Sporting (portugál), IFK Kristianstad (svéd)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik