A Pittsburgh Penguins nyerte a lenyűgöző detroiti hokimaratont

Vágólapra másolva!
2008.06.03. 08:21
Hazai pályán nem sikerült megszereznie a Stanley Kupát érő negyedik győzelmet a Detroit Red Wings csapatának: a michiganiek három hosszabbításos mérkőzésen buktak el 4–3-ra a Pittsburgh Penguins ellen, úgy, hogy fél perccel a rendes játékidő előtt még 3–2-re vezettek, és közönségük már a bajnoki címet ünnepelte...
A vég kezdete: Osgood tehetetlenül fekszik, a pittsburghi kezek a magasban Talbot gólja után
Fotó: Reuters
A vég kezdete: Osgood tehetetlenül fekszik, a pittsburghi kezek a magasban Talbot gólja után
A vég kezdete: Osgood tehetetlenül fekszik, a pittsburghi kezek a magasban Talbot gólja után
Fotó: Reuters
A vég kezdete: Osgood tehetetlenül fekszik, a pittsburghi kezek a magasban Talbot gólja után

Elég volt egy lövés, hogy a tomboló közönség síri csendben maradjon.

Elég volt egy lövés, hogy ideiglenesen szertefoszlassa a Detroit Red Wings Stanley Kupa álmait.

Pedig a michiganiek mondhatni észbontóan közel kerültek az NHL bajnoki címéhez: másodperceket kellett volna csak kihúzniuk, de a Pittsburgh hosszabbításra mentette a döntő ötödik mérkőzését, és meg is nyerte azt.

A MÉRKŐZÉS HŐSE

Marc-André Fleury emberfeletti teljesítményt nyújtott a kapuban: a Pittsburgh ketrecőre 55 (!) lövésnek állta útját, élete egyik legjobb teljesítményét nyújtva a végsőkig kiélezett találkozón.
Az életben maradásért küzdő Penguins sokkal jobban kezdett a Joe Louis Arenában, és az első harmad végéig kétgólos előnyt is kovácsolt Marian Hossa és Adam Hall találataival.

A Red Wingset egy újonc rángatta ki a kátyúból: Darren Helm Filippulától kapott korongot a második harmad elején, lövése pedig Scuderin megpattanva került a zseniálisan védő Fleury ketrecébe.

A második harmad nyílt és lüktető játéka után a harmadikban sem hagyott alább a lendület: emberelőnyből Pavel Dacjuk egalizált, majd Brian Rafalski remek góllal szerzett előnyt a Detroitnak. 0–2-ről 3–2, de hol volt még a hullámvasút vége!

A kétségbeesetten, ereje megfeszítésével küzdő Pittsburgh képtelen volt egyenlíteni, de amikor 19:35-öt mutatott az óra a harmadik harmadban, végre minden összejött a kapust lehívó Penguinsnek: Max Talbot másodszorra mattolni tudta Chris Osgoodot, síri csönddé változtatva az ünneplést.

REKORDHOSSZÚSÁGÚ DÖNTŐK

A 2008-as finálé ötödik meccse mindössze a hetedik volt a Stanley Kupa-döntők történetében, amely háromszori hosszabbítást hozott. A hét esetből kétszer a győztes a trófeát is megszerezte: 1999-ben Hull góljával a Dallas, 1996-ban Krupp találatával a Colorado került a hokivilág trónjára.
A hosszabbításban pedig a végsőkig próbára tette mindkét csapat az idegeket: a holtfáradt gárdáknak nem sikerült az első két ráadásban begyötörni a győztes gólt.

A harmadik hosszabbításban aztán Jiri Hudlert kiküldték a bírók magas botért, ezzel a Penguins megkapta a nagy lehetőséget. Élni is tudtak vele: Malkin a kapu mögül Sykorához passzolt, aki Osgood kesztyűje felett a léc alá vágta a korongot, ezzel méltó zárszót szolgáltatva egy hihetetlen mérkőzéshez.

A párharc a Mellon Arenában folytatódik, ahol a Pittsburgh hazai jégen harcolhatja ki a sorsdöntő hetedik mérkőzést.

„Ki kell adnunk magunkból mindent, hagyni, hogy a szükség megkétszerezze az erőnket, és majd meglátjuk, mire lesz elég” – mondta a meccs előtt Sidney Crosby.

Nos, egy fantasztikus győzelemre, felejthetetlen találkozón.

NHL, RÁJÁTSZÁS

NAGYDÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
Detroit Red Wings–Pittsburgh Penguins 3–4 háromszori h.u.
A Red Wings 3–2-re vezet a négy győzelemig tartó párharcban
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik