Tomori álmában sem gondolta, hogy 21 évesen olimpián szerepelhet

Vágólapra másolva!
2008.07.18. 11:40
A szerdai, Románia elleni barátságos találkozóval megkezdte nyári felkészülési mérkőzései sorát Pekingre hangoló női kézilabda-válogatottunk. A játékokig még három hét van hátra, ötkarikás csapatunk azonban már-már olimpiai ütemben készül. A következő tizennyolc napban hét mérkőzést vív meg Hajdu János együttese, úgy, hogy az utolsó kettőt már Pekingben játssza.
Tomori Zsuzsa gólerősségére az olimpián is szükség lesz
Fotó: Meggyesi Bálint
Tomori Zsuzsa gólerősségére az olimpián is szükség lesz
Tomori Zsuzsa gólerősségére az olimpián is szükség lesz
Fotó: Meggyesi Bálint
Tomori Zsuzsa gólerősségére az olimpián is szükség lesz

A románok elleni 27–25-ös, szerdai vereségből nem lehet nagy tanulságokat levonni, hiszen mindkét válogatottnál még csak most kezdődik a finomhangolás. Megnyugtató azonban, hogy Pálinger Katalin kapus már Kolozsvárott is bombaformában védett.

A kulcsjátékosokra természetesen ismét óriási nyomás nehezedik, de Görbicz Anita, Tóth Tímea vagy Ferling Bernadett már nem egyszer bizonyította, hogy képes az egyenletes jó teljesítményre. A románok elleni péntek esti, nyíregyházi „visszavágón” (kezdés: 18 óra) talán már árnyaltabb képet kaphatunk az ő formájukról is.

Az olimpiai felkészülés nagy kérdése, hogy Hajdu János szövetségi kapitány mennyire tudja egységes csapattá formálni a keretet. A tavaly év végi világbajnokság egyik legfőbb problémája az volt, hogy a cserejátékosok nem tudták megfelelően tehermentesíteni a húzóembereket.

A javuláshoz sokat tehet hozzá a győriek jobbátlövője, Tomori Zsuzsa, aki védekezésben eddig is a válogatott egyik oszlopa volt, Pekingben pedig – Mehlmann Ibolya hiánya miatt – támadásban is nagyobb szerep juthat a 21 éves kézilabdázónak.

VÁLASZOL: TOMORI ZSUZSA

Tudja, milyen sokan várják, hogy Pekingben berobbanjon a világ legjobbjai közé?
– Tényleg sokan biztatnak és bíznak bennem, s talán valóban vízválasztó lesz pályafutásomban az első olimpiám. Legmerészebb álmomban sem gondoltam, hogy 21 évesen szerepelhetek a nyári játékokon, és szeretnék élni a lehetőséggel, hogy aztán még legalább két olimpiára eljuthassak.

Nagy teher nyomja a vállát?
– Igen, de meg kell mutatnom, mennyit fejlődtem az utóbbi egy-két évben. Hajdu János külön is foglalkozott velem az edzőtáborokban, hogy jobbkezes létemre jobbátlövőként is jól szerepelhessek.

– Győri klubcsapatában is többször láttuk ezen a poszton.
– Mégis szokatlan volt a jobb kettő, de minden alkalmat megragadtam, hogy bizonyítsak.

Mi lesz a legnehezebb Pekingben?
– A négybe jutni. Előtte azonban a csoportban életre-halálra meccselünk az oroszokkal és a németekkel, hogy minél előkelőbb helyről várjuk a negyeddöntőt, s persze a kellemetlen stílusú Dél-Korea ellen sem lesz könnyű.

Milyen eredménnyel volna elégedett?
– A nyolc közé kerülés a minimum, a négybe jutás reális, jó eredmény lenne. Az éremszerzés bravúrjára pedig talán képesek leszünk. Én ebben reménykedem.


A PROGRAM PEKINGIG

Július 18. Magyarország–Románia
Július 22. Norvégia–Magyarország
Július 23. Norvégia–Magyarország
Július 25. Scandinavian Open (Dánia–Magyarország)
Július 26. Scandinavian Open (helyosztó Norvégia vagy Svédország ellen)
Augusztus 5. Magyarország–Kína (Peking)
Augusztus 6. Magyarország–Kazahsztán (Peking)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik