Tusványos 2022: Az út, amelyre most a magyar labdarúgás lépett, magasra vezethet – Bölöni László

Vágólapra másolva!
2022.07.22. 17:34
null
Szöllősi György és Bölöni László (Fotó: Mravik Gusztáv)
Óriási érdeklődés közepette mesélt a pályafutásáról, a terveiről és a magyarságáról Bölöni László, az erdélyi legenda a tusnádfürdői fesztiválon.

A bukaresti Steaua játékosaként 1986-ban BEK-győztes, 102-szeres román válogatott futballista, jelenleg a francia Metz vezetőedzőjeként dolgozó, dicsőszentmártoni születésű Bölöni László volt a tusnádfürdői Buzánszky Jenő Sportterasz vendége pénteken. A Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közös sátrában Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője beszélgetett a Cristiano Ronaldo felfedezőjeként is ismert szakemberrel, akiről nemrégiben az hírlett, hogy újra román szövetségi kapitány. „Kell még nekem ez a stressz? Csak belebukni lehet...” – mondta mosolyogva Bölöni László, aki az elmúlt hetekben végül azt a feladatot vállalta, hogy megpróbálja feljuttatni a másodosztályú Metzet a francia élvonalba.

„Nehéz lesz... – fogalmazott Bölöni. – Franciaországban még a másodosztály is nagyon erős. A kiesés egy francia klubnak tizenöt-húsz millió euró veszteséget termel rögtön. Ilyenkor vagy a játékosokat kell eladni, vagy az adósságot kell tovább görgetni, egyik sem szerencsés. Igyekszem a legtöbbet kihozni a helyzetből.”

A beszélgetésben részt vett Kollarik Tamás filmproducer is, aki épp filmet forgat Bölöni Lászlóról.

„A Nemzeti Filmintézet és a Bethlen Alapítvány segítsége révén stabil anyagi háttérrel készül a film, amely magyar-székely koprodukció lesz, moziba szánjuk, és abban bízom, hogy világszerte sikere lesz – mondta Kollarik Tamás. – Honvéd-szurkolóként gyerekként a nyolcvanas években tanúja voltam, ahogy az a nagy Steaua Bölönivel kiveri a Honvédot, utána mindig arról beszéltünk a barátaimmal, milyen jó lenne, ha egyszer összeállíthatnánk egy olyan magyar válogatottat, amelyben minden határon túli magyar játszhat. Az nem adatott meg, de ez a film most valamelyest kárpótol érte.”

Szöllősi György, Bölöni László és Kollarik Tamás  (Fotó: Mravik Gusztáv)
Szöllősi György, Bölöni László és Kollarik Tamás (Fotó: Mravik Gusztáv)

„Amikor megkerestek engem ezzel a filmtervvel, simogatta a büszkeségemet az ötlet, hiszen én is esendő ember vagyok – így Bölöni László. – De meg is kérdeztem rögtön: mit akar ez a film üzenni? Mi indokolja az elkészítését, mi olyan egyedi bennem? Talán valami olyasmiben sikerült részt vennem a sportágamban, ami nem adatik meg mindenkinek. Mindezt kisebbségiként, ami talán még érdekesebbé teszi egy filmesnek a történetemet. Amikor megnyertük a BEK-et, azt mondták: »Bölöni az egyetlen magyar, akit az összes román elfogad.«” Akkor éreztem, talán adtam valamit a románoknak, ami tiszteletet ébresztett bennük irántam, egy magyar iránt is. Igaz, amikor győztes gólt szereztem Olaszország ellen, és az egyik román lap azt írta, »a dákok leverték a rómaiakat«, egy erdélyi hozzátette: »De azért Attila hunjai is besegítettek...«”

A 69 esztendős tréner elárulta, hogy nemcsak film készül róla, maga is ír egy könyvet önmagáról, a gyerekkoráról és a játékos-pályafutásáról, azt reméli, idén be tudja fejezni. „Elsősorban magamnak írom, de ha esetleg valakit még érdekel is, az csak pluszöröm nekem” – mondta szerényen.

Míg a nyolcvanas–kilencvenes években mi irigyeltük a román futball sikereit, most talán a fordítottja igaz.

„El kell ismerni, a magyar futball óriásit változott az infrastruktúrában – mondta erről Bölöni László. – Nem akarok neveket mondani, de bízom benne, hogy az emberek tudják, kinek kell ezt megköszönni. Az út, amelyre most a magyar labdarúgás lépett, magasra vezethet, adja a Jóisten, hogy így legyen. De azért van egy nagy különbség: mi akkor BEK-et nyertünk...”

Bölöni mindig büszke volt a magyar identitására, mindig küzdött azért külföldön is, hogy a nevében soha ne hagyják le az ékezeteket, a 2004-es népszavazás után pedig egy ideig a magyar újságíróknak csak románul válaszolt. Ám erről leszokott, mert már úgy látja, az anyaországiak immár összehasonlíthatatlanul jobban bánnak a határon túli magyarokkal. „Mi, székelyek vagy székelyfélék büszkeségből ezt csak egy fejbólintással köszönjük meg, de belül nagyon is pontosan tudjuk, kinek és mivel tartozunk ezért” – mondta sejtelmesen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik