Sportrádió: a szaúdiak máig örömmel hívják Varga Sándort

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.11.25. 10:16
null
Szaúd-Arábia eljuthat a vb-negyeddöntőig? Varga Sándor szerint nem zárható ki (Fotó: AFP)
Tizenegy évig élt Szaúd-Arábiában Varga Sándor korábbi futballedző és kiváló kapcsolatokat ápoló menedzser, akit a szaúdi futballvezetők az Argentína elleni sikert követően is igyekeztek Katarba csábítani. Varga Sándorral L. Pap István beszélgetett a Sportrádióban a labdarúgó-vb-ről, a szaúdi futballról, Mészöly Kálmánról és egyik  ügyfeléről, Sztanyiszlav Csercseszovról.

Varga Sándor Mészöly Kálmánnal együtt utazott ki Szaúd-Arábiába 1991-ben, másfél évig dolgoztak együtt az al-Ittihadnál a hétfőn elhunyt legendával.

„Mészöly Kálmánnal mentünk ki Szaúd-Arábiába, az asszisztense lettem az al-Ittihadnál. Mivel a gyerekeim ezután oda jártak egy angol nemzetközi iskolába, és nem akartam, hogy félbeszakítsák, tizenegy évig ott is maradtam. Kálmán nem sokáig volt ott, de így is megmaradt az emberek szívében – mondta Varga Sándor, aki bővebben is beszélt Mészölyről. – Az MLSZ-nél ismertem meg, ott dolgoztunk együtt először, utána jött a szaúdi munka. Fantasztikus ember volt, tartottuk a kapcsolatot, születésnapokon találkoztunk, beszéltünk. Az utolsó emlékem róla sajnos már nem közvetlen találkozás volt, a felesége vette át az Östreicher-díjat, amit azért kapott, mert segítette a sportolót. Egy nappal a halála előtt még imádkoztam Kálmánért a Puskás Arénában.”

Varga Sándor elmondta, hogyan kerültek Szaúd-Arábiába.

„Kálmán szövetségi kapitány volt éppen, ekkor keresett meg minket itthon az al-Ittihad egyik vezetője, akinek az ajánlatára nehéz lett volna nemet mondani. Főleg, hogy Kálmánnak az MLSZ-ben voltak konfliktusai is – mesélte Varga. – Érdekes, hogy az utolsó válogatott meccsünk 1991-ben a Szovjetunió elleni Eb-selejtező volt, Kiprich József két gólt is rúgott Sztanyiszlav Csercseszovnak – akinek szintén a menedzsere vagyok... Amikor hazafelé repültünk, akkor közöltük az MLSZ elnökével, hogy megyünk Szaúd-Arábiába. Amikor elmondtuk az ajánlat részleteit, ő is mondta, hogy menjünk gyorsan.”

Varga Sándornak Sztanyiszlav Csercseszov is az ügyfele (Fotó: Árvai Károly)
Varga Sándornak Sztanyiszlav Csercseszov is az ügyfele (Fotó: Árvai Károly)

A 30 évvel ezelőtti szaúdi futballról is beszélt.

„Nem volt diplomáciai kapcsolatunk, nem sokat tudtunk a szaúdi körülményekről, nagyon kellemesen csalódtunk, amikor megérkeztünk és megláttuk a stadiont. A királyi család számára nagyon fontos volt a labdarúgás, és az al-Ittihad támogatói között volt a nagyon gazdag Bin Laden család is, amely nemegyszer vendégül látott minket” – mondta Varga, akit a korábbi csúfos szaúdi vb-vereségek (0–8 a németek, 0–5 az oroszok ellen) után kellemes meglepetésként ért az Argentína elleni 2–1-es siker.

„Sok szaúdi barátomnak gratuláltam, a szövetségnél is vannak jó ismerőseim, és mondták, hogy ki kell mennem hozzájuk, de még nem döntöttem el, hogy akarok-e menni Katarba. Mondtam nekik, hogy négy éve Oroszországban ott voltam, és Csercseszovék ellen 0–5 lett a vége... Most nagyon boldogok, a következő meccset is meg akarják nyerni, azért szép a futball, mert bármi megtörténhet – mondta Varga Sándor, aki a szaúdi motivációról is mesélt egy régebbi történetet. – Ők mindent meg akarnak nyerni, amikor a brazilokkal négy évvel korábban vébét nyerő Carlos Alberto Parreirát megszereztem szaúdi szövetségi kapitánynak 1998-ban, a szövetség vezetői szerint a világbajnoki cím volt a cél. Nem nyerték meg, ki is rúgták a brazilt.”

Mire számít az idei vb folytatásán a szaúdiaktól?

„Nincs logika a futballban, nehéz megmondani, ki nyeri meg a vébét. Amikor Fabio Capello után Csercseszov orosz kapitány lett, világbajnok akart lenni, és hajszálon múlt, hogy az elődöntőbe jusson. Most azt mondom, akkor a szaúdiak jussanak el az elődöntőig” – mondta Varga Sándor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik