A Ferencváros kikapott Leverkusenben, de él még a remény!

BORBOLA BENCE (Leverkusen)BORBOLA BENCE (Leverkusen)
Vágólapra másolva!
2023.03.09. 18:23
null
Korán vezetést szereztek a németek (Fotó: Getty Images)
A Ferencváros Németországban 2–0-ra kikapott a Bayer Leverkusentől a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének első meccsén, így kétgólos hátrányból várhatja a budapesti visszavágót. 


ÖSSZEFOGLALÓ

Próbariasztás zavarta meg a nyugodt kölni délelőttöt. Tizenegy óra tájban városszerte hangos szirénázás vette kezdetét, és varázsütésszerűen az összes mobiltelefon furcsa, riasztó sípolásba kezdett. A kölni dóm környékén gyülekező Ferencváros-szurkolók is értetlenkedve nyomogatták telefonjaikat, mint később kiderült, a tesztriasztás az egész tartományban életbe lépett, ellenőrizve a rendszer működőképességét, hogy tudatosítsa az emberekben a vészhelyzeti jelzés fontosságát.

Amilyen váratlanul jött, olyan hirtelen tova is szállt a riadalom, az időközben egyre nagyobb létszámban megjelenő zöld-fehér szurkolók jókedvűen készítettek fényképeket, nézelődtek, s a dóm előtti téren sétálgató ázsiai turistacsoportok amolyan különleges attrakcióként figyelték a nagy nyüzsgést. Noha a vasútállomáson már kora délután többtucatnyi rendőrautó várta a Budapestről szerda este útnak induló, több száz ferencvárosit szállító szerelvényt, a magyar drukkereket az osztrák és a német határon is feltartóztatták, kérdés volt, a stadionba érhetnek-e egyáltalán a meccs kezdetére. Nos, ha kicentizve is, de befutott a zöld-fehér sereg, így összességében több mint kétezer magyar buzdította az FTC-t Leverkusenben.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

 

Kellett is a biztatás!

A hazaiak ugyanis alaposan bekezdtek. A labda lábról lábra járt, és mindössze 8:59 perc telt el a mérkőzésből, amikor a Bayer megszerezte a vezetést. A német válogatott Kerem Demirbay távoli lövésénél a védők érthetetlenül behátráltak, senki sem lépett ki az ellenfélre, így bekövetkezett, amitől leginkább tartani lehetett, gyors Bayer-gól született. Hogy mennyire magabiztosan kezdett a Xabi Alonso edzette Bundesliga-csapat, azt a labdabirtoklás is mutatta, tizenöt perc elteltével 73 százalékban a hazaiaknál volt a labda, és mindössze 27-ben a Ferencvárosnál.

Pedig Sztanyiszlav Csercseszov a mérkőzés előtt hangsúlyozta, ezúttal célfutballt kell játszaniuk, nem lehetett kizárni, hogy a biztonságra törekedve három belső védővel állítja ki csapatát, ám a szakember ezúttal is váratlan megoldással rukkolt elő, a négy védő maradt, előttük azonban három védekező középpályás kezdett: Vécsei Bálint és Anderson Esiti mellé Kristoffer Zachariassen húzódott vissza, akinek ezúttal teljesen más szerepkörben kellett helytállnia. A taktikai variáció annyira váratlan volt, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) által kinyomtatott hivatalos összeállításon is rosszul szerepelt a hadrend.

A félidő közepén kezdett magához térni a Ferencváros, sőt az egyik mesteri akció végén kis híján egyenlített: Vécsei Bálint parádésan tekerte a labdát a támadást követő Zachariassen elé, aki a lécre emelte, tényleg kevésen – centimétereken – múlott a gól. A labda továbbra is a hazaiaknál volt többet, ám a Ferencváros játéka feljavult, Botka Endre is próbálkozott távoli lövéssel, s ekkor már nem nehezedett akkora nyomás Dibusz Dénes kapujára.

A szünet után a csapatok ott folytatták, ahol abbahagyták. Továbbra is a hazaiak passzoltak többet és pontosabban, ám az FTC futballjában is benne volt a veszély, a gólszerzés lehetősége. A középpályán jó húzásnak bizonyult Sztanyiszlav Csercseszov részéről a három védekező középpályás csatasorba állítása, Vécsei és Zachariassen is nagyszerű teljesítményt nyújtott, nemcsak sok támadást akasztottak meg, az ellenfél tizenhatosáig is felértek.

Az olasz játékvezető, Davide Massa nagyvonalúan vezette a találkozót, a ferencvárosiak erre is készültek, engedte a kemény játékot, és ahogy telt az idő, úgy tűnt Xabi Alonso az oldalvonal mellett egyre idegesebbnek. A Leverkusen vezetőedzője az első félidőben sárga lapot kapott reklamálásért, ügyelnie kellett arra, nehogy túlzásba vigye a bosszankodást.

Leginkább dühös azonban Botka Endre lehetett, aki a félpálya közelében kakaskodást követően kapott figyelmeztetést, és miután ez a harmadik neki a sorozatban, ki kell hagynia a budapesti visszavágót. Védőfronton eddig sem állt túl jól a Ferencváros, Csercseszov feje most tovább főhet.

Úgy tűnt, a zöld-fehérek masszív futballjukkal kihúzhatják újabb kapott gól nélkül a hátralévő időt, ám a hajrában a Bayer Leverkusen szabadrúgást követően betalált, és ezt igazán bánhatta a Ferencváros, hiszen pluszmotivációt adott volna egygólos hátránnyal nekifeszülni a visszavágónak. Március 16-án, csütörtökön 21 órától a Puskás Arénában remélhetőleg negyven-ötven ezer magyar futballfanatikus hajtja majd előre a Fradit – a csapatnak meg kell próbálnia a lehetetlent...

EURÓPA-LIGA

NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
BAYER LEVERKUSEN (német)–FERENCVÁROS 2–0 (1–0)
Leverkusen,
BayArena, 25 001 néző. Vezette: Massa (olasz)
LEVERKUSEN: Hrádecky – Kossounou, Tah, E. Tapsoba – J. Frimpong, Amiri, Demirbay, Hincapié – M. Diaby (Hlozek, 71.), Azmun (A. Adli, 60.), Wirtz (Schick, 89.). Vezetőedző: Xabi Alonso
FERENCVÁROS:
Dibusz – Botka (Wingo, 87.), Abena, Knoester, Civic – Zachariassen, Esiti, Vécsei – Marquinhos (Gojak, 78.), R. Mmaee, A. Traoré (Frederiksen, 87.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Gólszerző: Demirbay (9.), Tapsoba (86.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik