Sportlövészet: egy érem és egy kvóta a cél a kairói vb-n

Patai GergelyPatai Gergely
Vágólapra másolva!
2022.10.07. 13:09
null
Pekler Zalán (Fotó: Nemzeti Sport)
Jövő csütörtöktől olimpiai kvalifikációs sportlövő világbajnokságot rendeznek Kairóban, amelyre népes magyar csapat, 15 felnőtt és 13 junior versenyző utazik.

 

Alig három héttel a wroclawi Európa-bajnokság után Kairó felé veszik az irányt sportlövőink, ahol jövő csütörtöktől pisztolyos és puskás világbajnokságot rendeznek. Az egyiptomi viadal olimpiai kvalifikációs verseny lesz, amelyen az egyéni ötkarikás számokban 4-4 kvótát osztanak, a magyar csapatból pedig többen is eséllyel pályáznak arra, hogy már két évvel a párizsi játékok előtt kiharcolják az indulási jogot.

„Wroclaw előtt megígértem, hogy éremmel térünk haza, szerencsére így is történt, a juniorok egy arany- és négy bronzérme mellé Sike Renáta tett hozzá egy fényesen csillogó bronzot – mondta a világbajnokságot felvezető sajtótájékoztatón Nagy György, a Magyar Sportlövők Szövetsége elnöke. – Hiányérzetünk csupán amiatt lehet, hogy kvótát nem sikerült szereznünk, Reni nagyon közel volt hozzá, csupán az utolsó lövés döntött arról, hogy a harmadik helyen végez. Míg az Európa-bajnokságon az első két helyezett kapott olimpiai repülőjegyet, a világbajnokságon az első négy hely ér kvótát, bízom benne, hogy ezúttal lesz olyan versenyzőnk, aki kiharcolja az olimpiai részvételt.”

Az idei világbajnokságnak eredetileg Moszkva adott volna otthont, ám a háborús helyzet miatt elvették a rendezési jogot az orosz fővárostól, így a kairói lőtér láthatja vendégül a nemzetközi elitet.

„Tavasszal avatták fel Kairóban a minden igényt kielégítő, modern, tágas lőteret, biztos vagyok benne, hogy színvonalas vébét rendeznek az egyiptomiak – hangsúlyozta Sinka László, a magyar szövetség főtitkára. – Az oroszok és a fehéroroszok hiányában is népes, erős mezőny várható, nem lesz könnyű kvótát szerezni, de az Európa-bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is ezzel a céllal utazunk. Az olimpiai számokban kivételesen a negyedik helyezettek is boldogok lesznek, a kvótaszerzés ugyanis már-már az éremnél is fontosabb, az esélyesek szeretnék mihamarabb biztosítani, hogy ott lehessenek Párizsban. A világbajnokság után két fontos eseményt rendeznek még az idén, a nemzetközi szövetség tisztújító közgyűlését, valamint a világkupákon legjobban teljesítő versenyzőknek kiírt Elnök-kupát, szintén Egyiptomban.”

A felnőtteknél 15, a junioroknál 13 magyar sportlövő vesz részt a világbajnokságon, amelyen 10, 25, 50 és 300 méteren zajlanak majd a küzdelmek. A mieink közül ketten is vezetik az aktuális világranglistát, Major Veronika 25 méter pisztolyban, míg Pekler Zalán az 50 méter puska három testhelyzetű versenyszámában áll az élen.

„A céljaink hasonlóak, mint az Európa-bajnokság előtt, az egyéni olimpiai számokat tekintve egy éremmel és egy kvótával szeretnénk hazatérni Kairóból – szögezte le Herczegh Szabolcs szövetségi kapitány. – Az edzők és a sportolók a két világverseny között elvégezték azt a munkát, amit kértem tőlük, kielemezték a hibákat, és megtörtént a finomhangolás. Az Európa-bajnokságon ismét szembesülhettünk vele, hogy milyen ütemben fejlődik a sportág, ráadásul ezúttal az ázsiaiakkal is számolni kell, akik hagyományosan erősek a pisztolyos és puskás szakágban. Igyekszünk kiküszöbölni a technikai problémákat, szállást pedig a lőtér közvetlen közelében foglaltunk, hogy a sportolóknak csak a versenyre kelljen koncentrálniuk. Bízom a lövőinkben, már csak azért is, mert a világkupa-sorozatban kimagaslóan teljesítettek az idén, és a világranglistán is előkelő helyen állnak.”

SPORTLÖVÉSZET, VILÁGBAJNOKSÁG, KAIRÓ
A MAGYAR CSAPAT

Férfiak. 10 m. Légpuska: Pekler Zalán, Péni István, Somogyi Péter. Légpisztoly: Tátrai Miklós. 25 m. Gyorstüzelő pisztoly: Bartók Csaba, Bérces Béla. Központi gyújtású pisztoly. Bartók, Bérces. 50 m. Puska összetett: Hammerl Soma, Pekler, Péni. Puska fekvő: Hammerl, Pekler, Péni. 300 m. Puska összetett: Péni. Puska fekvő: Péni. Standardpuska: Péni.
Nők. 10 m. Légpuska: Dénes Eszter, Mészáros Eszter, Tarr Vivien. Légpisztoly: Major Veronika, Sike Renáta. 25 m. Pisztoly: Csonka Zsófia, Major, Fábián Sára. Standardpisztoly: Csonka, Major, Sike. 50 m. Puska összetett: Dénes, Lovász Dorina, Mészáros.
Vegyes. 10 m. Légpuska: Dénes-Pekler, Mészáros-Péni. Légpisztoly: Major-Tátrai. 50 m. Puska összetett: Lovász-Pekler, Mészáros-Péni

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik