Ekl: a CAS az Osasunának adott igazat, így elindul a selejtezőben

Vágólapra másolva!
2023.07.25. 16:12
null
Minden jó, ha jó a vége – az Osasuna elindulhat az európai kupaporondon (Fotó: Getty Images)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Osasuna a hivatalos honlapján közölte, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elfogadta a fellebbezését, miután a hónap elején az Európai Labdarúgó-szövetség nem adott engedélyt a pamplonai alakulatnak az Európa-konferencialigában való részvételre. A bírósági döntés értelmében Jagoba Arrasate gárdája elindul a harmadik számú európai kupasorozatban, ahol a selejtezők playoffkörében fog bekapcsolódni a küzdelmekbe.

Az eredeti eltiltást kiváltó eset egészen a 2012–2013-as, valamint a 2013–2014-es évadokig nyúl vissza. Ekkoriban az Osasuna – akkori titkára, Ángel Vizcay szerint – fizetett a Getafénak és a Betisnek, hogy a két csapat veszítsen a piros-kékek ellen, illetve szintén fizetett az Espanyolnak, hogy döntetlent játsszon vele – írta egy korábbi cikkében a The Guardian. Emellett több mint százezer eurót kapott a Valladolid egy Deportivo és a Betis egy Celta Vigo elleni győzelemért.

A navarrai klub szerint az UEFA nem akarta figyelembe venni, hogy a spanyol bíróságok a bundabotrányban magát az Osasunát nyilvánították áldozatnak a korábbi vezetők tevékenysége miatt: „Ez lehet az egyetlen ismert eset az európai labdarúgás közelmúltbeli történetében, amikor egy klub üldözi korábbi ügyvezetőinek egy részét, akikre jelenleg börtönbüntetés vár”.

Hozzá kell tenni, hogy míg a 2012–2013-as idényben a klub benn maradt a La Ligában, a 2013–2014-es évadban kiesett a másodosztályba, egy évre rá pedig egy ponton múlt, hogy a 2015–2016-os bajnokságot ne a harmadik vonalban kezdje meg.

A meglepetésszerű döntés legnagyobb „vesztese” az Athletic Bilbao, amely az Osasuna eltiltása esetén átvehette volna a pamplonaiak helyét az Ekl-ben.

 

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik