THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.06.18 23:38

Esélyek – Thury Gábor jegyzete


A francia labdarúgó-válogatott elleni tétmérkőzéseket tekintve nyugodt lennék, ha bármelyik egykori gólszerzőnk pályára léphetne: Albert Flórián, Tichy Lajos, Bene Ferenc, de még az 1971-es párizsi Eb-selejtezőn az egész jobb oldali védelmet faképnél hagyó Zámbó Sándor is garancia lenne a sikerre, Farkas Jánosról nem is beszélve, aki barátságos meccsen négy gólt vágott 1966 őszén (4:2) a franciáknak. Azóta persze sok víz lefolyt a Szajnán és a Dunán is.

 
Bölöni László félti a magyar válogatottat a franciáktól
Rossi: Meglepett, hogy Deschamps tudja, ki vagyok

Csoportellenfelünk Münchenben nyújtott játéka alapján a torna egyik legjobb csapata. A magyar válogatott elleni teljesítményét azonban nagyban befolyásolhatja, mennyire lesz „kihegyezve”. Az „ősi ellenség” németek 1–0-s legyőzésekor látszott, bőven maradt még a világbajnokban, a nagy kérdés, ellenünk ki akarja-e játszani vagy sem. S elsősorban ebben rejlik a magyar csapat esélye is. Ugyanakkor vallom, amit egy nagy tornán illik: noha nyilvánvaló, nem a miénk lesz a trófea, minden mérkőzésre úgy kell kimenni a pályára, hogy győzünk (mi másért...?). Igaz, pénteki számunkban szakértőnk, Bölöni László féltő szavakkal engedte útjára futballistáinkat, hiszen előfordulhat, a mi meccsünk után nemcsak a portugálok ellen láthatnánk Budapesten a franciákat, hanem akár...

 
A brit kormány kész a kompromisszumra az UEFA-val

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) azzal fordult a brit kormányhoz, az Eb-re érkező 2500 VIP-vendég ne vonuljon tíznapos karanténba, mint ahogyan az ottani törvények alapján ez kötelező. Az UEFA egynapos ott-tartózkodásra – a VIP-vendégek esetén megszokott időtartamra – kéri a feloldást, de ultimátumot is adott, ha kérése nem teljesül, elveheti Londontól a két elődöntő és a finálé megrendezését. A The Times szerint ebben az esetben a döntőre az ötven százalék kihasználtságú Wembley helyett a telt házas Puskás Aréna lehetne a befutó, ezt erősíti, hogy a magyar kormány a jövő héttől a schengeni övezetben visszaállítja a szabad határátlépést. A brit kötelezettségek nem csupán a VIP-vendégekre vonatkoznak, hanem a külföldről beutazó nézőkre is.

A Puskás Arénában négy nemzetközi kupamérkőzést rendeztek 2021 tavaszán a külföldön a Nagy-Britanniából érkezőkre vonatkozó beutazási korlátozások miatt, ám ezek zárt kapus meccsek voltak. Ha a mértékadó lap értesülése beigazolódik, a londoni döntőre jegyüket már megváltók a schengeni övezeten kívülről érkeznek, ám ide­utazásuk ugyanúgy megszervezhető, mint bármely más budapesti csoportmérkőzésre érkezőké.

Nagy-Britanniában most az a kérdés, legyen-e többletjoga 2500 „idegennek”, mint a brit állampolgároknak, hiszen a német csapatok azért játszottak a Puskás Arénában, mert hazájuk kormánya nem tett (volna) kivételt az angol földről visszatérő labdarúgókkal. A britek térfelén pattog a labda, de az UEFA-nak is lassan „játékba” kell avatkoznia: az Eb karavánja halad...

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).

2021.07.15 23:46:20

Foci Eb 2020 PÓR KÁROLY

Hibrid formációk, támadó védők, szögletvariációk – trendek, szakmai érdekességek.