Megmászták a csúcsot: BL-győztes a Győri ETO!

CS. Z., N. T.CS. Z., N. T.
Vágólapra másolva!
2013.05.11. 15:09
null
BL-győztes csapat (Fotók: Szabó Miklós)
Az idegenbeli siker után hazai pályán is legyőzte a Larvikot a Győri Audi ETO KC a női kézilabda BL-döntőben, így története során először megnyerte a Bajnokok Ligáját! Az ETO kiválóan kezdett a visszavágón, a szünetben öt góllal vezetett, és ugyan a Larvik óriásit küzdött a második félidőben, egy góllal, 23–22-re így is nyert. Hét elveszített nemzetközi kupadöntő és többévnyi küzdelem után az ETO kettős győzelmével felért a csúcsra!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA
1. FÉLIDŐ

TOMORI A GÓLKIRÁLYNŐ
A ferencvárosi Tomori Zsuzsanna lett 95 találattal a 2012–2013-as szezon gólkirálynője. Mögötte két montenegrói, az Oltchim Valceától az idény végén távozó Katarina Bulatovics (90 gól) és Milena Knezevics (Podgorica, 86 gól) végzett a második és a harmadik helyen. Görbicz Anita ezúttal a negyedik helyen zárt a listán – és BL-győzelmet ünnepelhet.

GÓLLÖVŐLISTA
1. Tomori Zsuzsanna (magyar, FTC) 95 gól
2. Bulatovics (montenegrói, Valcea) 90
3. Knezevics (montenegrói, Podgorica) 86
4. Görbicz Anita (magyar, Győri ETO) 79
4. Riegelhuth (norvég, Larvik) 79

Az ETO-ban Kovacsics Anikó kezdett a bal szélen, míg Katrine Lunde ott folytatta, ahol Larvikban a második félidőben abbahagyta, sorra fogta honfitársai kísérleteit, kilenc perc alatt csak Riegelhuth tudott neki betalálni. Eközben elől eredményesen termelt a győri gépezet, Görbicz például cunderből lőtt gólt, Heidi Löke is begyötört kettőt, az ETO pedig 5–1-re elhúzott.

A csordultig telt veszprémi arénában kiváló hangulatot teremtettek a tapsoló rudakkal felszerelkezett magyar drukkerek. A Larvik emberhátrányban tudott feljebb zárkózni, de Radicsevics lerohanásos gólja után Ole Gustav Gjekstad kikérte első idejét. Változást ez sem hozott a játékban, a Győr ihletett állapotban kézilabdázott, szinte minden sikerült a játékosoknak, míg az északiak nem találták a már Tervellel megerősített hazai védelem gyenge pontját.

Az már a korábbi meccseken is látszódott, hogy felállt fal ellen komoly gondjai vannak a Larviknak, erre ezúttal sem tudtak rácáfolni a norvégok. A csereként beálló Nora Mörk három góljával (közte két hetessel) hozta feljebb a vendégeket (20. perc: 9–5). Anja Edin bejövetele adott lendületet a Larvik támadójátákának, a megmozdulásainak vagy gól, vagy kiharcolt hetes lett a vége (26. perc: 11–8). Háromnál közelebb már nem tudott jönni a Larvik, hiába perelt a vendégkispad és Nora Mörk is több alkalommal a játékvezetőkkel, szünetben öttel ment a Győr.

AZ ELSŐ GYŐRI, A 13. MAGYAR
A Győri ETO első nemzetközi kupáját hódította el – a korábbi hét elveszített finálé után.
A magyar női kézilabdacsapatokhoz összesen immár 13 európai kupadiadal fűződik. A BL-ben és elődjében, a BEK-ben ezelőtt egy-egy alkalommal bizonyult a legjobbnak magyar együttes (Dunaferr és Vasas), az EHF-kupát és a KEK-et ötször nyerte meg magyar klub.
Tekintse meg a győztesek listáját itt!


2. FÉLIDŐ

Kimaradt helyzetekkel indult a második játékrész, majd Isabel Blanco egy gyors ellentámadás végén megszerezte saját maga első találatát. Ezúttal a norvégok beállójára is sokkal jobban ügyeltek a győriek. Felváltva estek a gólok, de mivel Löke is rövid időn belül többször túljárt Leganger eszén, hétgólos ETO-vezetésnél Gjeksatd ismét időt kért (összesítésben kereken tíz volt a magyar bajnok fórja).

A Larvik ezt követően megkezdte a felzárkózást, ami során nyolc perc alatt feljött mínusz négyre, ehhez persze kellettek a győri technikai hibák is. Martín időt kért, de a norvégok 19–17-nél látótávolságon belülre értek, így nagyon jókor jött a Görbicz által kiharcolt hetes és kiállítás. A kiváló irányító azonban megsérült az esetnél, fájós arccal hagyta el a pályát, de később vissza tudott jönni. Görbicz hiányában Kovacsics vágta be a büntetőt.

Az utolsó öt percre ismét feljött mínusz kettőre a nagyot küzdő Larvik, Gjekstad ekkor kérte ki utolsó idejét. Sorra maradtak ki a hazai támadások, a Larvik kétszer is támadhatott az egyenlítésért, először egyből elvesztette a labdát, de utána Gro Hammerseng révén 22–22-nél utolérte a Győrt. Valamivel több mint egy perccel a vége előtt Martín adott még tanácsot a lányoknak, míg Görbicz már úgy készült a heteshez, hogy kupagyőztesként éltették a játékosokat a szurkolók. Az irányító végül egy értékesített büntetővel zárta le a párharcot – kettős győzelemmel BL-győztes a Győri ETO!

A Győr hét elbukott nemzetközi kupadöntője után története első nemzetközi trófeáját szerezte meg – bizony, kijárt már neki a siker. A legrangosabb sorozatban eddig csupán két magyar együttes, 1982-ben a Vasas, 1999-ben pedig a Dunaferr ért fel a csúcsra.

NŐI KÉZILABDA
BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
GYŐRI AUDI ETO KC–LARVIK HK (norvég) 23–22
(13–8)
Veszprém, 5000
néző. Vezette: Gubica, Milosevic (horvátok)
GYŐRI ETO:
LUNDE – RADICSEVICS 5, LEKICS 3, GÖRBICZ 4 (3), LÖKE 5, AMORIM 2, KOVACSICS 2 (1). Csere: Herr O. (kapus), Tervel, Szepesi 2, Rédei-Soós, Orbán. Vezetőedző: Ambros Martín
LARVIK:
LEGANGER – RIEGELHUTH-KOREN 4, Sulland, Breivang, Blanco 2, Hammerseng 4,
T. Mörk 3. Csere: LARSEN 2, N. MÖRK 5 (4), Edin 2, Wibe. Vezetőedző: Ole Gustav Gjekstad
Az eredmény alakulása.
7. perc: 5–2. 16. p.: 9–2. 20. p.: 9–5. 25. p.: 11–8. 39. p.: 17–10. 46. p.: 19–16. 52. p.: 21–17. 55. p.: 22–20. 59. p.: 22–22
Kiállítások:
–, ill. 8 perc
Hétméteresek:
5/4, ill. 4/4
Bajnokok Ligája-győztes: a Győri ETO, kettős győzelemmel (47–43-mal)

Évekig küzdött érte, és végre elhódította a BL-trófeát az ETO (Fotó: Korponai Tamás)
Évekig küzdött érte, és végre elhódította a BL-trófeát az ETO (Fotó: Korponai Tamás)

A lefújás után spontán fieszta alakult ki a játéktéren, a győri lányok a pálya legkülönbözőbb pontjain jártak körtáncot, vagy éppen csúsztak hason. Többen elérzékenyültek, elég ha csak Görbiczre gondolunk, aki az összes korábbi elvesztett kupadöntőnek a részese volt.

Először a gólkirálynői díjat osztották ki, amit 95 találattal Tomori Zsuzsanna érdemelt ki. Majd a Larvik vehette át ezüstérmet, érthető módon nem voltak boldogok a sok nagy csatát megélt sztárok, de a közönség sportszerűen őket is megtapsolta.

A KEK-BEN IS MAGYAROS SIKER
A Németh András irányította Hypo összesítésben 18 góllal múlta felül az Issy Paris-t, így KEK-győztes lett Temes Bernadett is. Részletek itt!

Annál inkább szárnyaltak a győriek, akiket egyenként szólítottak a színpadra. Természetesen már mindenkin rajta volt a póló, ami a végső győzelmet hirdette. Utoljára Martín érkezett, közben táncra perdültek a játékosok. Heidi Löke annyira beleélte magát, hogy leszédült egy rövid időre a dobogóról. Az éremátadásnál Jean Brihault, az EHF elnöke mellett Borkai Zsolt MOB-elnök, Győr polgármestere is közreműködött.

„Stand up for the champions” – zúgott a hangszóróból, miközben lassan a kupát is magasba emelték. Tűzijáték, csillogás, miközben a trófea kézről kézre járt – bár egy pillanatra elvesztette a tetejét is a nagy ünneplésben.

A kisalföldiek a serleg mellé 120 ezer eurót (35.2 millió forintot) is kapnak a döntőért az európai szövetségtől, 30-at a fináléba jutásért, 40-et a kettős győzelemért, vagyis a négy pontért, s további 50-et a sorozat megnyeréséért.

A TALÁLKOZÓ UTÁNI NYILATKOZATOK





A MÉRKŐZÉS HAJRÁJA, ÉS AZ ÜNNEPLÉS

(Digi Sport felvétele)

AZ ÜNNEPLÉS



Görbicz végre BL-győzelemre vezette az ETO-t
Görbicz végre BL-győzelemre vezette az ETO-t
PERCRŐL PERCRE


1. perc:
A győriek zöldben, a larvikiak fehérben. A vendégek kezdtek. Sulland lövését védte Lunde.
2. perc: Amorim Leganger lába között szerezte az első gólt. 1–0
3. perc: T. Mörk sem tudott túljárni Lunde eszén a bal szélről. Görbicz lövését Leganger lábbal tolta ki. A túloldalon rossz passz Blanco felé.
4. perc: Kovacsics passza után Görbicz-cunder a szélről. 2–0
5. perc:
Az első Larvik-gól, Riegelhuth találata után Radicsevics eredményes a szélről. 3–1
6. perc: Löke lerohanás végén talál be. Szép Lunde-védés Riegelhuth-tal szemben. 4–1
7. perc: Löke
egy kipattanót szedett össze, és dobott be. Jól kezdett az ETO! 5–1
8. perc: Breivangot állították ki, a győri ziccer kimaradt.
9. perc: T. Mörk emberhátrányból pontos befutás után. 5–2
11. perc: Letelt az ETO-előny, de passzív volt a Larvik, Radicsevics indult, és estében dobta be a labdát, majd ápolni kellett. A Larvik időt kért. Radicsevics jól van. Lekics passza után Löke bal kézzel briliáns! 7–2
12. perc: Győri labdaszerzés után Lekics ejti át lágyan Legangert. 8–2
13. perc: Hammerseng továbbra is tehetetlen Lundével szemben. Gjekstad besárgult. Amorim estében elengedett bombáját hárítja Leganger.
14. perc: Lunde ismét Hammerseng ellen nyert csatát. Hihetetlen!
15. perc: Lekics lövése nem sikerült, a túloldalon sárgát kapott a szerb.
16. perc: Nora Mörk is hiába próbálkozott. Szepesi furfangos gólt lőtt szélről. 9–2
17. perc: Hammerseng szenvedésén a kapufa sem segített...
18. perc: N. Mörk 9 perc után dobott Larvik-gólt, hetesből. Szepesi lövése ezúttal Leganger lábát találta el. 9–3
19. perc: N. Mörk talpról a bal alsóba. Rédei-Soós belement. 9–4
20. perc: Edin újabb hetest harcolt ki, N. Mörk becunderezi. 9–5
21. perc: Lekics válaszolt a N. Mörk-gólokra, Mörkön ezúttal már kifogott Lunde. 10–5
22. perc: Edin test mellett elengedett lövése jó. Rédei-Soós hetest harcolt ki, Görbicz értékesíti. 11–6
23. perc: Lunde-fricska Edinnel szemben.
24. perc: Edin hetest harcolt ki, látványosan ünnepel. N. Mörk is pontos a vonalról. 11–7
25. perc: Passzív volt a Győr, Edin nagyon belelendült. 11–8
26. perc: Szepesi ezúttal megtalálta az utat Leganger lába között. Lunde-védés Edin lövése után. Most nincs vendég mosoly. 12–8
27. perc: Két kemény összecsapás, a második után két perc Tonje Larsennek.
28. perc: Túljátszotta a figurát az ETO, belemenés. Lépéshiba N. Mörktől. Kovacsics Löke helyéről a kapuba pattint. 13–8
29. perc: Passzívan játszott a Larvik. Ambros Martín időt kért.
30. perc: „Kereszt, csere and dupla kereszt!” – hangzik a taktikai utasítás. A figura végén Lekics ment bele. A túloldalon viszont remekül védekezett a szerb. A szünetben 5+3 gól az ETO előnye. 13–8

31. perc:
Lunde természetesen védéssel kezdte a 2. félidőt is.
32. perc: Görbicz hetesét kitolta Leganger.
33. perc: Blanco lerohanásból szerezte az első gólját. 13–9
34. perc: Amorim elhajlás után céloz jól. T. Mörk szépen pattintott. 14–10
35. perc: Szemkápráztató ETO-gól a végén Radicseviccsel. 15–10
35. perc: Radicsevics lövését ezúttal hatástalanította Leganger.
36. perc: Félnek lőni a norvégok. Breivang dobta Lundébe passzívnál.
37. perc: Lekics gyönyörű passza után Löke-gól. 16–10
38. perc: Sulland tehetetlen Lundével.
39. perc: Görbicz: újabb klasszis passz Lökének. Gjekstad időt kért. 17–10!
40. perc: Larsen lepte meg Lundét. Ez a 2. gólja a szezonban. 17–11
41. perc: Lekicset, majd Amorimot is leblokkolták. Larsen újabb gólt szerzett. Radicsevics harcolt ki hetest, Görbicz bedobta. 18–12
42. perc: Riegelhuth találta meg Blancót. Az eladott labdát Kovacsics szerezte vissza. 18–13
43. perc: Riegelhuth rendezetlen védelem ellen szélről behúzta. 18–14
44. perc: Radicsevics eksztázisban, Larsen is tud hibázni. 19–14
45. perc: Eladott labda után Riegelhuth vitte végig. 19–15
46. perc: Wibe
nem tudta megfogni Amorimot, két perc. Görbicz-lépéshiba. Emberhátrányból jött Hammerseng első gólja a döntőben. 19–16
47. perc:
Martín időt kért, megállt a támadójáték, a szélsők elleni védekezésre hívta fel a figyelmet. Amorim lövése két kapufáról jött ki. Emberhátrányból kínaiznak a norvégok, Riegelhuth. 19–17
48. perc: Brievang lövésénél segít a kapufa.
49. perc:
Hammerseng ismét pontatlan.
50. perc: Görbicz betörése után büntető, a sértettet ápolni kell, leviszik a pályáról. Kovacsics hetese becsorgott. „Ez a horvát játékvezető a legjobb góltechnológia” – kommentál Egri Viktor. 20–17
51. perc:
Kovacsics irányít, Radicsevics pedig gólt szerez. 21–17
52. perc: Hammerseng
betalál, Radicsevics ejtése után kapufa. 21–18
53. perc: Óriási Lekics-bomba. 22–18
54. perc: Hammerseng újra gólt szerez szép testcsel után. 22–19
55. perc: Norvég lerohanás, Théa Mörk fejezi be. 22–20
56. perc: Görbicz a pályán, Szepesi nem tudta megfogni a labdáját.
57. perc: Norvég időkérés után gyors Larsen-lövés, mellé. Hammerseng kapott hetest, Herr szállt be a padról, N. Mörk bedobta. 22–21
58. perc:
Amorim betör, Leganger véd, de megvan a labda!
59. perc: Hammerseng talpról kiegyenlített. 22–22
60. perc: 64 mp, Martín időt kért, nyerni akar. Lekics hetest harcolt ki, Görbicz bedobta! 23–22-re nyert az ETO, és BAJNOKOK LIGÁJA-GYŐZTES! KUPAGYŐZTES! KUPAGYŐZTES!

ELŐZMÉNYEK

Nem véletlen, hogy a győriek a háromgólos előny ellenére sem szerettek volna semmit elkiabálni. A magyar bajnok 2006-ban és 2009-ben kezdett idegenben döntőt, előbbi alkalommal döntetlennel, utóbb kétgólos előnnyel várhatta a visszavágót. Mindkétszer háromgólos vereség és második helyezés lett a vége.

Arne Hammerseng (jobbra) 
– amikor még bízhatott a norvég sikerben
Arne Hammerseng (jobbra) – amikor még bízhatott a norvég sikerben

Másfél órával a kezdés előtt.érkeztek meg a csapatok a Veszprém Arénához. Elsőként a Győri Audi ETO KC busza gördült be, majd nem sokkal később megérkezett a norvég Larvikot szállító jármű is. A vendég játékosok miután leszálltak a buszról még sétáltak egyet a környéken, mielőtt bementek a csarnokba.

A szurkolók közben már javában gyülekeztek az arénán kívül, köztük a 115 norvég szimpatizáns is. Arne Hammerseng, a Larvikban játszó irányító édesapja Gjövikból érkezett, és bár jobb csapatnak tartotta az ETO-t, reményét fejezte ki, hogy egy meccsen bármi megtörténhet. Azt már csak halkan jegyezte meg, hogy Heidi Löke nagy kedvence...

„Küzdj az álmodért” - szólt a hangszórókból a Hooligans slágere a csapatok bemutatása alatt. A Larvik játékosai jöttek ki hamarabb, majd Görbiczék is megjelentek, ekkor robbant fel először a csarnok, de össze sem hasonlítani azzal a hangzavarral, amely a hivatalos bemutatás alatt volt jellemző. A legnagyobb ovációt Görbicz és Ambros Martín kapta.

A győri szurkolók fokozottan készültek a BL-döntő visszavágójára – megérte
A győri szurkolók fokozottan készültek a BL-döntő visszavágójára – megérte
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik