Férfi kézi: Megtisztelő, hogy Källman utódjaként emlegetnek – Frimmel

NAGY PÉTERNAGY PÉTER
Vágólapra másolva!
2021.08.03. 10:27
null
Az osztrák Sebastian Frimmel tisztában van vele, hogy Szegeden fejlődnie kell, és emellett el kell sajátítania a csapat játékrendszerét (Fotó: AFP)
A Bundesliga helyett a Bajnokok Ligája egyik meghatározó együttesébe vágyott a Mol-Pick Szeged új balszélsője, Sebastian Frimmel, aki tisztában van a tradíciókkal és a Veszprém elleni rangadó fontosságával.

 

Kulcsposztra érkezett a Mol-Pick Szegedhez a svájci Kadetten Schaffhausentől Sebastian Frimmel, akinek a bal szélen a szintén új igazolás norvég Alexander Blonzcal a távozó svéd klubikon Jonas Källmant kell pótolnia. A 25 éves osztrák válogatott kézilabdázó két idényre szóló szerződést kötött Juan Carlos Pastor együttesével, amely jelenleg a szlovéniai Roglában edzőtáborozik. Frimmel ugyan tíz centivel alacsonyabb a kétméteres Källmannál, de jó adottságú, ezért védekezésben (is) fontos szerep hárulhat rá.

„Megtisztelő, hogy Källman utódjaként emlegetnek, ám én más típusú és alkatú játékos vagyok”–mondta a Nemzeti Sportnak Frimmel.

Vélemény
Császár Gábor,
47-szeres válogatott kézilabdázó
Ügyes, tehetséges játékosnak tartom Sebastian Frimmelt, akivel három évig voltunk csapattársak a Schaffhausenben. Tetszik, hogy nagyon pozitív beállítottságú, tisztelettudó srác, aki mindenkivel jól kijön. Szélről elképesztően veszélyes, jól lő, de ami a legnagyobb előnye, hogy tud kettes pozícióban védekezni – nem is akárhogyan. Jól döntött, amikor elfogadta a szegediek ajánlatát, szerintem kitűnő vásárt csináltak vele.

„Jonast nem lehet csak úgy helyettesíteni, hiszen még mindig a világ egyik legjobbja ezen a poszton. Gyerekként is felnéztem rá, próbáltam minél többet ellesni tőle a televízión keresztül. Talán annyiban hasonlítunk, hogy kettes pozícióban és zavaróemberként is tudunk védekezni. Érzek egy kis nyomást, hogy egy ilyen klasszis az elődöm, ám elsősorban magamnak szeretnék bizonyítani. Amikor a szegediek megkerestek, egy percig sem gondolkodtam. Tisztában vagyok a képességeimmel, ezért nem ért meglepetésként, hogy egy európai topcsapat ajánlatot tett nekem, mégis úgy éreztem, egy álmom válik valóra, ugyanis régóta szerettem volna a Bajnokok Ligája egyik meghatározó együttesében szerepelni. Tudom, hogy még fejlődnöm kell, elsajátítani a Szeged rendszerét, de állok elébe. Azt is nagyon várom, hogy Alexanderrel megküzdjek a játékpercekért. Jók az első benyomásaim, a srácok hamar befogadtak, és örülök, hogy ilyen kiváló edzővel dolgozhatok.”

Sebastian Frimmel szerződtetését januárban jelentett be a Tisza-parti klub, amikor a balszélső éppen az egyiptomi világbajnokságon vett részt hazája válogatottjával. Az osztrákok a csoportjukban mindenkitől kikaptak, ezért csak az Elnök-kupában folytathatták, amit megnyertek, és végül a 25. helyen zártak. Az elmúlt fél évben a szegediek új szerzeményének volt ideje tanulmányozni a magyar bajnokságot, néhány meccset megnézni s felkészülni a Telekom Veszprém elleni rangadókra.

„Ismerem a tradíciókat, tudom, hogy mekkora egyesületbe igazoltam. Szeretnénk megvédeni a bajnoki címünket az ősi rivális Veszprémmel szemben – ez nemcsak nekünk, hanem a szurkolóknak is fontos lenne –, s a BL-ben minél tovább állva maradni. A Tatabányával kétszer is játszottunk az Európa-ligában, így képet kaptam arról, milyen ellenfelek várnak rám Magyarországon. Nem volt könnyű elhagynom Schaffhausent, a barátaimat, ráadásul velem egy időben egy olyan legenda is elbúcsúzott, mint Császár Gábor. Az osztrákok inkább a német Bundesligát célozzák meg, ám nekem egy vágyam teljesült azzal, hogy a Szeged mezét magamra húzhatom”    – folytatta Frimmel.

A bajnoki címvédő Mol-Pick Szeged péntekig gyakorol Szlovéniában, a magaslati edzőtábort követően a csongrádi megyeszékhelyen folytatja a felkészülést, ahol többek között a Máthé Dominikot foglalkoztató norvég Elverummal is megmérkőzik majd.

MOL-PICK SZEGED, 2021, ÁTIGAZOLÁSOK
Érkezők: Alexander Blonz (balszélső, norvég; Elverum, norvég), Sebastian Frimmel (balszélső, osztrák; Kadetten Schaffhausen, svájci), Imanol Garciandía (jobbátlövő, spanyol; PAUC, francia); Miguel Martins (irányító, portugál; Porto, portugál), Kent Robin Tönnesen (jobbátlövő, norvég; Telekom Veszprém). Távozók: Joan Canellas (irányító, spanyol; Kadetten Schaffhausen, svájci), Fekete Dániel (balátlövő; NEKA), Stanislav Kaspárek (jobbátlövő, cseh; Meskov Breszt, fehérorosz), Jonas Källman (balszélső, svéd; Benfica, portugál), Martin Stranovsky (balszélső, szlovák; Kosice, szlovák), Tóth József (beálló, Veszprémi KKFT), Dmitrij Zsitnyikov (irányító-átlövő, orosz; Wisla Plock, lengyel). Kölcsönbe távozók: Bajus Bruno (balszélső; NEKA), Marczika Barnabás (kapus; KTE-Piroska Szörp), Nagy Martin (kapus; VFL Gummersbach, német), Vetési Bence (irányító, KTE-Piroska Szörp)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik