Jégkorong-vb: Kanada és Németország játssza a döntőt

Vágólapra másolva!
2023.05.27. 20:16
null
Kanada kétszeri hátrányból is legyőzte Lettországot (Fotó: AFP)
Ha a vártnál nehezebben is, de Kanada jutott be elsőként a finn, lett közös rendezésű jégkorong elit-világbajnokság döntőjébe. Az elődöntőben a társházigazda lettek kétszer is vezettek, végül 4–2-es vereséget szenvedtek. A fináléban Kanada az Egyesült Államokat hosszabbításban legyőző Németországgal vív meg.

 

A tamperei elődöntő már az első percektől kiélezett küzdelmet hozott, a kanadaiaknak hiába volt több kapura lövésük, azokat nem tudták gólra váltani, ellentétben a lettekkel, akik bő nyolc perc után Dans Locmelis révén meglepetésre megszerezték a vezetést.



A második harmadot azonban nagyon megnyomták az észak-amerikaiak, akik végül Sammy Blais révén bő 15 perc után tudtak egyenlíteni, de erre alig egy perccel később góllal válaszoltak a lettek Rudolfs Balcers révén.





A harmadik harmadban viszont Kanada Jack Quinn góljával mindössze 45 másodperc után egyenlített, majd fölényben is maradt, s néhány perccel később Adam Fantilli gyönyörű cselsorozata után először vezetett a juharleveles csapat, amely a különbséget az utolsó percben tudta növelni, amikor Scott Laughton üres kapus góljával alakította ki a 4–2-es végeredményt.

 

 

 

 

 

A másik elődöntőben villámgyorsan kétgólos előnybe került a legjobb négyig veretlenül menetelő amerikai csapat, de a németek ugyanilyen gyors duplával válaszoltak még az első periódusban, és bő 16 perc elteltével 2–2-ről folytatódott az összecsapás.

A második harmadban Michael Eyssimont révén az amerikai csapat újra előnybe került, és sokáig úgy tűnt, kihúzta a minimális előnnyel. Csakhogy másfél perccel a rendes játékidő vége előtt Marcel Noebels egyenlített, és jöhetett a tízperces hosszabbítás.

Ebben Frederik Tiffels gólja döntött, Németország az 1930-as és 1953-as (utóbbi NSZK-ként) elért vb-ezüstérme után a legjobb eredményét érte el a világbajnokságon.

 


 

Ha a 28. vb-aranyérmére hajtó Kanadát is legyőzi, először lesz a sportág világbajnoka. 1930-ban Kanadával találkozott a döntőben és 6–1-es vereséget szenvedett, míg 1953-ban csoportkörben végzett a svédek mögött egy négycsapatos tornán, amelyről Csehszlovákiát kizárták.

Döntő vasárnap 19.20-tól Tamperében.

JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG
ELŐDÖNTŐ, TAMPERE

Kanada–Lettország 4–2 (0–1, 1–1, 3–0)
Németország–Egyesült Államok 4–3 (2–2, 0–1, 1–0, 1–0) – hosszabbítás után

A VASÁRNAPI PROGRAM
A 3. HELYÉRT
14.20:
Egyesült Államok–Lettország
DÖNTŐ
19.20:
Németország–Kanada

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik