Kajak-kenu: „Látványsportként nem tudjuk magunkat eltartani”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.17. 13:04
A Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke szerint a kajak-kenu, mint versenysport nem tudja eltartani magát, újítani kell több dologban is. Baráth Etele vezetőként a tehetség felismerését tartja a legfontosabbnak, a politikában pedig minden oldalon vannak barátai. Mindezekről a Sport Tv Mai helyzet című műsorában beszélt.

„Jó egy-másfél év, amíg az új rendszer igazán működésbe lép, addig marad sok-sok kérdőjel” – mondta, az új szakmai igazgatóról, Csabai Ervinről pedig elárulta, tapasztalata garancia rá, hogy vele tudnak majd nyitni a szabadidősportok irányába is. Az elnök tudja, több szempontból is igazodni kell a világ trendjeihez, például a támogatók esetében.

„Felfedeztük, hogy a gazdasági válság kapcsán például a nagy szponzorok messze nem azt igénylik már, hogy a nevük szerepeljen. Ők azt akarják, hogy megfelelő értéket kapjanak azért, ha valamibe fektetnek – fogalmazott a sportvezető. Arra is kitért, hogy nem mindenkit lehet a televízió képernyőjén elérni, ezért a kommunikációban is érdemes új csatornákat nyitni. – A facebooktól kezdve, a twitteren keresztül a youtube-on át minden más eszköz szükséges. Ez a másik eszköz, másfajta filozófiát igényel.”

A fenntarthatóságot érdekében is lépéseket tenne az elnök, és súlyos szavakat fogalmazott meg.

„Soha nem fogja a versenysport, a kajak-kenu magát teljesen eltartani. Ez tényleg nem úgy látványsport, mint a labdarúgás. Nem tudja eltartani magát, de növelni tudja a bevételeit, és csökkenteni tudja a kiadásait – nyilatkozta Baráth Etele, szerinte a kluboknak is változtatni kell. – Nem úgy van, hogy kaptunk pénzt, megérdemeltük, mert eredményesek voltunk, az elköltjük, jövőre pedig kapunk valamit, hanem szolgáltatást kell nyújtani. Olyan fejlesztéseket kell végrehajtani, ahonnan be tudnak vonni kisebb-nagyobb forrásokat.”

Baráth Etele tizennyolc éve áll a szövetség élén. Szerinte vezetőként az a legfontosabb feladata, hogy felismerje ki miben tehetséges, és támogatnia kell őt a célok elérésében.

„Ez a tehetség nagyon sokféle lehet, ebből adódnak a konfliktusok is, de én azt hiszem, hogy ezek az eredmény által legyőzhetőek. Ha megnézzük milyen karakterűek az edzőink és a versenyzőink, félelmetesen különbözőek, de mindenkinek azonos a célja – ragadja ki a legkézenfekvőbb példát, az edzők és a versenyzők viszonyát, amibe ő nem szívesen szól bele. – Akkor kell csak közbeavatkozni, ha köztük jön létre egy olyan konfliktus, ami utána tönkretenné ezt a várható eredményt.”

Majd ehhez azt is hozzáfűzte, hogy kapcsolatokra is szükség van, és fontos, hogy az ember tisztaságot, rendet, szabályozottságot sugározzon.

Az elnök, aki egykor országgyűlési képviselő volt, véleménye az, hogy Magyarországon hídfőállások vannak a nagypolitikában, ezért is lépett ki onnan, mert ő nem tud így gondolkodni.

„Nekem nagyon jó érzés, hogy a politika minden oldalán jó barátaim vannak, megértem őket, és együtt vagyok velük. Ez nem azért van csak, hogy a kajak-kenut támogassák – mert nekem ez feladatom, míg elnök vagyok, békével kell élnem-, hanem azért, mert így gondolom – vall egy pozitív helyzetről, ami segít neki a munkájában, majd hozzáteszi, hogy a körülötte lévő közeg nélkül nehezebb dolga volna. – Valahol a politikában, ha nekem szerepem lenne, vagy lett volna, akkor az volna, hogy megpróbálnám a békét megteremteni, és ehhez nagyon jó terep az egyébként hihetetlenül nyílt, szókimondó sportvilág.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik