Teljesítménykonvergencia – Zsoldos Barna jegyzete

Vágólapra másolva!
2023.03.02. 00:27

Amikor a napokban megkérdeztem a L'Équipe-nél dolgozó francia újságíróbarátomat, Fred Ferret-t, mire számít a vasárnap kezdődő Formula–1-es idényben, kifejezetten optimista képet vázolt fel az élcsapatok vb-küzdelmét illetően, a „teljesítménykonvergencia” kifejezéssel alátámasztva véleményét. Ezzel arra utalt, hogy elviekben minél több idő telik el az adott technikai szabályrendszerben, annál nagyobb a valószínűsége az erőviszonyok kiegyenlítődésének, tehát most a második évbe lépve a Ferrari és a Mercedes közeledhet az ősszel még domináns Red Bullra.

Ez természetesen felvillanyozóan hangzik, és nyilván mindnyájan a szorosabb küzdelemben bízunk, más kérdés, hogy a gyakorlat olykor felülírja az elméletet. Hiszen a legutóbbi technikai éra első három évében (2014–2016) az ellenfelek csupán bottal ütötték az akkor egyeduralkodó Mercedes nyomát, vagyis látszik, egy kiváló autóból is lehetséges minden évben jobb és jobb teljesítményt kisajtolni. Simán előfordulhat tehát, hogy a Red Bull RB19-es konstrukciója ugyanolyan ellenállhatatlan stílusban nyitja majd Bahreinben az idényt, mint amilyenben az abu-dzabi évadzárót befejezte, de ekkor sem kell temetnünk az évet, hiszen kilenc hónap és 23 nagydíj során még nagyot fordulhat a helyzet.

Tavaly például a Ferrari az első három futamból kettőt magabiztosan megnyerve tekintélyes pontelőnyt alakított ki, hogy aztán szép lassan teljesen alárendelt szerepbe kerüljön a Red Bull-lal szemben. De az is előfordulhat, hogy néhány aprónak tűnő technikai módosításnak lesz a vártnál sokkal jelentősebb hatása – épp, mint 2021-ben, minden idők egyik legizgalmasabb bajnoki idényében. Idén például a padlólemezekre vonatkozó változások csökkenthetik a Red Bull versenyelőnyét, igaz, mint már említettük, az elmélethez képest a gyakorlat olykor teljesen más képet fest.

Akárhogy is, mindaddig, amíg egyetlen istálló egyetlen versenyzője sem döngöli földbe rendszeresen ellenfeleit, él a remény a szoros világbajnoki harcra. A kilátások két éve sem voltak sokkal biztatóbbak, az élcsapatok mégis páratlan évaddal ajándékozták meg a rajongókat. Teljesítménykonvergencia, padlólemez-módosítás vagy a csillagzatok szerencsés együttállása – kit érdekel?! A lényeg, hogy fordulatos bajnokságot hozzon 2023!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik