N. T. 2021.01.28 16:07 Frissítve: 2021.01.28 16:55

Férfi kézi-vb: a horvátok már meg is nevezték Cervar utódját

A Horvát Kézilabda-szövetség (HRS) igazgatótanácsa telefonos ülésén elfogadta Lino Cervar lemondását a férfiválogatott szövetségi kapitányi posztjáról, egyúttal döntött az utódjáról is, így a jövőben a legendás szakember eddigi segítője, Hrvoje Horvat vezeti a nemzeti csapatot.

 

Hrvoje Horvat veszi át a horvát válogatott irányítását (Fotó: AFP)


Mint beszámoltunk róla, a horvát válogatott kikapott Argentínától az egyiptomi világbajnokság középdöntőjében, a mérkőzés után pedig Lino Cervar bejelentette, a torna után távozik. A döntése azért is volt meglepő, mert a csapatának még az utolsó fordulóban is megvolt az esélye a továbbjutásra, főleg hogy a dél-amerikaiak kikaptak Katartól, azonban a horvátok csúnya vereségbe szaladtak bele a dánokkal szemben, és végül a csalódást keltő 15. helyen végeztek.

A horvát szövetség beszámolója szerint Cervar három lehetséges jelöltet is megnevezett, akik szerinte alkalmasak lehetnek átvenni a feladatát. Közülük az igazgatóság gyorsan elvetette Ivano Balicot, mert szerintük még nincs meg a szükséges edzői tapasztalata, maradt Slavko Goluza és Cervar segítője, Hrvoje Horvat.

Végül úgy döntöttek, a folytonosság jegyében Horvatot nevezik ki – egy ellenszavazat és egy tartózkodás mellett határoztak így, illetve egy igazgatósági tag egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ülésen.

„Nagyon boldog vagyok, egyúttal szeretném megköszönni azt a nyolc évet a horvát szövetségnek, amikor a fiatalabb korosztályokkal, illetve Lino Cervar segítőjeként dolgozhattam. Ezalatt rengeteg tapasztalattal gazdagodtam, amelyek segíteni fognak a felnőttválogatottnál. Köszönöm Cervarnak is, hogy engem javasolt, mindez nagy felelősséggel jár, de hiszek benne, hogy meg fogok felelni a kihívásoknak, és sikeresek leszünk” – szólt Horvat székfoglalója.

Horvat, akinek édesapja 1972-ben olimpiai bajnok volt a jugoszláv válogatottal, egyből a mély vízbe kerül, ugyanis a horvátoknak márciusban a házigazda franciák, a portugálok és a tunéziaiak ellen kell megküzdeniük az olimpiai szereplésért. A tornáról az első kettő jut ki a tokiói játékokra.

Nem vesz át könnyű örökséget, ugyanis Cervar vezetésével többek között 2003-ban világbajnokságot, míg 2004-ben olimpiát nyert a horvát válogatott. A legendás kapitányt második alkalommal 2017-ben nevezték ki a posztra, ekkor csatlakozott a stábjához Horvat. 

2021.02.25 18:41:01

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Magabiztosan, sokszor parádés játékkal nyert a magyar csapat Leimeter Csabáék ellen.

2021.02.25 18:16:16

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

A Párizsban betliző Kielce sokkal kevesebb hibát ejtett támadásban, mint a magyar csapat, és ez döntött.

2021.02.18 18:01:43

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Amely odahaza is megverte a 2017-es és a 2019-es Bajnokok Ligája-győztes Vardart, Cupic nagy mérkőzésén.

2021.02.17 18:12:33

Kézilabda BACSKAI JÁNOS

Olykor nagyon ment a Motornak, de a végére összekapta magát a csúcsformáját még el nem érő magyar csapat.

2021.02.14 15:41:38

Kézilabda H. Á.

A Szeged a meccs elején és a végén jobban játszva két góllal legyőzte a Vardart.