Kajak-kenu: Schmidt Gábor a sportág összes nagyágyújára számít a szegedi Eb-n

P. SZ.P. SZ.
Vágólapra másolva!
2024.03.04. 16:04
Dömötör CsabaSchmidt Gábor, az MKKSZ elnöke a kajak-kenu összes nagyágyújára számít a száz nap múlva kezdődő szegedi Európa-bajnokságon (Fotó: Dömötör Csaba)
Az olimpia főpróbáján a teljes magyar válogatott részt vesz, de a SUP-szakág is megmutathatja magát.

Száz nap múlva Eb Szegeden – ebből az apropóból tartott sajtótájékoztatót a Stopper Úszóházban a Magyar Kajak-kenuszövetség (MKKSZ) hétfőn. A június 12-e és 16-a között rendezendő vereny különlegessége, hogy a nyári olimpiai játékok előtt a sportág utolsó megméretése, vagyis amellett, hogy hazai rendezésű kontinenstorna, ötkarikás főpróba is egyben.

„Nagyágyúkkal készülünk, gyakorlatilag a teljes olimpiai csapatunk rajthoz áll, addigra már csak néhány nyitott kérdés marad az ötkarikás keretet illetően. Várhatóan a többi ország is hasonlóképp vélekedik, és forrni fog a víz Szegeden” – fogalmazott a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára, egyben az MKKSZ elnöke, Schmidt Gábor, majd arra buzdított mindenkit, vásárolja meg a jegyét minél hamarabb (erre az eventim.hu és a szeged2024.hu honlapokon van lehetőség), hogy a legjobb helyek egyikéről figyelhesse a – remények szerint örömteli – befutókat. Kiemelte, számos körítő programmal készülnek, de a fő attrakció a magyar válogatott lesz.

Boros Gergely, a szövetség szakmai igazgatója beszámolt a legjobb versenyzőink hollétéről, a teljesség igénye nélkül Kopasz Bálint például Törökországban rója a vizet – a korábbi években Sevillában alapozott, de azt túl zsúfoltnak ítélte meg, sok ország versenyzői választják. Hüvös Viktor mesteredzőt ez nem tántorította el, az andalúz fővárosban készül a csapata, Tótka Sándor, Nádas Bence, Kuli István, Csizmadia Kolos és Balogh Gergely, míg Kozák Danuta és Medveczky Erika Portugáliában készül az év kihívásaira. Boros hangsúlyozta, szerencsére a téli szárazföldi és úszóedzéseken a sérülések és egyéb problémák elkerülték a versenyzőket, és mindenki ott tart a felkészülésben, ahol kell.

„Örülök, hogy nem idén kell visszatérnem, ez az összes pozitívum a tavalyi évről. Mentális és fizikai problémákkal küzdöttem, a vb-re szintre hoztam magam, de ősztől érzem úgy, hogy tényleg alkalmas vagyok az olimpiai felkészülésre – mondta a rendezvényen két edzés között megjelenő tokiói olimpiai bajnok Hadvina Dóra. – Idén szeretnék egyéniben jól teljesíteni, az jó alap a páros és a négyes szerepléshez is. Nem akarok nagy terhet magamra helyezni, jó felkészülést szeretnék zárni, ami után magabiztosan állok rajthoz a válogatókon. A célkeresztben az olimpia van, de szükségem van a nemzetközi versenyekre, ezért fontos lesz az Eb is, jó, hogy Szegeden lesz, a családom, barátaim is kint lehetnek, mint 2019-ben, amikor világbajnok lettem a Maty-éren.”

A paraszakágat képviselő Varga Katalin úgy érzi, élete formájában van, és ha hinni lehet a stopperórának, nem kizárt, hogy idén jobb helyezést érjen el, mint 2021-ben Japánban – akkor ugye harmadik lett. Tóth Dávid, olimpiai ezüstérmes kajakos jelenleg a SUP-szakág vezetőedzője, a versenyzői is megmutathatják, már nem csak szabadidősportként kell tekinteni a kategóriára – de az is fontos része a SUP-ozásnak, így az Eb-n egy nyílt versenyt is meghirdetnek, amelyen bárki részt vehet. Tóth elmondta, Kocsis Csillagtól várja a legjobb eredményt Szegeden – a fiatal tehetség tavaly 16 évesen a sajátjánál eggyel magasabb korosztályban, az ifjúsági mezőnyben nyert a thaiföldi vébén egy ezüst- és egy bronzérmet.

Fotó: Dömötör Csaba

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik