Vb 2022: kilenc márka öltöztet Katarban – mezmustra

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.11.10. 17:18
A katari világbajnokságon szereplő 32 válogatottat kilenc mezgyártó öltözteti majd, ezek közül három márka egynél több nemzeti csapatnak szállít felszerelést: a Nike 13-nak, az Adidas hétnek, a Puma hatnak. Dánia, Ecuador és Irán hazai gyártó termékeit viseli, míg Kamerun válogatottját az eddig az autó- és motorsportokból ismert cég öltözteti. Nézzük, ki mit hord majd a jövő vasárnap kezdődő tornán!

 

A-CSOPORT

KATAR – Nike
A vendéglátó első számú meze egyszerűbb aligha lehetne, a másodikba viszont vitt már a helyi szövetség emblémáját idéző mintázatot és sivatagi színeket a Nike.

 

ECUADOR – Marathon
Immár 18 éve honi sportszergyártó készíti a dél-amerikai válogatott felszerelését. A hazai mez természetesen a nemzeti színeket viseli, sárga alapon elegáns kék és piros szegéllyel. A második számú felsőre a nagyobb gyártók is büszkék lennének, a kék különböző árnyalataival jelennek meg az inka motívumok.

 

SZENEGÁL – Puma
A Puma egységes koncepciót talált ki válogatottjai számára. Míg az első számú mez meglehetősen egyszerű, a második közepén egy keretet alakított ki a mezszámoknak. A szenegáliak esetében ez a zöld mezen egy piros-sárga doboz.

 

HOLLANDIA – Nike
Lézer narancs – ez a fantázianeve a Nike új, fényes-fémes hatású árnyalatának. Az egészen világos alapszínen sötétebb árnyalattal jelenik meg a minta, amely egyrészt az oroszlán sörényére utal, másfelől a holland totális futballt idézi meg. A sötétkék váltómezen habanero vörös árnyalattal jelenik meg a mintázat, a nyaki részen látható fekete motívumok több Nike-mez esetében visszatérnek.

 

B-CSOPORT

ANGLIA – Nike
A fehér felső kékes gallér része a hivatalos magyarázat szerint az új angol játékosgeneráció energikusságát, őszinteségét és bátorságát hivatott tükrözni – még a gyalázatos Nemzetek Ligája-szereplés után is. A második számú mez az Eb-n használt kék után újra piros lesz.

 

IRÁN – Majid
A korábban Merooj néven ismert Majid iráni sportszergyártó birkózókörökben Európában is ismert, a labdarúgó-válogatottak közül csak a hazai csapatot öltözteti. A fehér és a piros felső szegélye és válla is nemzeti színű, a szövetségi embléma alatt zöld ecsetvonás látható.

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK – Nike
A hazai mez fehér, elegáns királykék és piros mintával, a mellkasi részre a Nike logója fel sem került, csak az USA embléma. A kék váltópóló annál mozgalmasabb, a kék különböző árnyalataiban füstös mintázatú.

 

WALES – Adidas
Dinamikus mintázatú piros felsőt kaptak a vb-re 64 év után visszatérő walesiek, míg a fehér váltómez a gallérján kapott némi karácsonyipulóver-beütést.

 

C-CSOPORT

ARGENTÍNA – Adidas
Az első számú mezben nincs meglepetés, Messiék ezúttal is a klasszikus égszínkék-fehér csíkos felsőben lépnek pályára. Az Adidas tervezői a váltómezen élték ki kreativitásukat, a sötétkék felső alján lilás lángok csapnak fel, és a márka csíkjai is lilák.

 

SZAÚD-ARÁBIA – Nike
A zöld két árnyalatát kombinálta a Nike az első mezhez, míg a másodikon fehér alapon szürkés növényzet fedezhető fel.

 

MEXIKÓ – Adidas
Mint mindig, ezúttal is az azték hagyományokat tükrözi Mexikó meze. A zöld felsőn egyszerű, elegáns mintázat látható, míg a világoson Kecalcoatl, az élet, a fény és a bölcsesség istene ábrázolási módja jelenik meg.

 

LENGYELORSZÁG – Nike
A lengyelek mezét sohasem bonyolítja túl a Nike, ezúttal sem tette, a fehér felső szürkés mintázata a vállon és az ujjakon az esetükben már vadnak mondható.

 

D-CSOPORT

DÁNIA – Hummel
A tavalyi Eb-n a németek már használták a fekete váltómezen az elegáns megoldást, amelyen azonos színű az alap és a rávarrt logó, és most a dán sportszergyártó is ezt az utat követi a piros felsőjével, a fehér és a fekete váltómezével. A Hummel a hivatalos magyarázatában nem az eleganciát emelte ki, hanem a címer láthatatlanságát, amivel az ellen tiltakozik, ahogy „Katarban megsértik az emberi jogokat”.

 

TUNÉZIA – Kappa
A Kappa egyetlen vb-csapata a tunéziai. Az olasz vállalat a történelemre helyezte a hangsúlyt, az ország területén korábban fekvő Karthágó legendás hadvezérét, Hannibált és seregét ábrázoló rajz látható a piros és a fehér felsőn is.

 

FRANCIAORSZÁG – Nike
A vb-címvédő rendkívül elegáns sötétkék felsőjére arannyal hímezték a Nike és a francia szövetség logóját, utóbbi fölött immár két csillag díszeleg. A váltómez halvány Toile de Jouy stílusú mintázata francia motívumokat rejt a felsőn.

 

AUSZTRÁLIA – Nike
Az ausztrálok hazai mezén sárga alapon világosabb zöld szegélyt használ a Nike a korábban megszokottnál, és ugyanez az árnyalat szegélyezi a sötétkék váltómezt is.

 

E-CSOPORT

NÉMETORSZÁG – Adidas
A fehér felső közepén húzódó fekete sáv szerepelt a németek legelső, 1908-ban használt felsőjén is, ez előtt tiszteleg most a nationalelf és az Adidas. Az arany logó látható a fekete-bordó mintás váltómezen is.

 

JAPÁN – Adidas
Amikor a 2002-es vb jokohamai döntője után a brazil Cafu a levegőbe emelte a trófeát, miniatűr origamifigurák milliói repültek a levegőbe a stadionban. Ez a jelenet határozta meg az idei japán vb-mez tervezését. A kék felső teljes egészén látható a minta, míg a fehérnek a vállán és az ujján anaglif megjelenítésű formák láthatók.

 

SPANYOLORSZÁG – Adidas
Először került a spanyol férfiválogatott mezére a nemzeti csapat emblémája. Az első számú mez piros alapján kék és sárga szegélyek láthatóak, míg a váltómez égszínkék hullámokkal kombinál – a vállon nemzeti színű Adidas-csíkokkal.

 

COSTA RICA – New Balance
Az amerikai sportszergyártó egyetlen vb-csapata a jól megszokott színeiben lép pályára a tornán, az első és a második számú felső is egyszerű, de elegáns, kék szegéllyel.

 

F-CSOPORT

MAROKKÓ – Puma
Egyszerű piros az első mez zöld szegélyekkel és a címer alatt vízszintes zöld sávval. A fehér váltómez szegélyein is megjelennek a nemzeti színek, a címer alatt pedig szürke körbe kerülnek a mezszámok.

 

HORVÁTORSZÁG – Nike
A Nike kicsit változtatott a szokásos kockás felsőn, kispórolt jó néhány piros négyzetet, így a fehér dominál az elülső oldalán. A második számú, sötétkék mez jobb felső részén világoskék négyzetek láthatóak, ezek a bal oldal felé elmosódottak, ami az Adriai-tenger természeti jellegzetességeit adja vissza.

 

BELGIUM – Adidas
A „vörös ördögök” a felszerelésükön viszik a pokol lángját Katarba, a piros felső ujján és a sportszáron is lángcsóvák láthatóak. A váltómez tiszta fehér, a színes motívumok az Antwerp melletti zenei fesztivál, a Tomorrowland előtt tisztelegnek.

 

KANADA – Nike
Amikor az amerikai Nike augusztusban bemutatta a vadonatúj vb-mezeket New Yorkban, csak 12 válogatott felsőit állította ki. Kanadáé kimaradt, a hivatalos közlemény szerint azért, mert más ciklusban járt a fejlesztése, mint a másik tucat vb-csapaté. Így egy először 2021-ben használt alapmez lesz a kanadaiak felsője, rajta a honi szövetség címerével.

 

G-CSOPORT

SVÁJC – Puma
Piros alap fehér csíkokkal a vállon – egyszerű a svájciak első számú meze, nem is ezzel van a gond. Sokkal inkább a váltópólóval, amelyen a Puma svájciaknak szánt mezszámdoboza éppen olyanra sikerült, mint amilyen a mobiltelefonokon a naptár alkalmazás ikonja. Volt is nagy felháborodás a szurkolók körében, de marad a megoldás.

 

KAMERUN – One All Sports
Az autó- és motorsport öltözékekre szakosodott vállalat Kamerun beszállítójaként mutatkozik be a világbajnokságon. Az amerikai cég mindjárt három színkombinációt kínál az afrikai csapatnak, világoszöld, fehér és piros alapon lesz látható a sötétzöld minta.

 

BRAZÍLIA – Nike
A Nike halvány jaguárfoltos sárga felsőt ad a brazilokra Katarban, ugyanez a mintázat zöldes árnyalattal jelenik meg a kék váltómez ujján.

 

SZERBIA – Puma
Az egyetlen olyan európai vb-résztvevő, amely az idei NL-sorozatot nem az A-ligában töltötte, vadonatúj, a nemzeti szövetségétől eltérő emblémát használ a világbajnokságon. Az első mez piros alapján arany szegélyek és sötétpiros keresztek láthatóak, a fehér váltófelső közepén arany keretet kap a sötétkék mezszám.

 

H-CSOPORT

URUGUAY – Puma
Az uruk a klasszikus égszínkék mezben lépnek pályára, de a FIFA megtiltotta az eredetileg rá tervezett embléma használatát, mert a szövetség logója felett négy csillag szerepelt – az 1930-as és 1950-es vb-cím mellett az 1924-es és 1928-as olimpiai aranyérmet is úgy tüntették fel, mint a világbajnoki sikereket. A fehér váltófelsőn pajzs formában látható a mezszám, mint a régi versenyautókon a rajtszám.

 

DÉL-KOREA – Nike
Az egyik legnépszerűbb kollekció a dél-koreaiak katari készlete. Az első mez piros tetején tigriscsíkos mintázat, elegáns fekete gallér és alsó minta látható, míg a fekete váltómez piros-sárga-kék ecsetvonásaival tiszteleg Dél-Korea világszerte terjedő popkultúrája, a hallju előtt.

 

PORTUGÁLIA – Nike
A portugálok mezével általában sokat játszanak a sportszergyártók, a Nike ezúttal is határozottan eltér az Eb-n látott megoldásoktól. A tiszta piros felső helyett Katarban jelentős teret kap a zöld szín az első számú pólón, míg a váltómez vajfehér alapján a hónalj alatt húzódik keresztbe a zöld-piros sáv.

 

GHÁNA – Puma
Az első számú mez hófehér, fekete csillaggal a mellkasán és nemzeti színű szegéllyel az ujjak végén. A Puma a váltómezbe nagyobb energiát fektetett, a piros felső közepén a mezszámnak mutatós keretet rajzolt.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik