Férfi kézi Eb: Feröer lakosságának tizede szurkolta ki a helyszínen a norvégok elleni történelmi döntetlent

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.14. 12:31
null
A szurkolók is sokat hozzátettek Feröer Norvégia elleni bravúros pontszerzéséhez (Fotó: Imago Images)
Az Európa-bajnoki kvalifikáció óta kézilabdalázban ég az egy évvel ezelőtti adatok szerint valamivel több mint 54 ezer lakosú Feröer, melynek férfiválogatottja remekül hajrázva és óriási bravúrt elérve játszott 26–26-os döntetlent Norvégiával a németországi kontinenstorna D-csoportjának 2. fordulójában. A pontszerzéshez nagyban hozzájárultak a szurkolók, ugyanis az ország lakosságának közel tizede, ötezer ember szurkolt a csapatnak Berlinben.

Nem akármilyen meccset vívott az Európa élmezőnyéhez tartozó norvég válogatott ellen Feröer, hiszen a szigetország csapata úgy érte el a 26–26-os döntetlent, hogy három és fél perccel a rendes játékidő vége előtt a korábbi szegedi Alexander Blonz góljával még 26–23-ra vezettek a norvégok.

A norvég Tv2 arról számolt be, hogy ötezer feröeri szurkoló, azaz az ország lakosságának közel tizede utazott el Berlinbe, hogy láthassa a kézilabda-válogatottat, ők pedig kiváló hangulattal járultak hozzá a döntetlenhez.

„Ez óriási élmény” – summázta Helgi Hildarson Hoydal, a feröeri válogatott játékosa.

„Ez egy olyan nap, amelyet soha nem felejtünk el” – mondta immár Peter Bredsdorff-Larsen.

A feröeriek ugyanis történetük során először jutottak ki a férfi kézilabda Európa-bajnokságra, a kvalifikáció óta pedig igazi kézilabdalázban égett az ország.

„Nagy az érdeklődés és őrülten sok termünk van. Minden kis faluban van csarnok, így kézilabda és játékkedv is. És az is tény, hogy nincs sok tennivaló, tehát óriási a figyelem a kézilabda körül” – tette hozzá Bredsdorff-Larsen.


A feröeri szurkolókat dicsérte a norvégok beállója, Petter Överby is.

„Le a kalappal. Ami a lelátón történt, az csodálatos. Ez majdnem olyan nagy volt, mint ami a pályán történt. Hihetetlenül vicces, hogy a legkisebb nemzetnek van majdnem a legtöbb szurkolója” – mondta a THW Kiel norvég játékosa.

Természetesen teljesen másképp élték meg a pályán történteket a norvégok.

„Megint megtörtént. Ez Spanyolország szelleme. Hogyan csináltuk ezt?”vetette fel Daniel Höglund, utalva a 2023-as világbajnokság negyeddöntőjének spanyolok elleni meccsére, amikor drámai meccsen 35–34-re nyertek a spanyolok.

„Ez az egyik legőrültebb dolog, amit kézilabdapályán láttunk. Nagyon fáj. Sajnálom. Ennek nem szabadott volna megtörténnie” – tette hozzá Höglund.

A csapat sztárja, Sander Sagosen is nehezen tért napirendre.

„Ilyen az élet. Tanulnunk kell ebből” – értékelte a találkozót a Kolstad klasszis irányítója.

„Ez kínos, nagyon kínos. Remélem és hiszem, hogy ha a játékosok hazamennek és tükörbe néznek, felteszik maguknak a kérdést, itt kell-e lenniük. Kiábrándító, kínos” – fogalmazott sokkal kevésbé visszafogottan Joachim Boldsen, norvég kézilabda szakértő.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG (NÉMETORSZÁG)
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
D-CSOPORT (BERLIN)
Norvégia–Feröer 26–26 (13–12)

Ld: Blonz 8, Johannessen 6, ill. Rasmussen 5, Av Teigum 4, Skipagötu 4
Lengyelország–Szlovénia 25–32 (14–20)
Ld: Sicko 4, Olejniczak 4, Pietrasik 4, ill. Gasper Marguc 6, Kodrin 5, Bombac 5

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovénia2264–54+104
2. Norvégia21158–47+113
3. Feröer21155–58–31
4. Lengyelország2246–64–180
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik