MTI
L. M.
2022.12.01 14:36 Frissítve: 2022.12.01 14:57

Vb 2022: a dán kapitány még nem döntött a jövőjéről, de beszélt a zavaró körülményekről

Kasper Hjulmand, a katari labdarúgó-világbajnokság csoportköre után meglepetésre búcsúzó dánok szövetségi kapitánya úgy összegzett, a közelmúltban elért sikerek nem jelentik azt, hogy mindig sikerül eredményesen szerepelni.

Kasper Hjulmand a sajtótájékoztatón (Fotó: Getty Images)

 

„Az az érzésem, óvatosnak kell lennünk, ne vegyük természetesnek, hogy olyan jól teljesítünk, mint az elmúlt években” – fogalmazott dohai sajtótájékoztatóján a tavaly Eb-elődöntős dánok szakvezetője, Kasper Hjulmand, akinek együttese a Nemzetek Ligájában is jól szerepelt, többek között kétszer legyőzte a vb-címvédő franciákat.

A dánok a vb-n gól nélküli döntetlent játszottak a tunéziaiakkal, majd 2–1-re kikaptak a franciáktól, végül 1–0-ra az ausztráloktól, így csak a negyedik helyen végeztek a D-csoportban.

„A futball nagyszerű, amikor működik, de apró dolgok miatt a másik irányba is fordulhat” – nyilatkozott a kapitány, aki még nem tudja, marad-e a posztján. Mint fogalmazott, egyelőre nincs itt az ideje, hogy erről beszéljenek, és ő még nem is döntött. Peter Möller, a dán szövetség sportigazgatója szerda este mindenesetre jelezte, hogy továbbra is bízik benne és a szervezet azt tervezi, hogy a szakember szerződését a 2024-es Európa-bajnokság végéig meghosszabbítja. Ugyanakkor Hjulmand szerint a szövetség támogatását nem kell kész tényként kezelni.

A dán válogatott a világbajnokságon küszködött a pályán, azon kívül pedig – a szövetségi kapitány szerint – a játékosok figyelmét olyan témák vonták el, mint az emberi jogok és a sokszínűség, az elfogadás helyzete Katarban.

„Bármit is tennének a játékosok, valamit rosszul csinálnának. Aktivistáknak kellett lenniük, de volt egy olyan érzés, hogy nem tudják” – fogalmazott a tréner. „Úgy vélem, a Katar körül kialakult vita rendkívül bonyolult és én nagyon irigylem azokat, akik úgy gondolják, hogy tudják a válaszokat” – tette hozzá.

Dániában az elmúlt években komoly tiltakozások voltak a katari vb-vel szemben, október elején a dán válogatott helyi sportszergyártója, a Hummel bejelentette, hogy a csapat mezein nem lesz majd látható a cég neve, illetve hogy tiltakozásul készít egy harmadik számú mezt is a világbajnokságra, amely teljesen fekete. Erre került volna felirat – „Emberi jogokat mindenkinek!” („Human Rights for All”) –, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) azonban nem engedélyezte a dánoknak, hogy ilyen mezben eddzenek.

Még a FIFA elutasító döntését jóval megelőzően, október elején jelentette be a dán szövetség, hogy válogatottja a lehető legkisebb létszámmal, családtagok nélkül utazik el a vb-re, így tiltakozva az emberi jogok megsértése miatt. A skandináv ország szövetségének kommunikációs igazgatója akkor jelezte, minimalizálni akarják a küldöttség tevékenységét Katarban.

2023.01.05 21:56:56

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nehéz összehasonlítani a 2022-es vb-aranyérmes argentin válogatottat az évtizedekkel ezelőtti csapatokkal.

2023.01.04 21:38:36

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A gazdasági érdekek mindig legyőzik a szakmai indokokat.

2022.12.31 00:19:21

Foci vb 2022 nemzetisport.hu

ALAPVONAL. LUCIFER Hiú törekvés! Mert egyént sosem / Hozandsz érvényre a kor ellenében: / A kor folyam, mely visz vagy elmerít, / Úszója, nem vezére az egyén. / Kiket nagyoknak mond a krónika, / Azok mind, kik meghallották, mi a kor dala.