Giro: Martin nyerte a szakaszt, Valter kicsúszott a top 15-ből

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2021.05.26. 17:51
null
Dan Martin nyerte meg a 17. szakaszt (Fotó: AFP)
A 34 éves ír Dan Martin (Israel Start-Up Nation) nyerte meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny 17. szakaszát. A Groupama-FDJ magyar versenyzője, Valter Attila az 59. helyen ért célba, és összetettben jelenleg a 16. A rózsaszín trikót viselő Egan Bernal 7. lett, előnye csökkent az összetettben, de továbbra is magabiztosan vezet.

 

A keddi pihenőnap után szerdán rendezték meg a Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny 17. szakaszát Canazei és Sega di Ala között – az etap 193 kilométer hosszú volt, s hegyi befutóval ért véget.

Dan Martin, az Israel Start-Up Nation rutinos versenyzője szinte a teljes táv alatt elképesztő tempót diktált, s a szökésnél ő is elszakadt a mezőnytől, majd egyedül maradt az élen. A hajránál aztán többen is üldözőbe vették. A több mint egyperces előnyéből három kilométerrel a vége előtt már csak alig több mint húsz másodperc volt, a 34 éves ír azonban ezután is tudott még váltani, és meg is nyerte a szakaszt.

A 22. profi szakaszgyőzelmét megszerző Dan Martin a Tour de France és a Vuelta a Espana után immár a Giro d'Italián is nyerni tudott egy etapot, tehát összejött neki a triplázás. A 34 éves versenyző legutóbb 2020 novemberében nyert szakaszt, akkor éppen a Vueltán. Ír kerékpáros legutóbb 35 éve nyert etapot a Girón.

Az Ineos Grenadiers kolumbiai versenyzője, a rózsaszín trikót viselő Egal Bernal a szakasz java részében tartotta a lépést az élmezőnnyel, s tagja volt a Dan Martint üldöző csoportnak is, ám három kilométerrel a vége előtt el kezdett leszakadni, majd néhány másodpercet vesztett is az összetettben. A szakaszt követően úgy nyilatkozott, hogy túl hamar elfáradt. Bernal így is simán maradt az első helyen az összetettben, jelenleg 2 perc 21 másodperc másodperc az előnye.

A rózsaszín trikót viselő Egan Bernal az etap végén leszakadt, de továbbra is vezet összetettben    (Fotó: AFP)
A rózsaszín trikót viselő Egan Bernal az etap végén leszakadt, de továbbra is vezet összetettben (Fotó: AFP)

A Groupama-FDJ magyar versenyzője, a szakasz előtt összetettben a 13. helyen álló Valter Attila még az első emelkedőn leszakadt a főmezőnytől, és az 59. helyen végzett, húszperces hátránnyal. Összetettben ezzel a szerdai etap után a 16. helyen áll. Dina Márton 24 perc, 1 másodperces hátránnyal a 66. helyen ért célba.

GIRO D'ITALIA
17. SZAKASZ, CANAZEI–SEGA DI ALA, 193 KM
1. Dan Martin (ír, Israel Start-Up Nation) 4:54:38 óra
2. Joao Almeida (portugál, Deceuninck Quick Step) 13 mp hátrány
3. Simon Yates (brit, Team Bikeexchange) 30 mp h.
4. Diego Ulissi (olasz, UAE-Team Emirates) 1:20 p h.
5. Damiano Caruso (olasz, Bahrain Victorious) azonos idővel
6. Daniel Martínez (kolumbiai, Ineos Grenadiers) 1:23 p h.
7. Egan Bernal (kolumbiai, Ineos Grenadiers) a. i.

59. Valter Attila (Groupama-FDJ)20:12 p h.
...
66. Dina Márton (Eolo Kometa)24:01 p h.

Teljes eredménysor itt!

AZ ÖSSZETETT ÉLCSOPORTJA
1. Bernal 71:32:05 óra
2. Caruso 2:21 p h.
3. Yates 3:23 p h.
4. Alekszandr Vlaszov (orosz, Asztana) 6:03 p h.
5. Hugh Carthy (brit, EF Education-Nippo) 6:09 p h.

16. Valter 35:12 p h.

100. Dina Márton 3:19:53 ó h.

Teljes eredménysor itt!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik