Nemzetisport.hu 2012.01.20 20:10 Frissítve: 2015.03.10 02:38

Ez már világszám: Fazekas bravúrjaival legyőztük a franciákat!

A Szerbiában zajló férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában a magyar együttes három góllal nyert a címvédő francia válogatott ellen. Az elejét bealudtuk, de utána nagyot küzdöttünk a kapusunkkal szemben tehetetlen rivális ellen. A spanyolokhoz hasonlóan három pontot viszünk a középdöntőbe, míg a franciák egyetlen egyet sem!  

 

540
KATTINTSON A KÉPRE ÉS TEKINTSE MEG A MÉRKŐZÉS ONLINE-TUDÓSÍTÁSÁT!

 

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A játéknap első, újvidéki találkozóján Spanyolország kora este három góllal (30–27) nyert Oroszország ellen. A tetemes, hétgólos előnyét leadó, az 50. percre végképp gödörbe kerülő spanyoloknak a magyar tábor adott lendületet a hajrára. A spanyolok csoportelsőként öt – ebből hármat vihetnek tovább a folytatásra –, az oroszok utolsóként egy ponttal végeztek a csoportkörben.

A mi meccsünknél a hangulat már a kezdés előtt a tetőfokára hágott, gyakorlatilag telt ház buzdította a magyar válogatottat.

 
Beharangozók, időpontok, eredmények, csoportállás, további menetrend. Minden, amit a kontinensviadalról tudni érdemes. Kattintson a logóra!

1. félidő

1–5. perc Kapunkban ezúttal Fazekas Nándor kezdett. Miután a tiszta pirosban játszó mieink először védekeztek, a Harsányi Gergely, Mocsai Tamás, Laluska Balázs, Ilyés Ferenc, Zubai Szabolcs, Iváncsik Gergő fogat nézett farkasszemet a tiszta kékben pályára lépő franciákkal. Fazekas védett ugyan az első francia támadásnál, ám utána rendezetlen védelmünk ellen háromszor gólt lőttek a franciák. Előbb Thierry Omeyer védett, majd volt egy rossz bejátszás és végül egy eladott labda. Bertrand Gille kétszer, Luc Abalo egyszer volt eredményes, lényegében ziccerben (0–3). 

6–10. perc Ilyés Ferenc átlövése törte meg végül a jeget és a francia védelmet, de gyorsan válaszolt az ellenfél. Ráéreztünk a meccsre, Mocsai Tamás betörése után a labda Omeyert is bevitte a kapuba. Majd ütemes szurkolás mellett és Fazekas-védés után Mocsai Tamás átlövésből is bevágta a jobb alsóba. És mindez nem volt elég: Zubai beállóból egalizált (4–4).

11–15. perc Fazekas bravúrja vezette fel a szakaszt, de a következő francia támadásnál Arnaud Bingo nagy gólt lőtt a felsőbe a szélről. Fazekas spárgázott, ráült a labdára, fantasztikusan védett, elöl Mocsai Tamás tört be ellenállhatatlanul, majd gyors kontránál Zubai passzából Harsányi vezető gólt szerzett. Előnyünk nőhetett is volna, de Mocsai és Iváncsik Gergő is túl erős indítást kapott, előbbi lövését védte Omeyer, utóbbi el sem jutott a francia kapusig, így a franciák egyenlítettek (6–6).

16–20. perc Putics Barna érkezett támadni, aki rögtön gólpasszal szolgálta ki Zubait. Fazekas Jérome Fernandez átlövését is kikapta a jobb felsőből, a kipattanó Mocsai Tamásé lett. Micsoda összhang! Sajnos, jobb oldali átlövőnk hiába tört be, Omeyer kifogott rajta. Harsányin már nem tudott, kettővel vezettünk a tizedik percben, de a végére csak eggyel (8–7).

21–25. perc Friss erőként érkezett Krivokapics Milorad is, Putics betörése után ismét kettőre nőtt a különbség, Claude Onesta ki is kérte az idejét. Ilyés Ferencé volt a mérkőzés első kiállítása, aki Nicola Karabaticba kapaszkodott bele, és még a gólt sem úsztuk meg. Miként az egyenlítést sem. Császár még külön őrzőt is kapott, a francia fal közelébe sem tudtunk kerülni. Védekezésben Putics hetest és kiállítást érően szabálytalankodott Bingo ellen, aki csak ápolás után folytatta a játékot. Tüntetett is a közönség. Viszont a franciák így is visszavették a vezetést. Amire ismét kiegészültünk, már háromgólos hátrányba kerültünk, de Császár szépen váltott ritmust és lőtt gólt (10–12).

26–30. perc Laluska birkózása és Ilyés blokkja után Fazekas lábbal védte Karabatic lövését, majd Fernandez pattintott a kapufára, de a sokadik kipattanó is az ellenfélé lett, gól lett végül a jutalma. A 27. percben Mocsai Lajos is időt kért. Császár gólerőssége változatlan az Eb-n, a franciáktól meg passzív miatt vették el a bírók a labdát. Mint ahogyan gyakorlatilag a következő támadásuknál is, amelyet Zubai ziccerből elért gólja zárt. A félidő utolsó momentumaként Fazekas mutatott be újabb bravúrt, hátrányunk két gól volt (12–14.)

2. félidő

31–35. perc Mi támadhattunk először, jobb átlövőben Ancsin Gábor először léphetett pályára a mérkőzésen. Fazekas lábbal(!) kapott ki egy szélső lövést a bal felsőből, majd Ancsin lövését védte Omeyer. Ancsin átlövése azonban már bepattant a jobb felsőbe. Fazekas Bertrand Gille ziccerét védte, Zubai a kipattanót paskolta társainak. A szurkolók „Nándi, Nándi!" buzdítással kapusunkat éltették. Omeyer Zubait is megbabonázta. Ancsin ellépte, Karabatic meg belement, de utóbbit belül védekezés miatt büntetőre fújták be. Ez is a két játékos közötti különbséget mutatta (13–15).

 
Hogyan szerepel a magyar férfi kézilabda-válogatott az Eb-n?
Összes szavazat:12409
Szavazás kezdete: 2012. 01. 01
A szavazást lezárták.
Bejut a négy közé. - 47%
Játszhat az ötödik helyért. - 29%
Maximum középdöntő. - 23%
 

36–40. perc „Mindent bele, mindent bele", szurkoltak a magyar drukkerek, csak sajnos a francia kollégák közben kapusuk nevét skandálták, nem véletlenül. Már hármat cseréltünk, Császár, Putics és Krivokapics sem maradt fent védekezni. Szerencsére Fazekas igen, így kaphatta ölre Karabatic átlövését. Krivokapics már ziccerben a háta mögött passzolt Zubainak, aki gólt lőtt. Sajnos Császár a kiállítás sorsára jutott, igaz erősen véleményes körülmények között, tiltakozott is a publikum. Fernandez belemenése után a labdát is visszakaptuk. Nagy Kornél irányított, ő szolgálta ki az átlövőből eredményes Krivokapicsot, majd Harsányi ziccerből egyenlített. Mindezt emberhátrányból! (16–16)

41–45. perc Krivokapics nagy kedvvel játszott, egy cseles betörés után akár a vezetést is megszerezhette volna, de Omeyer védett. Közben átlövőnk a földön maradt, de gyorsan meggyógyult, és legalább a kontrát is megúsztuk... Nem úgy a francia gólt. Az átlőni készülő Harsányi is a háta mögül találta meg a labdával Zubait a hatoson, aki ezt is bevágta. Daniel Narcisse átlövésből, Nagy Kornél betörésből volt eredményes, változatlanul ott lihegtek a felek egymás nyakán, az iram nem csökkent, miként a színvonal sem. A Putics betörése után megítélt büntetőt Harsányi váltotta gólra és  egyenlítésre (19–19).

46–50. perc Mikler Roland egy büntetőhöz érkezett, Guillaume Joli lövését ki is tolta, a kipattanót megszereztük, Iváncsik Gergő azonban tiszta ziccert vétett a beálló helyéről. A sokadik francia technikai hiba után kaptuk meg a labdát, nem igazán találták meg önmagukat, amiből rendezett védekezéssel szépen profitáltunk. Krivokapics nagyot játszott, az ő átlövés góljával vezettünk ismét a 49. percben. Nem sokáig, máris egyenlített az ellenfél egy gyors támadásból, Putics azonban megvillant. Ismételt francia időkérés, gödörben vannak. És toltuk oda be őket! (21–20)

51–55. perc Mocsai Tamás melegített intenzíven, a hajrára visszavárhattuk.„Ria, ria, Hungária!", megint a kétgólos előnyért támadhattunk. Meg is lett, Zubai szedett össze egy labdát, amivel befordult és lőtt Omeyer füle mellett a francia kapuba. Sajnos, bevetődés közben megsérült, megint a fájós dereka. Alighanem eddig bírta. Fazekas védett, Schuch vetődve paskolta sarokra a labdát két franciát megelőzve. „Nándi, Nándi!", kapusunk sokadik bravúrjával szolgált rá a biztatásra. Már a passzív támadás határán Karabatic azért bepattintotta. Szöllősi Szabolcs hibája ziccerben csak azért nem fájt annyira, mert Fazekas is ziccert védett. A franciák csak néztek: egyszerűen nem értették. Krivokapics harcolt ki büntetőt és állíttatta ki Karabaticot egy betörés után, Harsányi bepattintotta! (23–21)

56–60. perc „Álljon föl, álljon föl!", jött a biztatás a lelátóról, emberhátrányban a franciák nem jutottak lövéshez, azonnal odaléptünk, fogtunk. És a kapufa is velünk volt...„Mindenki, szurkoljon!", hangos a lelátó. Tanácstalan franciák, fáradó, de elszánt magyar tekintetek. Blokkok is jöttek, a franciák végig támadhatták a két percet. Hm... Krivokapics betört, gól! Kár, hogy könnyű és gyors gólt adtunk a franciáknak. Két perccel a vége előtt az ellenfél megnyitotta a védekezését, de a semmiért elvették tőlünk a labdát a macedón bírók. Fazekas kedvét nem szegték, újabb bravúr jött a veszprémi kapustól! Az utolsó percben eggyel vezettünk, Mocsai Lajos kikérte az idejét. Iváncsik Gergő a szélről pattintott. Innen nem lehetett visszaút, nem is volt: Iváncsik még a végén is küldött egyet. MEGVAN!!! (26–23)

A folytatásról röviden

Magyarország válogatottja a második helyen jutott tovább a C-csoportból, a középdöntőt a II. csoport harmadik helyén kezdi meg, három ponttal (a csoportból ugyancsak továbblépő spanyolok ellen megszerzett egy pont és franciák ellen elkönyvelt két pont révén).

A magyar csapat vasárnap a nulla pontot magával hozó Izland ellen lép pályára, kedden Szlovénia (2) következik, végül szerdán a hatos egyetlen hibátlan mérleggel rajtoló csapata, Horvátország (4) jön. Mocsai Lajos csapata mind a három mérkőzését Újvidéken játssza.

A középdöntő hatos csoportjaiból az első két-két helyezett jut be az elődöntőbe.

KRASZ EMIL (Újvidék)

„REMÉLEM, HOGY KÉZILABDALÁZ LESZ MAGYARORSZÁGON”

 


 

 

 FÉRFI KÉZILABDA EB, C-CSOPORT, 3. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–FRANCIAORSZÁG 26–23 (12–14)
Újvidék, 6000 néző. V: Nikolov, Nacsevszki (macedónok)
MAGYARORSZÁG: FAZEKAS – HARSÁNYI 5 (2), MOCSAI 3, Laluska, ILYÉS 1, ZUBAI SZ. 6, Iváncsik G. 2. Cs: Mikler (kapus), CSÁSZÁR 2, Putics 2, KRIVOKAPICS 3, Ancsin 1, SCHUCH, Nagy K. 1, Szöllősi Sz. Szövetségi kapitány: Mocsai Lajos
FRANCIAORSZÁG: OMEYER – Abalo 1, BARACHET 5, Narcisse 3, B. Gille 2, Karabatic 3, BINGO 4. Cs: Dinart 1, Fernandez 2, Joli 2 (2), Accambray, G. Gille. Szövetségi kapitány: Claude Onesta
Az eredmény alakulása. 3. p.: 0–3. 10. p.: 4–4. 13. p.: 6–5. 21. p.: 9–7. 24. p.: 9–12. 29. p.: 12–13. 37. p.: 13–16. 40. p.: 16–16. 45. p.: 19–19. 51. p.: 22–20. 58. p.: 24–21.
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 3/2
A csoport másik pénteki mérkőzésén
Spanyolország–Oroszország 30–27

 

STATISZTIKA
Magyarország   Franciaország
     
26/42 (61.9 %) Gól/lövés 23/46 (50 %)
     
23/46 (50 %) Védés/lövés 16/42
     
3/5 (50 %) Gól/indítás 5/7 (71.4 %)
     
2/4 (50 %) Gól/szél 2/5 (40 %)
     
8/13 (61.5 %) Gól/átlövés 8/23 (34.7 %)
     
5/6 (83,3 %) Gól/beálló 1/2 (50 %)
     
6/12 (50 %) Gól/betörés 5/6 (83.3 %)
     
15 Technikai hiba 11
     
2/2 (100 %) Gól/hétméteres 2/3 (66.6 %)
     
6 Kiállítás (perc) 4
     
26/57 (45.8 %) Gól/támadás 23/57 (40.3 %)

 


 A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Spanyolország 3 2 1 83–77 +6 5
2. MAGYARORSZÁG 3 1 2 81–78 +3 4
3. Franciaország 3 1 2 77–79 –2 2
4. Oroszország 3 1 2 82–89 –7 1

KÖZÉPDÖNTŐ, II. CSOPORT
1. Horvátország
2 2
62–58 
+4 4
2. Spanyolország 2 1
1
53–50  +3
3
3. MAGYARORSZÁG 2 1 1
50–47 
+3 3
4. Szlovénia
2 1 1 63–63 
0
2
5. Izland 2 2 61–65  –4
0
6. Franciaország 2 2 49–55 
–6
0

 

II. CSOPORT (ÚJVIDÉK)
2012. január 22. MAGYARORSZÁG–Izland 16:10
2012. január 22. Franciaország–Szlovénia 18:10
2012. január 22. Spanyolország–Horvátország 20:10
2012. január 24. Spanyolország–Izland 16:10
2012. január 24. Franciaország–Horvátország 18:10
2012. január 24. MAGYARORSZÁG–Szlovénia 20:10
2012. január 25. Franciaország–Izland 16:10
2012. január 25. Spanyolország–Szlovénia 18:10
2012. január 25. MAGYARORSZÁG–Horvátország 20:10

 

2021.01.27 10:38:59

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), HATÁR DÁVID (percről percre)

Szenzációs kezdést követően a hosszabbításban dőlt el a hatszoros győztes elleni negyeddöntő.

2021.01.26 23:43:19

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Metropoliszok esetében is ritka, hogy rövid időn belül két népszerű csapatsport képviselője az egész világ figyelmét kivívó eredményt érjen el, nemhogy egy 246 ezres településnél.

2021.01.25 17:30:24

Kézilabda NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Bánhidi, Lékai, Mikler és Pedro pihent – szerdán jönnek a franciák a nyolc között.