Príma hajrával és sikerrel kezdett a férfiválogatott a Posten-kupán

Vágólapra másolva!
2008.01.11. 19:29
Már a közeledő Európa-bajnokság helyszínén, Norvégiában, a négy csapatot felvonultató Posten-kupán szerepel a Skaliczki László szövetségi kapitány által irányított magyar férfi kézilabda-válogatott, amely a nyitómérkőzésen remek és gólerős hajrával, minimális különbséggel legyőzte Izlandot.
Eklemovics Nikola remek játékkal bizonyította: nemcsak helye van a magyar válogatottban, hanem annak húzóembere is lehet
Mirkó István (archív)
Eklemovics Nikola remek játékkal bizonyította: nemcsak helye van a magyar válogatottban, hanem annak húzóembere is lehet
Eklemovics Nikola remek játékkal bizonyította: nemcsak helye van a magyar válogatottban, hanem annak húzóembere is lehet
Mirkó István (archív)
Eklemovics Nikola remek játékkal bizonyította: nemcsak helye van a magyar válogatottban, hanem annak húzóembere is lehet

Furcsán és pechesen indult útnak a magyar válogatott. Már a bécsi reptéren kisebb gondok adódtak a formaságokkal, így majd egy órával később indult a repülőgép Koppenhágába a tervezettnél. Ott még többet kellett várni a trondheimi átszállásra, a repülőgép indulás előtt betört ablaka okozott nem kis fennakadást. Így az esti érkezés helyett már éjfél is elmúlt, amire a magyar válogatott játékosai végre elfoglalhatták szobáikat és a fárasztó utat követően lepihenhettek.

Ilyen előzmények után cseppet sem csodálkozhattunk, hogy több játékos csomagja sem érkezett meg rendeltetési helyére, így az Izland elleni csapatban a két kapus mellett mindössze hét mezőnyjátékos lehetett ott a kezdésnél. De nagy bizalommal vártuk a csomagokat, amelyek a szünetre megérkeztek, így két teljesen ellentétes félidőt láthattunk, gyakorlatilag majdnem két különböző csapattal.

A kezdésnél így Grebenár, Zubai és Gulyás kapott a vártnál nagyobb szerepet és lehetőséget a bizonyításra. Egy cserével kellett játszanunk, meghatározó játékosaink közül Laluska, Mocsai, Eklemovics és Császár lehetett ott a pályán, a kapuban Puljezevics kezdett.

Grebenár szép átlövésgóljával indult a mérkőzés, majd hetest hibáztak az izlandiak. Mocsai növelte az előnyünket kettőre, már több mint hat perc telt a mérkőzésből, amikor ellenfelünk először gólt szerzett.

Remekül helytállt az alkalmi magyar válogatott, amely ebben a felállásban különösen szélen volt foghíjas. De nálunk volt a kezdeményezés és a vezetés: 7-3-ra vezettünk, mind a hét pályára küldött magyar mezőnyjátékos egy-egy gólt szerzett.

Laluska félelmetesen, ellenállást nem ismerően lőtt, Eklemovics remekül mozgatta társait, osztogatott és hozta helyzetbe saját magát is: ha úgy adódott, bátran vállalkozott.

A lendület viszont megtört, a kissé álmos, a rajtot rosszul elkapó izlandiak egyenlíteni tudtak.

A 0-5-s periódus után Skaliczki időt kért, mondanivalója megnyugtatólag hatott a magyar játékosokra, akik kétgólos hátrányból (8-10), kétgólos előnyt (12-10) kovácsoltak.

A félidőt Mocsai eredményes átlövése zárta, megérdemelt vezetéssel vonulhatott pihenőre a magyar együttes.

Feltűnő volt a sok kiállítás: ahogyan azt a női vb-n megszokhattuk, a dobójátékost hátulról meglökő vétkes azonnal a kispadon találta magát, nem önszántából. A magyar női csapat nehezen alkalmazkodott az új játékvezetői felfogáshoz, bízunk benne, a férfiak már a rajtra át tudják magukat hangolni. Izlandot látva, nem csak mi küzdünk ezzel a problémával.

A szünetet követően komplett lett együttesünk, kapuban pedig cseréltünk: érkezett Mikler. Több mint három perc telt el gól nélkül, az első találat a második felvonásban is a miénk volt. Kiegyenlített volt a játék, az elején jól tartottuk magunk mögött ellenfelünket.

Azonban 19-16 után támadásban többször is hibáztunk, az eredményt tekintve is kiegyenlített Izland, majd a vezetést is átvette.

Törő volt ekkor a magyar csapat húzóembere, aki végre posztjának megfelelően a szélről is eredményes tudott lenni, de a hajrát megelőzően Izland négy góllal elhúzott (27-23.)

Együttesünk azonban nem esett szét és nem esett össze. Mikler hozta a bravúrokat, a lövések pedig némi kihagyás után ismét célba értek. Ekkor Ilyés volt legjobbunk, kiegyenlítettünk. Egy perc volt még hátra, amikor Mikler ziccert hárított, majd Ilyés a győztes gólt is bevágta. Volt még hátra ugyan az összecsapásból 17 másodperc, de az izlandiak erejéből már csak egy kapu fölé vágott lövésre futotta.

Megérdemelt győzelmet aratott a magyar válogatott a sematikus, fizikai erőre és jobbára ellenfele hibáira építő Izland ellen. Csapatunk még ilyen előzmények után is összeszedett védőmunkát végzett, bár a visszarendeződés néha a kelleténél lassabban történt.

Támadásban jöttek a figurák, volt elképzelés, de ami még ennél is fontosabb talán, meghatározó embereink bátran elvállalták a lövéseket éppen úgy, mint a betöréseket, vagy éppen a gólpasszokat. És bizony tartásáról is tanubizonyságot tettek legjobbjaink: vesztett állásból fordítani, az utolsó öt percet 5-0-ra nyerni dicséretes teljesítmény.

Folytatás holnap az Eb-rendező norvégok ellen. A torna negyedik résztvevője Portugália, amellyel majd a vasárnapi harmadik fordulóban mérkőzünk meg.

Az Eb-n a német, a spanyol és a fehérorosz válogatott ellen kezdjük meg szereplésünket a C csoport küzdelmeiben.

POSTEN-KUPA, 1. FORDULÓ:

MAGYARORSZÁG–IZLAND 28–27 (15–13)
Trondheim, 2000 néző. V: Abrahamsen, Kristiansen (norvégok)
MAGYARORSZÁG: PULJEZEVICS - GULYÁS 3, Mocsai 2, EKLEMOVICS 3, Zubai 3, Grebenár 2, CSÁSZÁR 4 (2). Csere: MIKLER (kapus), Laluska 3, TÖRŐ 4, ILYÉS 3, Herbert, Nagy L. 1, Gál. Szövetségi kapitány: Skaliczki László
IZLAND: GUDMUNDSSON - Gunnarsson 3, HOLMGEIRSSON 7, G. Arnarson, Sigurdson, H. ARNASON 3, ASGEIRSON 3. Csere: Gustavson (kapus), JONSSON 5 (3), Gudrunarson 2, KRISTJANSSON 2, Einarsson 1, Torsteinsson 1. Szövetségi edző: Kristjan Halldorson
Kiállítások: 12, ill. 12 perc
Hétméteresek: 2/2, ill. 4/3.
Az eredmény alakulása: 14. p.: 7–3. 19. p.: 7–8. 25. p.: 13–10. 28. p.: 19–16. 46. p.: 20–21. 55. p.: 23–27.
MESTERMÉRLEG
Skaliczki László: A küzdőszellemre nem lehetett panaszom, s helyenként a játékunk is megfelelő volt, bár még bőven akad javítani valónk az Európa-bajnokság rajtjáig. Örülök, hogy vesztett helyzetből tudtunk fordítani.
Kristjan Halldorson: Ellenfelünk nehézségei ellenére is jól játszott, de elégedett lehettem saját csapatommal is. Kár, hogy a végjátékot elrontottuk.
Norvégia-Portugália 33-20 (16-9)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik