NAGY ZSOLT 2021.09.16 10:12

El: A Leverkusen a kétezres évek eleje óta keresi önmagát – Lisztes

Lisztes Krisztián, a korábbi ferencvárosi középpályás jól ismeri a zöld-fehérek csütörtöki Európa-liga-ellenfelét, a Bayer Leverkusent, és azt is tudja, milyen taktikával kell pályára lépni ellene.

 

Lisztes Krisztián: A Fradinak is vannak gyors játékosai, akik előtt ha szabad terület nyílik, végig tudják vinni a kontratámadást (Fotó: Árvai Károly)

Ha azt mondom, Leverkusen, mi jut először az eszébe?
– Gyanítom, a tizenkilenc éve lőtt gólomra gondol – válaszolta Lisztes Krisztián, a Ferencváros visszavonult klasszisa, aki a Bremen középpályásaként 2002. április 20-án harminc méterről bombázott a Bayer kapujának bal felső sarkába, jelenleg pedig a Dortmund utánpótlás-neveléssel foglalkozó magyarországi partneregyesülete, az UDSE fejlesztési igazgatójaként dolgozik. – Arra a napra mindig szívesen emlékszem vissza, már csak azért is, mert jó csapat alakult Brémában akkor. A Leverkusen három fordulóval a vége előtt öt ponttal vezette a tabellát, és a tőlünk elszenvedett vereség után is révbe érhetett volna. Az a csapat nagyon látványos támadófutballal tarolta le ellenfeleit, nem véletlenül jutott a Bajnokok Ligájába döntőjébe. Az ellene aratott győzelmünk bravúros volt.

Mennyit változott a Leverkusen játéka az eltelt években?
– A csapat a kétezres évek eleje óta keresi önmagát, azt a teljesítményt és eredményességet, ami akkor jellemezte. Szeretnék, ha ismét a Bayern München első számú kihívója lennének, és mindent elkövetnek, hogy megtalálják az ehhez alkalmas játékosokat és szakmai stábot. Peter Bosz vezetőedző remek választásnak tűnt a kispadra, a tavasszal mégis távoznia kellett, igaz, a Young Boystól szerződtetett Gerardo Seoanéról szintén sok jót hallottam. A hétvégi bajnoki mérkőzésen, a Dortmund ellen végletekig kiélezett harcot vívott a Leverkusen, a támadófutballja már-már a régit idézte. A legnagyobb problémája még mindig az, hogy kiegyensúlyozatlan. Mindenesetre nagy hangsúlyt fektet a „gegenpressingre”, labdavesztés után azonnal erőteljesen visszatámad, méghozzá hatékonyan. A védekezést feltolva szerez labdát a csapat, és indítja az ellentámadást. A védelemben magas játékosai vannak, a középpályán a párharcok megnyerésében erős futballisták.

Milyen taktikával készülhet a Ferencváros ellen a Leverkusen?
– Arra számítok, hogy megpróbálja minél hamarabb eldönteni a mérkőzést. Peter Stöger tökéletesen képben lehet a Bundesligával és a Bayer játékával, a csapat pedig sikerrel vett már olyan mérkőzéseket, amelyen az ellenfél ráerőltette az akaratát. A játékosok felkészülhetnek rá, lesznek olyan időszakai a mérkőzésnek, amikor mélyebben kell védekezniük, és onnan felépíteniük a játékot vagy tartani a labdát. A jó eredmény kulcsa az lehet, sikerül-e kivédekezni ezeket az időszakokat. A Fradinak is vannak gyors játékosai, akik előtt ha szabad terület nyílik, végig tudják vinni a kontratámadást.

Nagy meglepetés lenne az idegenbeli pontszerzés?
– Sohasem tippelek a Fradi ellen, mindig pozitívan állok a mérkőzésekhez, még ha nehéznek is ígérkeznek. Reménykedem benne, hogy hasonló eredmény születik, mint a mi tizenkilenc évvel ezelőtti Bremennel vívott mérkőzésünkön, persze a döntetlen miatt sem lennék szomorú.

A vereség rányomhatná a bélyegét a csoportkörös szereplésre?
– Nem feltétlenül. Alakulhat úgy a mérkőzés, mint a Young Boys elleni, hogy csalódás még a szoros eredmény is, de bízom abban, a csapat olyan kilencven percet produkál, amely után azt mondhatjuk, kihozta magából a maximumot és méltóképpen képviselte a Fradit és Magyarországot.

A csoportellenfeleket ismerve mennyi esélyt adna a Fradi továbbjutására?
– Érdekes a négyes. A Celticet tavaly sikerült idegenben legyőzni, ellene látom a legnagyobb esélyt a pontszerzésre, de a Betis is elkapható. A játékosoknak és a szurkolóknak is óriási élmény, hogy ilyen csapatok érkeznek a Groupamába, jó lenne, ha a korábbiakhoz hasonlóan az utolsó fordulóig megmaradna az esély a továbbjutásra.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

G-CSOPORT
18.45:
Real Betis (spanyol)–Celtic (skót) (Tv: RTL+) – élőben az NSO-n!
18.45: Bayer Leverkusen (német)–FERENCVÁROSI TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2021.10.19 21:41:39

Európa-liga THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Nem sok köze volt a Fradinak a meccshez.

 

2021.10.19 16:02:53

Európa-liga BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

A Ferencváros nagyot küzdött, de a Celtic egyelőre sokkal jobb csapat a magyar bajnoknál.

2021.10.18 20:55:58

Európa-liga DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Ezúttal nem zárt, hanem tárt kapuk előtt kerül sor a meccsre.

2021.10.17 21:39:07

Európa-liga THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Tavaly a Ferencváros állította meg a glasgow-iakat.