Még, hogy nem tudnak az angolok sok gólt roogney!

Vágólapra másolva!
2012.06.15. 20:30
null
Az angolokra a franciák elleni iksz után a svédek vártak (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-bajnokság D-csoportjában Anglia egy izgalmas és fordulatos mérkőzésen megverte Svédországot. Az angolok ezzel a három ponttal nagy lépést tettek a továbbjutás felé, a svédek pedig a csoport utolsó helyén végeznek, a záró forduló eredményétől függetlenül.


BÁLINT MÁTYÁS EREDETI, CENZÚRÁZATLAN ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Az ukránok ellen vereséggel nyitó svédek háza táján jó ideje minden hír Zlatan Ibrahimovicról szól, aki egészséges, gólokat ígér, és legutóbb a segédedző Marcus Allbäckkel, majd a középső védő Olof Mellberggel verekedett össze (kétnapos „Satan Ibrahimovic-összefoglalónkat" olvashatták).

KATTINTSON, KÉPGALÉRIA NYÍLIK A MÉRKŐZÉSRŐL!
KATTINTSON, KÉPGALÉRIA NYÍLIK A MÉRKŐZÉSRŐL!

A szövetségi kapitány, Erik Hamrén elmondta, hogy mindenképpen változtatnia kell a középpályás játékon, ezért került be ebbe a csapatrészbe a csődöt mondó Rasmus Elm mellé erősítésképpen a rutinos veterán, Anders Svensson.

Még egyet cserélt: a védelemben közepén Jonas Olsson kapott szerepet, aki már jó ideje Angliában futballozik, Andreas Granqvist pedig így kikerült onnan a védelem jobb szélére.

Egy változtatás a franciák elleni békemenettel kezdő angol válogatottnál is volt: a szürkén futballozó szélső, Alex Oxlade-Chamberlain helyét a támadó Andy Carroll vette át, az árnyékék Ashley Young így visszatérhetett a középpálya bal oldalára.

A háromoroszlánosok szövetségi kapitánya, Roy Hodgsonpicit furcsán érezhette magát, hiszen korábban Svédországban is dolgozott, sőt, edzőként nevet magának tulajdonképpen ott szerzett.

„Jók a svédek, de azért nem ők a franciák. Ha úgy játszunk, mint a franciák ellen, az éppen elég lesz a győzelemhez" – adta meg a siker receptjét Hodgson legfőbb támasza, Steven Gerrard.

A MÉRKŐZÉS

Hatalmas favágással kezdtünk, mint anno Szergej a távoli Szibériában egy átlagos hétfő reggelen a helyi ERDÉRT-kolhozban, és az első tíz percben csak egy szép jelenetet jegyezhettünk fel: Scott Parker tizenhatosról megküldött lövését hatalmas bravúrral piszkálta ki a jobb felső elől Andreas Isaksson.

Újabb tíz perc sem kellett a következő helyzetecskéig: ekkor az ezzel a frizurával a Szörny Rt. főgonoszára, Randallra egyre jobban hasonlító Ibrahimovic megpattanó lövését fogta kényelmesen a bal alsó előtt Joe Hart.

A 23. percben egy másik copfos, Andy Carroll megmutatta, miért is került be a közértetlenség ellenére a keretbe, majd a kezdőbe: Gerrard pazar keresztlabdája után 11 méterről védhetetlenül fejelt a svéd kapu jobb oldalába. 0–1

Carroll mindenki fölött, a svéd belső védők csak nézik a gólt érő fejest
Carroll mindenki fölött, a svéd belső védők csak nézik a gólt érő fejest

A rossz nyelvek szerint a sportágnak a fejelés az egyetlen eleme, amelyben Carroll nem bukna meg egy futballsuliban, ebben viszont rendkívüli tehetségeket árul el a rossz életű angol, aki egyébként Ibrához hasonlóan nyugodt, kedves, barátságos és közvetlen fickó.

Az első fél órára fordulva ismét Ibrahimovic veszélyeztetett, de a szintén bonyolult lélek (már csak Paul Gascoigne, Stuart Pearce és Bácsi Sándor hiányzott a gyepről) Terry szépen blokkolta lövését, amelyet így könnyedén kapott ölbe Hart. Az ellencsapást Danny Welbeck postázta a bal szélről a rövid alsó mellé, és végre kezdett megélénkülni a mérkőzés, amely azért még messze nem volt olyan mozgalmas, mint a találkozó előtti svéd-angol huligánháború.

Nem szeretnénk elkomolytalankodni a cikket, ám meg kell jegyeznünk, hogy Carroll lábbal is veszélyeztetett, de lövése szerencsére kissé pontatlan volt, így a játékvezető, Damir Skomina továbbra sem öltözhet egy helyiségben női asszisztensével.

A hajrában Welbeck lendült meg gólra éhesen, de Mellberg megmutatta, hogy rutinja még mindig sokat ér, és szerelte a manchesteri fiatalt. Jót tett neki azért a hétközi bel- és földharc, mint ahogyan a mérkőzésen elszendergőknek is a szünetbeli frissítés.

A fordulás után négy perccel Olof Mellberg még nagyobb szolgálatot tett hazájának: egy elrontott szabadrúgás után jó barátja, Ibrahimovic tette elé egy szép mozdulattal a labdát, amelyet a védő hét méterről lőtt kapura, és bár abba a vetődő Hart, majd a visszafutó Glen Johnson is beleért, a bal alsóban kötött ki. 1–1, öngól.

A gól után a passzt adó megölelte az öngólpasszt adót, ezúttal békés jelleggel...

Mellberg lövése után Glen Johnson már nem tudja kikaparni a labdát
Mellberg lövése után Glen Johnson már nem tudja kikaparni a labdát

Feléledtek a svédek a találattól, nem sokkal később Elm került helyzetbe, de Johnson egy csodás becsúszással törlesztett valamit iménti hibájából (nemcsak róla ment be a labda, miatta nem lett les sem).

Az 59. percben ismét villant az angol védelem és Mellberg: Sebastian Larsson beívelése után három svéd is érkezett az ötösön a labdára, a középső, Olof Mellberg pedig annak rendje és módja szerint a kapu közepébe fejelt. 2–1, bólints, Olof!

Újabb borzalmas védekezés az angoloktól, egyik találat sem volt svédheteten.

John Terry kisvártatva egyenlíthetett volna, de ő kollégájával ellentétben a kapus kezéhez túl közel fejelt az ötösről, de a csereként beállt Theo Walcott már nem hibázott: szöglet utáni kavarodást követően 20-ról bombázott a léc alá úgy, hogy a labda a bevetődő Larssonon megpattantva csapta be Isakssont. 2–2

Úgy látszik, megbeszélték a felek, hogy a szünet után csak furcsa gólokat szabad rúgni, mert Kim Källström olyan formában rúgta meg hét méterről ziccerét, amilyenben nemzetközi tornáin ő maga szokott szerepelni: gyengén.

A 78. percben Danny Welbeck is tartotta magát ehhez: Walcott centerezését Mellberg mellől maga mögött, negyed fordulattal sarkazta a kapuba az ötösről. 2–3

Ez a pillanat döntött: Welbeck zseniális helyzetfelismeréssel a kapuba küldi a labdát
Ez a pillanat döntött: Welbeck zseniális helyzetfelismeréssel a kapuba küldi a labdát

A svédek, hiába cserélgetett Hamrén, nem tudtak újítani, sőt, Gerrard pecsételhette volna meg sorsukat a 90. percben, de közelről a jól kimozduló kapusba püfölte helyzetét. Túl egyszerű találat lett volna...

Ezzel a sikerrel megmutatták a háromoroszlánosok, hogy Wayne Rooney nélkül sem elveszettek, a sárga mezesek ellenben záró találkozójuk eredményétől függetlenül a kvartett utolsó helyén végeznek.

BÁLINT MÁTYÁS EREDETI, CENZÚRÁZATLAN ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

EURO 2012
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
SVÉDORSZÁG–ANGLIA 2–3 (0–1)
Kijev, Olimpiai Stadion, 64 640 néző. Vezette: Skomina (szlovén)
SVÉDORSZÁG: Isaksson – Granqvist (Lustig, 66.), Mellberg, J. Olsson, M. Olsson – A. Svensson, Källström – S. Larsson, Ibrahimovic, R. Elm (Wilhelmsson, 81.) – Elmander (Rosenberg, 79.). Szövetségi kapitány: Erik Hamrén
Kispad: Wiland, Hansson (kapusok), Antonsson, Safari, Hysén, Wernbloom, Holmén, Bajrami, Toivonen
ANGLIA: Hart – G. Johnson, Terry, Lescott, A. Cole – Milner (Walcott, 61.), Gerrard, Parker, Young – Welbeck (Oxlade-Chamberlain, 90.), Carroll. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson
Kispad: Green, Butland (kapusok), M. Kelly, Baines, Ph. Jones, Jagielka, Downing, Defoe, Henderson
Gólszerző: G. Johnson (49. – öngól), Mellberg (59.), ill. Carroll (23.), Walcott (65.), Welbeck (78.)
EURO 2012
D-CSOPORT, 2. FORDULÓ
AZ ÁLLÁS
M Gy D V L–K Gk P
1. Franciaország 2 1 1 3–1 +2 4
2. Anglia 2 1 1 4–3 +1 4
3. Ukrajna 2 1 1 2–3 –1 3
4. Svédország 2 2 3–5 –2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik