Radulovicsék csúcsformában

SZIRMAI GYÖGYSZIRMAI GYÖGY
Vágólapra másolva!
2004.01.11. 21:46
Címkék
Legutóbb 2002 januárjában ugyancsak BL-csoportmérkőzésen járt Újvárosban az Eliana Valencia. A látogatásra nem szívesen emlékeznek a Duna-partiak, ugyanis a spanyolok 2322-es győzelmet arattak (előtte Valenciában is ők diadalmaskodtak 2220-ra), és így továbbjutottak.
Az utolsó másodpercekben az acélvárosiak gólszerzési lehetőséget szalasztottak el, pedig a döntetlen a továbbjutásukat jelentette volna. A tavaly BL-döntőig menetelő Valencia az új évadban is remek formában játszik hazája bajnokságában, s az első BL-fordulóban az orosz Togliattitól otthonában elszenvedett vereség után ismét a Dunaferr- sportcsarnokban szerette volna tovább éltetni ambícióit.
Fel volt adva tehát a lecke Radulovi-cséknak, akiknek a tieri döntetlen után feltétlenül győzniük kell a továbbjutás érdekében. A magyar mezőny egyik legjobb védőjátékosa, Gáspár Gabriella sokat tett Trierben a pontszerzés érdekében. A nyitott védekezés specialistájára embert próbáló feladatok vártak vasárnap este is. "Nehezebb csata vár ránk, mint Németországban – vélekedett Gáspár a mérkőzés előtt. – A spanyolokat jól ismerjük. Előszeretettel alkalmazzák a nyitott védekezést, látszólag nagy területeket hagynak, amelyeket megjátszhatunk, ám mégis szinte mindig mindenhová odaérnek. Bámulatosan jó a lábmunkájuk."
A vendégek már a mérkőzés előtt szereztek egy meglepetést a Dunaferrnek: nem jött el velük legnagyobb sztárjuk, a 38 éves Morszkova-Kircsik.
"Térdoperációja után még nem épült fel teljesen, de nélküle is mindent meg fogunk tenni a dunaújvárosi arénában" – fogalmazott a mérkőzés előtt Christina Mayo edző. Kollégája, Kiss Szilárd elmondta, a trieri mérkőzés után újabb pokoli nehéz feladat vár együttesére. "Remélem, játékosaim rá tudtak hangolódni a mérkőzésre, s bízom benne, hogy egészséges dac munkál bennük Trier után" – hangoztatta a mester.

Az olimpiai és vb-ezüstérmes Radulovics Bojana az újra kirobbanó formában kézilabdázó Dunaferr SE egyik vezéregyénisége (fotó: Czagány Balázs)
Az olimpiai és vb-ezüstérmes Radulovics Bojana az újra kirobbanó formában kézilabdázó Dunaferr SE egyik vezéregyénisége (fotó: Czagány Balázs)
Az olimpiai és vb-ezüstérmes Radulovics Bojana az újra kirobbanó formában kézilabdázó Dunaferr SE egyik vezéregyénisége (fotó: Czagány Balázs)
Ferling nyitotta a Dunaferr-találatok sorát, a spanyol edző pedig már a 2. percben tombolt, veszekedett a játékvezetőkkel, a zsűri tagjaival. A 4. percben Mangue a kitörő Nagyot kegyetlenül lerántotta, kétperces kiállítással büntették (a piros lap is előkerülhetett volna). A spanyolok a folytatásban is hihetetlen keménységgel, gyakran durván védekeztek, nem adtak, de nem is kértek kíméletet. Radulovicsot bordára mért ütéssel állították meg, és a kiváló átlövőt letámogatták, Pigniczki állt a helyére. Remekül védekezett a Dunaferr, a zavaró emberek gyakorta tudtak labdát szerezni, és Pálinger is eksztázisban védett. Öt perc ápolás után Radulovics visszatért.
A második félidőben is óriási csata dúlt, mindkét együttes bátran alkalmazta a nyitott védekezést. Míg az első félidőben időnként lassította a játékot a Valencia, a másodikban végig rohant. Nagy góljával először szerzett hatgólos előnyt a magyar bajnok (22–16), aztán Pálinger már a második büntetőjét hárította, őrjöngött a lelátó. Mayo edző már nemcsak a játékvezetőkkel, hanem a körülötte állókkal is szócsatát vívott, és cirkuszolásával mintha meg is zavarta volna a bírókat. A hajrában a vendégek félelmetes erőtartalékokat mozgósítottak, ám Pálinger a végén is szenzációsan védett.

Mit lehetett tenni a Valencia roppant erőszakos, olykor goromba játéka ellen? – kérdeztük a csata után Kiss Szilárdot.
– Rendkívül kellemetlen stílusú ellenfelet láttunk vendégül, amely ellen óriási teljesítmény a győzelem – válaszolta. – Öröm számomra, hogy csapatunk formája felfelé ível, reméljük, hogy ezt tudja még fokozni.
Miért veszekedett olyan sokat? – tudakoltuk Christina Mayótól, aki percekkel a lefújás után már tökéletes higgadtan értékelte a találkozót.
– Az elején úgy éreztem, megnyerhetjük a mérkőzést, bár tudtam, hogy a Dunaferr magasabb szinten kézilabdázik jelenleg, mint mi. Nem tetszett a játékvezetők működése, amely mindkét csapatot akadályozta a kibontakozásban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik