Jégkorong: Bartalis nélkül Dél-Korea ellen és a vb-n a válogatott

DÉNES SZILÁRDDÉNES SZILÁRD
Vágólapra másolva!
2022.04.28. 07:56
null
Az elmúlt napokban a korábbi meccseket elemezte Sean Simpson (középen) és stábja (Fotó: Vörös Dávid/MJSZ)
Sebők Balázzsal és Sofron Istvánnal kiegészülve állhat ki a magyar válogatott Dél-Korea legjobbjai ellen a május eleji, ljubljanai világbajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésén.

Sokáig kellett rá várni, de végre a finn élvonalban az Ilves Tamperével bronzérmes Sebők Balázs is csatlakozott a május 3. és 8. közötti ljubljanai világbajnokságra készülő válogatott keretéhez.

„Az ő érkezése nagy lökést adott a srácoknak. Az egyik legerősebb európai bajnokságból érkezik, jelenléte szakmailag és emberileg is sokat ad társainak” – fogalmazott a nemzeti csapat másodedzője, Szilassy Zoltán.

Sebők már edzésbe is állt, Szilassy szerint jól mozgott, motivált, és ami talán még fontosabb, egészséges is – hiszen emlékezhetünk, a Nemzetközi Jégkorongszövetség (IIHF) égisze alatt rendezett események előtt meggyűlt a baja a szerencsével. 2020 óta nem tartottak divízió 1/A világbajnokságot, a 2020 februári nottinghami és a 2021 augusztusi rigai olimpiai kvalifikációs tornát pedig sérülés miatt hagyta ki.

Rossz hír, hogy a Fehérvárral ICEHL-­ezüstérmes Bartalis István nem szerepelhet a vb-n, már a klubidényt is folyamatos fájdalmakkal teljesítette, az egészségügyi stáb úgy döntött, a hosszú távú egészsége érdekében most pihenő vár rá. Sofron István viszont Dél-Korea ellen már szerepelhet, miután ujjsérülése szépen gyógyult az elmúlt napokban.

KIHAGYJA A VÉBÉT A SZLOVÉNOK LEGJOBBJA
Bejutott az észak-amerikai profi jégkorongliga rájátszásába a Los Angeles Kings – ebből pedig az következik, hogy a május 3. és 8. között rendezendő ljub­ljanai világbajnokságra nem utazhat haza a házigazdák klasszis centere, a 2016-os torontói elitvébén Európa néven induló vegyes csapattal ezüstérmes Anze Kopitar (34)

Szilassy fájlalta, hogy az ukránok elleni, szétlövéssel 3–2-re megnyert mérkőzést „tördelték” a játékvezetők, ezért keveset láthattunk az öt az öt elleni, folyamatos játékból.

„Nem hívhatjuk felkészülésbarátnak azt a találkozót, főleg a második harmadát – fogalmazott a válogatott másodedzője. – Ugyanakkor legalább sokat gyakorolhattuk a speciális helyzeteket, és a vége felé már biztató jeleket is láttam. De jobban szeretném, ha Dél-Korea ellen inkább csak azt fújnák be a játékvezetők, amit tényleg muszáj, és engednék a folyamatos játékot.”

A klubévadban a Gyergyóval Erste Liga-elődöntős Szilassy elmondta, az utóbbi napokban a legnagyobb figyelmet az eddigi felkészülési meccsek elemzésére fordították, ezért csak két edzést tartottak a jégen, amelyek során a hibák javításán dolgoztak. A szakember hangsúlyozta, a világbajnokság előtti mérkőzések elsődleges célja, hogy az edzők információt gyűjtsenek, elsősorban saját játékosaikról, ám ez esetben a soron következő ellenfél éppen az a Dél-Korea lesz csütörtökön, amely ellen a világbajnoki nyitó meccset is vívja a magyar csapat – és nem mellesleg az egyik legnagyobb riválisa az elitvébé-feljutásért zajló harcban –, így rá is érdemes lesz figyelni.

Szilassy az ázsiai országokra jellemző, szigorú, fegyelmezett munkamorált és taktikát vár a dél-koreaiaktól, rengeteg – és szélsebes – korcsolyázással.

„Kellemetlen ellenfél, a sebesség az egyik alapköve a játékának – fejtegette a szakember. – Az edzői utasításoktól egy centiméternyire sem tér el senki, viszont bottechnikában nem a legügyesebbek a csapat játékosai. A győzelem azon múlhat, hogy tudunk-e többet, keményebben dolgozni, mint a rivális, és hogy mennyire leszünk kreatívak – hiszen Dél-Korea ilyen szempontból merevebb, és váratlanul érheti néhány megoldásunk.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik