DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY (Ljubljana) 2022.05.02 19:57

Hoki-vb: „Elvégeztük a munkát, bizakodóan vágunk neki a vb-nek!”

Hétfő délután már a kedden rajtoló divízió 1/A-világbajnokság helyszínén, a jól ismert ljubljanai Hala Tivoli jegén edzett nemzeti csapatunk. Sean Simpson szövetségi kapitány és a játékosok is tudják, az edzőmeccseken mutatottaknál több kell – de több is van bennük.

A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

Optimizmus – ez volt a kulcsszó a magyar férfi jégkorong-válogatott első ljubljanai edzésén.

És ez mindenképpen jó jel.

 
Jó esély van a feljutásra, de ehhez tökéletes hokira van szükség!
DIVÍZIÓ 1/A JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG, 2022

Optimizmus érződött a játékosokon a régi ismerős, a Hala Tivoli jegén és azon kívül is, és optimizmus csengett ki Sean Simpson szövetségi kapitány szavaiból is. A mieink jeges tréningjére hétfő délután került sor: nagy varázslat itt már nyilván nem történt, egyetlen nappal a divízió 1/A-világbajnokság nyitánya előtt, egy-két „finomhangolás”, helyzetgyakorlat, létszámfölényes szituáció modellezése csak inkább. Elvégre a munka dandárját már az elmúlt hetekben elvégezte az utazó keret nagyja, még azzal együtt is, hogy a hosszúra nyúlt klubszezon okán sokan csak a felkészülés kései fázisában tudtak csatlakozni társaikhoz.

A magyar jégkorong szempontjából örömteli, hogy a klubidény többek számára ilyen sokáig kitartott, válogatott szempontból viszont nyilván kevésbé volt optimális. Ez nem kifogás, mert így is elégedett vagyok az edzőtáborral, még ha a végleges keretünkkel gyakorlatilag csak egyetlen meccset tudtunk is játszani – fogott elemzésbe a helyszínen a Nemzeti Sport kérdésére Sean Simpson szövetségi kapitány. A nagy múltú kanadai szakember azonban szerencsére pontosan tudja, hogyan kezelje ezeket a helyzeteket. – Öt A csoportos vébét jártam meg kapitányként, és ott sincs ez másként: négy-öt héttel a rajtot megelőzően tud csak elkezdődni a munka, s többen csupán két három nappal a start előtt érkeznek meg.”

A 62 esztendős szakember azonban, mint már említettük, optimista az esélyeinket illetően – azt ugyanakkor ő is kihangsúlyozta, hogy a franciák és osztrákok világelitbe visszapakolása sokakat megtéveszt, ettől még egyáltalán nem adják ingyen a feljutást.

Tudom, hogy Magyarországon sokan úgy veszik, a feljutásunk innentől gyakorlatilag automatizmus, de ezt egyáltalán nem is értem. A világranglistán elfoglalt helyezésünk alapján az öt résztvevő csapat közül a harmadikak vagyunk a rangsorban, már csak ez alapján is miért lenne magától értetődő a feljutás? Természetesen megvan az esélyünk, és ezek az esélyek nyilván sokat nőttek a franciák és az osztrákok feljebb lépésével, de ezzel együtt is tisztelnünk kell minden ellenfelünket, és rengeteget kell dolgoznunk. Négy meccs hat nap alatt, egyik sem könnyű, izgalmas lesz – a feladat nem egyszerű, de a csapatösszhang és a hozzáállás optimizmusra ad okot, bizakodó vagyok!”

A szövetségi kapitány korrektnek nevezte játékosai felkészülési meccsek után tanúsított önkritikáját, s maximálisan egyetértett velük abban, hogy az edzőmeccseken mutatottnál sokkal keményebben kell dolgozni mindkét kapu előtt: az ellenfél kapusa előtt nagyobb forgalmat generálni, a saját kapu elől pedig eltakarítani azokat, akiknek nincs ott keresnivalójuk.

A felkészülési meccsek éppen arra valók, hogy az edzők különféle összeállításokat, sorokat próbálgassanak, illetve kapusokat, emberelőnyös és -hátrányos egységeket – ezt már a válogatott várhatóan kezdőkapusa, Rajna Miklós mondta a hétfői átmozgatás után. – Az elmúlt hetekben keményen dolgozott mindenki, így most már kicsit rövidebbeket edzünk, visszavettünk némileg a terhelésből – bízunk benne, hogy élesebbek leszünk a tétmérkőzéseken. A szezon végén volt egy agyrázkódásom, szerencsére mire a hivatalos összetartás elkezdődött, már újra jégen tudtam lenni. Azt gondolom, volt elég időnk és jégedzésünk, sok munkát végeztünk el, én is, a csapat is százszázalékos állapotban várja a rajtot!”

A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok:
Arany Gergely (FTC-Telekom), Hetényi Zoltán (DEAC), Rajna Miklós (Újpesti TE)
Védők:
Fejes Nándor (Gyergyói HK, romániai), Garát Zsombor (MAC HKB Újbuda), Horváth Milán (Hydro Fehérvár AV19), Kiss Roland (DVTK Jegesmedvék), Scott Macaulay (MAC), Pozsgai Tamás (MAC), Szirányi Bence (DVTK)
Csatárok:
Erdély Csanád (Fehérvár), Hári János (Fehérvár), Kóger Dániel (FTC), Rasmus Kulmala (FTC), Magosi Bálint (Fehérvár), Nagy Gergő (FTC), Papp Kristóf (Michigan State University, amerikai), Sárpátki Tamás (Gyergyó), Sebők Balázs (Ilves Tampere, finn), Sofron István (SC Csíkszeredai, romániai), Terbócs István (Fehérvár), Tóth Richárd (MAC), Vas János (HC Presov, szlovák)
Szövetségi kapitány:
Sean Simpson (kanadai)

A VÁRHATÓ ÖSSZEÁLLÍTÁS
Rajna (Hetényi Z.) – Garát, Macaulay / Pozsgai, Horváth M. / Szirányi B., Kiss R. / Fejes – Erdély Cs., Hári J., Sofron I. / Kulmala, Sebők, Magosi B. / Sárpátki, Nagy G., Terbócs / Kóger D., Vas J., Tóth Richárd / Papp K.

A PROGRAM
Május 3., kedd:
MAGYARORSZÁG–Dél-Korea, 15.30. Szlovénia–Litvánia, 19
Május 4., szerda:
Litvánia–MAGYARORSZÁG, 15.30. Románia–Szlovénia, 19
Május 5., csütörtök:
Románia–Dél-Korea, 15.30
Május 6., péntek:
Dél-Korea–Litvánia, 15.30. Szlovénia–MAGYARORSZÁG, 19
Május 7., szombat:
Litvánia–Románia, 15.30.
Május 8., vasárnap: MAGYARORSZÁG–Románia, 15.30. Dél-Korea–Szlovénia, 19
A divízió 1/A mezőnyéből az első két helyezett jut fel a világelitbe, az utolsóként végző csapat kiesik a divízió 1/B-osztályba.

2022.06.05 10:03:59

Jégkorong DÉNES SZILÁRD, KOHÁN GERGELY

„Imádok hokizni, de már a saját hosszú távú és a családom érdekeit is szem előtt kell tartanom.”

2022.05.29 18:05:34

Jégkorong H. Á.

A harmadik harmad vége előtt Kanada 48 másodperc alatt egyenlített, a ráadásban Sakari Manninen döntött.

2022.05.25 23:37:45

Jégkorong BOBORY BALÁZS

NS-VÉLEMÉNY. Hazánk együttesei közül még egy sem indult ebben a sorozatban.

2022.05.15 23:01:09

Jégkorong CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Érthető módon, hiszen olyan jelenség verte ki a biztosítékot Romániában a korábbiaknál jóval nagyobb durranással, amellyel évtizedek óta együtt él a többségi nemzet törpekisebbségbe szoruló jégkorongos társadalma. Mondhatni pragmatikusnak tetsző belenyugvással, tekintve, hogy a székelyföldi hoki nélkül gyakorlatilag nem létezne e sportág a keleti szomszédban.