ZSOLDOS BARNA 2021.12.12 23:25

Főszerepben a bíró – Zsoldos Barna jegyzete

 
Ami a vasárnapi Formula–1-es évadzárón történt, az hasonló ahhoz, mintha a futball-vb fináléjában egy 3–3-ra álló mérkőzés kilencvenedik percében a játékvezető vitatható helyzetben könnyű síppal befújna egy tizenegyest, a találat pedig eldöntené a torna sorsát. A sportszabályzatban ott áll feketén-fehéren, hogy a biztonsági autónak egy körrel később kellett volna elhagynia a pályát, Michael Masi versenyigazgató azonban ezt hatalmánál fogva felülbírálta, és mégis hamarabb engedte el a mezőnyt, ami a friss gumikon száguldó Max Verstappennek épp elég volt ahhoz, hogy megelőzze Lewis Hamiltont, elhódítva a világbajnoki trófeát.

Hogy Masi miért állt önként a támadások célkeresztjébe, csak ő tudja, mindenesetre ennél ellentmondásosabban aligha lehetett volna levezényelni az utolsó köröket. Ha két-három körrel a vége előtt piros zászlóval megszakítja a futamot, és a bajnoki riválisok egyaránt kereket cserélve, egyenlő feltételek mellett egy minisprint keretében játsszák le a küzdelmet, a végeredménytől függetlenül most mindenki az F1-et ünnepelné, ehelyett megint egy vitatható ítélettől hangos a sajtó.

Mindezzel együtt ugyanakkor nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a teljes idényt tekintve Verstappen maradéktalanul megérdemelte a 2021-es világbajnoki címet – már csak azért is, mert a külső körülmények eddig sokkal inkább őt sújtották. Azerbajdzsánban vezető helyről defektet kapott, Silverstone-ban és a Hungaroringen pedig kilökték (mindkétszer valamelyik Mercedes-pilóta hibájából), vagyis ha csak az általános igazságosság szempontjából nézzük, ennyi balszerencse után megérdemelte, hogy végül rámosolyogjon Fortuna.

Persze ennek nem feltétlenül egy necces „bírói döntésben” kellett volna megtestesülnie, de ha már így alakult, megragadta a kínálkozó lehetőséget, és megvalósította gyerekkori álmát.

Káprázatos tehetségéhez, szédületes gyorsaságához és évről évre egyre érettebb versenyzési stílusához idén először végre kiemelkedő teljesítményű autó is párosult, amit világbajnoki címre váltott.

Teljesen megérdemelten.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2022.05.28 15:17:46

F1 H. L.

A monacói mögött záró Sainz nem tudta elkerülni a hibázó Red Bull-ost, így piros zászlóval ért véget a kvalifikáció.

2022.05.28 12:36:30

F1 H. L.

A mexikói nagyot harcolt Leclerc-rel, és 41 ezreddel előzte meg a hazai pályán versenyző pilótát.

2022.05.27 16:24:15

F1 B. Ö. B.

Pérez ezúttal is gyorsabb volt Verstappennél • Ricciardo összetörte autóját a második edzésen.

2022.05.27 11:27:49

F1 B. Ö. B.

A Mercedes a delfinezéssel szenvedett az első edzésen, amelyen a piros zászló is előkerült.

2022.05.22 11:47:17

F1 B. Ö. B.

A Red Bull kettős győzelmet aratott a Spanyol Nagydíjon, Russell ismét dobogóra állhatott.