K. Zs.
2023.01.13 21:20

Kerékpár: Valter Attila nem indul a Girón, de nagy klasszikusokon magáért mehet

A magyar Eurosportnak nyilatkozó Valter Attila elmondta: az idén „fix”, hogy nem indul a Girón, a Tour de France-nak sincs realitása, de kellemesen meglepődött azon, hogy csapata, a Jumbo-Visma a versenyei túlnyomó többségén szabad kezet ad neki – önmagáért, a győzelemért versenyezhet akár a kerékpársport egynapos nagy klasszikusain is. Bár a Tour de Hongrie idejére az edzéstervében teljes pihenő szerepel, a bringás nem zárja ki, hogy elindul az idei magyar körversenyen.

Valter Attila a tavalyi Giro-rajt előtti sajtótájékoztatón (Fotó: Árvai Károly)

 

„A Tour de France-ra elég pici az esély, ez ugyanis nem az a csapat, hogy idejössz, és elsőévesen beraknak a Tour-keretbe – felelte a franciaországi szereplésről szóló kérdésre az Alicante közeli edzőtáborból bejelentkező Valter Attila, hozzátéve: lehet ilyen kerékpáros, de ő nem számít idei Tour-indulásra. – Természetesen nagyon szeretnék részt venni rajta, de nincs realitása annak, hogy az első jumbo-vismás évemben a Tour de France-on induljak.”

Valter Attila – ahogyan néhány napja az M1-nek is elmondta – örül, hogy a Jumbo-Vismába igazolt, élvezi az edzőtábort, ami pedig a versenyprogramját illeti, elmondta: érdekes koncepciót kapott – lesznek olyan viadalok is, ahová segíteni megy, de a versenyei nyolcvan százalékán szabadon, önmagáért tekerhet.

„Ez nagyon meglepett, mert azt hittem, többet kell majd segítenem a többieknek, csakhogy szeretnék megnézni, mire vagyok képes, ha nem is vezérszerepben, de szabadként. Azt, hogy ahol van esélyem tisztes eredményre, győzelemre, dobogóra, ott mire jutok. Ami fix, hogy Giro nem lesz így, hiszen Primoz (Roglic) lesz a kapitány. Először úgy volt, hogy segíteni elmegyek, ám aztán a csapat úgy gondolta, miért menjek három hétre oda, ha nincs esély szökésre: úgy döntöttek, inkább menjek olyan versenyekre, amelyeken tekerhetek magamért. Az elején kicsit fura volt, hiszen három Girót már letudtam, fejben egy kicsit már a negyedikre készültem… De igazából jogos a csapat döntése. Ez most nem az az év, amikor mindenki magáért mehet. Nagyon erősen ráállnak a vezérekre, Primozra a Girón, Jonas Vingegaard-ra a Touron. Nekem más versenyeim lesznek, inkább klasszikusok, amiken próbálgathatom magam.”

Az első ilyen a február 23-án kezdődő négynapos, a Gran Camino lesz, majd életében először rajthoz állhat márciusban a Milánó–Sanremo egynapos klasszikuson – a továbbiakról pedig, mint mondta, hamarosan beszámol a közösségi médiában. A lényeg, hogy látják az ambícióit, és „arra szeretnének felkészíteni, hogy akár nyerjek is versenyeket”.

Valter Attila úgy tudja, csapata egyéb versenyek, edzőtábor miatt nem jön az idei Tour de Hongrie-ra, azonban lát esélyt arra, hogy ő nyeregbe szálljon a magyar körversenyen (május 10–14.).

„Azon folyik a projekt, el tudok-e jönni másként. A csapatnál nyitottak, tudják, mennyire fontos nekem a Tour de Hongrie, de a programomat nagyon nem úgy tervezték, hogy abban az időszakban versenyezzek. Teljes pihenőt írtak elő arra a hétre, viszont nyitottak arra, hogy például a válogatott színeiben elinduljak.” 

A magyar bringás beszélt arról is, hogy túl van a hurcolkodás fáradalmain, a kerékpárosok által nagyon kedvelt, hegyi edzésekre kiválóan alkalmas Andorrába költözött, és nagyon tetszik neki az új közeg.

„Remélem, hogy a sok nagy hegy látványa elnyomja majd a honvágyamat.”

2023.02.22 23:59:08

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem csupán vízhordónak szánják.

2022.12.30 09:25:56

Kerékpár nemzetisport.hu

Legjobb női kerékpárosunk idei „évértékelőjében” a mentális egészség fontosságáról is beszélt.

2022.09.13 23:08:57

Kerékpár nemzetisport.hu

Magyarországról tekintve a Giro, nemzetközi összehasonlításban a Tour magaslik ki a 2022-es sorból.

2022.08.28 23:39:41

Kerékpár SOMLÓVÁRI DÁVID

NS-VÉLEMÉNY. Valter mostantól mindennap a legjobb versenyzőkkel készülhet.