H. Á. 2021.06.20 09:28 Frissítve: 2021.06.20 10:19

Eb 2020: igazságos a magyar–francia; Európa leghíresebb embere – lapszemle

A magyar válogatott szombaton délután varázslatos meccsen 1–1-et játszott a vb-címvédő francia válogatottal az Európa-bajnokság csoportkörének 2. fordulójában. Az esti német–portugál találkozó után megnéztük, mit ír a csoport sajtója a második forduló után.

 

Fiola (5) hátul is vezér volt (Fotó: Szabó Miklós)

A magyarok semlegesítették a franciákat ezen a budapesti délutánon (1–1), így nem tudták biztossá tenni a nyolcaddöntőbe jutásukat – összegez online tudósításában a francia sportnapilap. A L'Équipe szerint a „vörös tömeg", azaz a többségükben pirosba öltözött hazai szurkolók megsokszorozták a magyar csapat erejét, ennek ellenére az első félidőben a franciáknak bőven volt lehetőségük arra, hogy tompítsák a lelkesedést, hűtsék a forró atmoszférát, de „szörnyű helyzetkihasználásuk” megakadályozta őket ebben. Fiola Attila gólja új helyzetet teremtett, a lap szerint a szünet után „a franciáknak az Everestet kellett megmászniuk”. Az egyenlítés végül sikerült, ám a későbbi labdabirtoklási fölény „nem igazán ijesztette meg a magyarokat”. A három csoportmeccs közül hiába tűnt ez a leginkább nyerhetőnek a franciák számára, „a németek elleni tökéletes rajtot követően a csapat lefékezett, így nem veheti könnyedén a portugálok elleni zárást”.

A L'Équipe címlapja
A meccs másnapján a L'Équipe címlapján Paul Pogba látható, akit Schäfer András állított légi útra. A lap „Fejjel lefelé” címmel arról ír címlapján, hogy számos egyéni hiba hátráltatta a franciákat a közönségük által fanatizált magyarok ellen és ugyan a franciák vezetik a csoportjukat, még nem biztos a továbbjutásuk.

A német Kicker internetes kiadásának főoldala vezető anyagában vasárnap reggel éppen azt számolgatták, hogy milyen eredményekkel juthat tovább csoportjából a német válogatott, és nyitó oldalán a lap egyébként is a portugálok 4–2-es legyőzésével foglalkozik. Kicsit lejjebb azért már elő-elő bukkannak cikkek a magyar válogatott meccséről is: a Freiburgban légióskodó Sallai Rolandot idézik, aki a továbbjutásért küzdene a németek ellen. A mérkőzésről egyébként azt írják, a magyar válogatott szenvedélyesen és hatalmas szívvel egy pontot szerzett a sokkal esélyesebbnek tartott francia válogatott ellen. A döntetlen igazságos, a világbajnok nem tudott mit kezdeni remekül küzdő ellenfelével.

A Portugália elleni 3–0-s vereség után a magyar válogatott hatalmas meglepetésre döntetlent játszott a világbajnok franciákkal. Így Magyarország továbbra is harcban van a továbbjutásért, igaz, ehhez az utolsó fordulóban nyernie kell Németországban – összegezte a történteket a portugál A Bolá, amelynek címlapját természetesen a németektől elszenvedett 4–2-es vereség foglalja el, és a „Felkelni, Portugália!” üzenettel hirdeti, hogy mi a tennivalója Fernando Santos csapatának a következő napokban.

Az olasz La Gazzetta dello Sportnál az olaszok esti meccsének beharangozója viszi a címlapot, az F-csoport vasárnapi eredményei az oldalsó sávba fértek el. A magyar válogatottat irányító olasz szövetségi kapitány, Marco Rossi okán érintett olaszok a mérkőzés után röviddel még azt írták: jó fél óráig Fiola Attila Európa leghíresebb embere volt, s a Marco Rossi irányította magyar válogatott a torna eddigi legnagyobb meglepetését szerezve döntetlent játszott a világbajnok francia válogatottal.

A Gazzetta címlapja

 

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).

2021.07.15 23:46:20

Foci Eb 2020 PÓR KÁROLY

Hibrid formációk, támadó védők, szögletvariációk – trendek, szakmai érdekességek.