Franciaország: pert nyert a terhessége alatt csak részben fizetett labdarúgó

Vágólapra másolva!
2023.01.18. 18:16
null
Sara Björk Gunnarsdóttir (kékben) pert nyert (Fotó: AFP)
Sara Björk Gunnarsdóttir izlandi válogatott labdarúgó megnyerte azt a pert, melyet azért indított az Olympique Lyon ellen, mert várandóssága alatt nem kapta meg a neki járó fizetést.

 

A 32 éves játékos tavaly augusztusban a profi futballisták nemzetközi szakszervezetéhez (FIFPro) fordult, mivel a Lyon semmibe vette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) döntését és 45 nap elteltével sem fizette meg a jogosan neki ítélt összeget.

A FIFA szerint büntetés várhat a klubra, ha ezek után sem tudja egy összegben kiegyenlíteni tartozását a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes izlandi csatárnak.

„Ez »nem csak üzlet«. Ez a jogaimról szól, melyek munkavállalóként, nőként és emberként megilletnek” – mondta Gunnarsdóttir, aki két évvel ezelőtt esett teherbe, majd gyermeke megszületése után a 2022-es Európa-bajnokságon tért vissza az izlandi válogatottba, azt követően pedig a Juventushoz igazolt át.

Az anyaságra vonatkozó szabályozás 2021 januárjában lépett hatályba azzal a céllal, hogy a női futballistáknak ne kelljen választaniuk a karrierjük és az anyaság között, és várandósságuk alatt se kerüljenek nehéz pénzügyi helyzetbe.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik