Az utolsó 60 perc – jön a férfi kézi NB I döntőjének visszavágója

NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCSNAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2021.06.05. 12:04
null
Petar Nenadics (labdával) szerint okos játékkal a Veszprém ledolgozhatja a hátrányát (Fotó: Dömötör Csaba)
Háromgólos előnnyel kezdi a veszprémi visszavágót a Szeged, amely idén a legnagyobb harcnak ígérkezik két topcsapatunk között.

 

 

Szerdán, a magyar férfi kézilabda-bajnoki döntő első mérkőzésén a Mol-Pick Szeged hazai pályán 31–28-ra győzött a nagy rivális, bajnoki címvédő Telekom Veszprém ellen, ami azt jelenti, hogy a visszavágó teljesen nyílt, így a trófea sorsa is.

NS-SZAKÉRTŐ
BUDAY Dániel, volt válogatott kézilabdázó:
„Habár a háromgólos előny nem sok egy kétmeccses párharcban, lélektanilag mégsem mindegy, hogy győzelmi kényszer alatt kell-e pályára lépni – márpedig a Szegednek egy két-, sőt akár háromgólos vereség is belefér, hogy megszerezze negyedik bajnoki címét. A veszprémieknek a hátrány ledolgozásához sokkal jobb kapusteljesítmény és védekezés szükséges, mint amit szerdán nyújtottak. Bodó Richárd teljesítménye kiemelkedő volt a távoli zónákból, a semlegesítése kulcsfontosságú lesz, miként az is, hogy a bakonyiak meg tudják-e akadályozni a beálló körüli játékot, és lesz-e ellenszerük Dean Bombacra. Miután Ligetvári Patrik volt az egyetlen balátlövő a keretben, a Veszprém kényszerpályán mozgott a kétirányítós játékkal, ráadásul nem tudni, hogy a hiányzói visszatérnek-e a visszavágóra. Ha nem, Petar Nenadicsra ismét nagy feladat hárul.”

„Ez a három gól lehet sok, de az is lehet, hogy semmit sem jelent –   mondta a Nemzeti Sportnak Petar Nenadics, a Veszprém szerb irányítója. –   A mai sportban minden lehetséges, ez a hátrány két perc alatt ledolgozható, de el is úszhat rajta a meccs. Tudjuk, hogy különösen nehéz dolgunk lesz a visszavágón, ezért hatvan percen át nagyon okosan kell játszanunk.”

A hazaiak 34 éves karmestere szerint a párbaj első mérkőzése nemcsak izgalmas és hajtós volt, hanem talán a legjobb összecsapás is a két hazai nagycsapat között, amelyen 2018-as Veszprémbe igazolása óta pályára lépett.

„Kemény és fordulatos találkozó volt, hol az egyik gárda volt jobb, hol a másik, mindkét oldalon jó egyéni teljesítményekkel –   folytatta Nenadics. – Meg kell hagyni, a Szeged nagyon jól játszott, jobban, mint idén eddig bármikor ellenünk, mi sokat hibáztunk a végén, sok labdát vesztettünk, ami egyszerűen nem elfogadható egy ilyen meccsem, amelyen már a kevés hiba is sok. És hát Moraes kiállítása – na, az minden volt, csak piros lap nem!”

A brazil beállót, Rogério Moraest az első meccs huszadik percében állították ki végleg, mert a játékvezetők szerint lekönyökölte Matej Gabert. Az ítélet vitatható volt, az viszont nem, hogy a meghatározó védő kiválásával az amúgy is szűk kerettel érkező Veszprém nagyon nehéz helyzetbe került a hátralévő negyven percben. Ez is szerepet játszott a vereségben, mert a vendégek hamarabb elfáradtak, másrészt a védelem amúgy is a Veszprém egyik stabil pontja.

HA...
A Szeged a bajnok
... ha nyer
... ha döntetlen lesz
... ha legfeljebb két góllal kap ki
... ha három góllal kap ki, de leg­alább 29 gólt szerez a visszavágón
A Veszprém a bajnok
... ha négy vagy annál több
góllal nyer
... ha három góllal nyer, de legfeljebb 27 gólt kap a visszavágón.
Ha összesítésben ugyanannyi gólt érnek el a csapatok,
és az idegenben dobott gólok száma is megegyezik, a visszavágó
végén hétméterespárbaj dönt a bajnoki címről.

Nenadics szerint csodákra ne számítsunk a visszavágón sem, hiszen nincsenek nagy titkok, rengeteget játszottak már egymás ellen, így nem tudják meglepni egymást.

„Szombaton sok múlik a védekezésünkön, de szerintem lesz valami, ami még ennél is többet fog számítani: először az idényben végre a szurkolóink előtt fogadjuk a Szegedet! –   magyarázta a korábban Szegeden is játszó szerb. – Nincs mese, mihamarabb le kell dolgoznunk a hátrányt. Kemény meccs lesz, de mi harcolni fogunk hatvan percen át, ennyit biztosan ígérhetek.”

Nenadics szerint a 2020–2021-es évad nem sikerült rosszul, pedig minden csapatnak és játékosnak az elhúzódó koronavírus-járvány miatt nehezebb dolga volt mentális szempontból, mint általában. Még rosszabbkor jöttek a sérülések, és ilyen körülmények között különösen nehéz volt a legmagasabb szinten játszani. A Veszprém szombaton azt is bizonyíthatja, hogy nem ragadt be a Nantes elleni vereségbe, amikor szintén hátrányból kellett volna felállnia a BL-negyeddöntőben, de nem sikerült.

„Meg kell nyernünk a bajnoki címet, még hatvan perc van hátra az idényből, szeretnénk jó érzéssel lezárni. Meg tudjuk csinálni!” –    tette hozzá Petar Nenadics.

ÍGY KÉSZÜLNEK AZ EDZŐK
Juan Carlos PASTOR, a Szeged   edzője: „Sok problémánk volt ebben az idényben, nemegyszer léptünk pályára felforgatott csapattal a hiányzók miatt. Stanislav Kaspáreket például alig tudtam pihentetni, mivel ő az egyetlen egészséges jobbátlövőnk. Egy alkalommal a balszélső Jonas Källmannt kellett azon a poszton szerepeltetnem. Emiatt több megoldást is kidolgoztunk, az egyik közülük a hét a hat elleni játék, amelyet az első mérkőzésen is bevetettünk.”
David DAVIS, a Veszprém edzője: „Itt a második lehetőségünk megmutatni, mit tudunk, hiszen a Bajnokok Ligájában nem sikerült fordítanunk. Az élet mindig ad egy második esélyt, nekünk pedig muszáj élnünk vele. Nincs más lehetőség, nem lehetnek kifogások. Megmutattuk, hogy versenyképes csapat vagyunk, még a »milliónyi« hiányzó ellenére is. Veszprémben kell tartanunk a bajnoki címet!”

KÉZILABDA
FÉRFI NB I
DÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
18.30:
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged (Tv: M4 Sport+)
Az első mérkőzés eredménye: 28–31

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik