Vb 2022: a CAS megbüntette Ecuadort, amely azért ott lehet a tornán

Vágólapra másolva!
2022.11.08. 19:24
null
Ecuador és Castillo is ott lehet a világbajnokságon (Fotó: AFP)
Kedden ítéletet hozott a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Byron Castillo ügyében. A vád szerint a játékosnak hamis útlevele van, és valójában kolumbiai, nem pedig ecuadori állampolgár, aki így jogosulatlanul lépett pályára a világbajnoki selejtezőkön. Ecuador válogatottja a döntés értelmében részt vehet a katari világbajnokságon, de az Ecuadori Labdarúgó-szövetséget pontlevonással és pénzbüntetéssel sújtották.

 

Az ügy úgy kezdődött, hogy a Chilei és a Perui Labdarúgó-Szövetség feljelentést tett a FIFA-nál, gyanújuk szerint ugyanis az Ecuador válogatottjában játszó Byron Castillo hamis útlevéllel (és abban hamis születési adatokkal) rendelkezik, és a játékos valójában kolumbiai.

A chileiek célja az volt, hogy Ecuadort büntetésként száműzzék a katari tornáról Castillo jogosulatlan szereplése miatt (nyolc selejtezőn lépett pályára), és az ecuadoriak helyét ők vegyék át. A FIFA elutasította a fellebbezést, amiért a chileiek nem biztosítottak semmilyen szilárd bizonyítékot a számára az ügyben, ezért az ügyet ejtették. A chileiek és a hozzájuk csatlakozó peruiak ezt követően fordultak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).

Amely kedden meghozta a döntést: ítélete szerint Ecuador részt vehet a katari világbajnokságon, ám 3 pontos pontlevonással fogja kezdeni a 2026-os világbajnokság selejtezőit, valamint az ecuadori szövetségnek 30 napon belül 100 000 svájci frankot kell befizetnie a FIFA kasszájába. Továbbá az eljárás költségeit is az ecuadoriaknak kell állniuk, és 10 000 frankot kell fizetniük külön-külön a chileieknek és a peruiaknak az eljárással kapcsolatban keletkező egyéb díjak miatt. Castillót felmentették minden felelősség alól.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik