Első lecke – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2023.09.22. 23:37

DEKI túl az első leckén – Dejan Sztankovicsot becézte így fél Róma, amikor a Lazio játékosa volt, és Milánó fekete-kék része, amikor az Interben volt meghatározó egyéniség (Maicon előtt, Javier Zanetti mellett, Diego Milito vagy épp Hernán Crespo mögött – ugye, hogy nem rossz névsor?), és az első hazai lecke nem is lehetett volna különlegesebb. Egy szerb klub ellen kellett győzelemre vezetnie a magyar bajnokot a mieink által irigyelt délszláv szenvedéllyel. Nos, a szakvezető időnként hevesnek tűnt a kispad előtt, és ezzel máris új színt hozott a zöld-fehérek életébe, hiszen elődje, az orosz Sztanyiszlav Csercseszov ritkán kapta fel a vizet, sőt mondhatjuk, az orosz edző nyugodtan követte az eseményeket, de azt is, hogy időnként úgy tűnt, rettentően unja ezt az egészet.

Nos, csütörtökön szó sem lehetett egykedvűségről: Dejan Sztankovics már az első perctől ezer fokon égve irányította a csapatot, látni lehetett, legszívesebben a pályán is segítene, a mozdulataiban benne volt minden, amire csakis azok képesek, akik maguk is átélték a nagy meccsek hangulatát, és akik tudják, milyen az, amikor a teljes stadion ad erőt, a szurkolók szinte tolják előre, az ellenfél kapuja felé a labdarúgókat. A szerb edző azonban nem „dramatizálta túl” a heves, a játék minden rezdülésével együtt élő szakember szerepét, s például akkor, amikor a VAR-döntések miatti feszültségről kérdezték, korrekt választ adott, hiszen arról beszélt, támogatja a technológia alkalmazását, mert szerinte kilencvenkilenc százalékban ülnek a többször is visszajátszott esetekkel kapcsolatos ítéletek.

Nos, a ferencvárosiakat nyilván az érdekli, hogy a Csukaricski legyőzése után a Dejan Sztankovics által ígért harcos, küzdeni tudó Ferencvárost látja-e majd a folytatásban, és ha a szerb együttes nem is hasonlítható, mondjuk, a Bayer Leverkusenhez, a kapott gól, majd – hogy visszakanyarodjunk a már említett VAR-szituácóhoz – a furcsa módon visszavont, elfogultság nélkül jogosnak tűnő tizenegyes után kétszer is megroppanhatott volna lelkileg a Fradi az első Konferencialiga-csoportmeccsen, de nem ez történt.

S igen, jó, sőt nagyon fontos jel, hogy egyik szituáció sem törte meg a házigazda lendületét, és hihetjük, ebben már Deki lelkesedése is benne van. Nem kétséges az sem, hogy amint a Fiorentina és a Genk csapatánál meghallották, hogy 3–1-re a Fradi nyerte a csoportjukban rendezett budapesti összecsapást, arra is gondoltak, hogy a korábbi ragyogó játékos immár FTC-edzőként is prímán megoldotta – az első leckét.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik