Rg-vb: űrtornász ellen nem lehet harcolni, címvédés

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2014.09.26. 21:48
null
Szinte könnyedén szórja az őrülten nehéz elemeket: Jana Kudrjavceva épp kedvenc labdatrükkje közben (Fotó: Imago)
Az orosz Jana Kudrjavceva hatodikként tudta megvédeni összetett ritmikus gimnasztika világbajnoki címét a sportág történetében, így személyében a sportág valaha volt legfiatalabb kétszeres összetett elsőjét is köszönthetjük. Oroszország minden egyéni aranyérmet megnyert a vb-n, ötödször mutatott be teljes tarolást.

A nagy versenyeket követő szurkolótáborok jó része megérkezett péntekre Izmirbe, ám így is messze volt a Halkapinar csarnok a telt háztól – alighanem a FIG ezt az árat fizette meg azért, hogy az rg-hatalmak közé még véletlenül sem besorolható Törökországba vitte a világbajnokságot. A hangulat viszont végre vb-döntőre emlékeztetett, leszámítva a futballszurkoló azeri csoportot, amely őrülten ugrálva biztatta kedvencét, Marina Durundát...

Az első rotációban minden idők legfiatalabb összetett világbajnoka, Jana Kudrjavceva elképesztő erődemonstrációt tartott labdával, gyakorlatilag megközelíthetetlen nehézségű produkcióval rukkolt elő – az egész vb messze legmagasabb pontszámát, 18.800-at kapott rá. A vetélytársak közül Margarita Mamun kezében csak kicsit „dadogott" a buzogány, így nem volt esélye megközelíteni Kudrjavcevát, az ukrán Hanna Rizatdinova besorolt a harmadik, a dél-koreai Szon Jon Dzse pedig a negyedik helyre – miközben a fehérorosz Melityina Sztanjuta folytatta teljesen szokatlan bizonytalankodását, és egyből kihúzta magát az éremvárományosok sorából.

A második rotációban Kudrjavceva odalőtt még egyet a Katyusával, 18.916-ra javítva a vb legjobb pontszámát – a többieknek ez közvetítette azt az üzenetet is, hogy nem érdemes űrtornászok ellen harcolni... Rizatdinova és Szon követték, Sztanjuta megint hibázott – ez volt immár a negyedik rontása nyolc gyakorlatból a világbajnokságon, így kívülről figyelhette az éremcsatát.

Harmadik gyakorlatra, szalaggal Kudrjavceva egy kicsit „belepiszkított" addigi tökéletes gyakorlatainak sorába, de sokat nem számított, mert így is magabiztos előnnyel kezdhette a záró rotációt Mamun, Rizatdinova és Szon előtt. A különbségek akkorák voltak, hogy csak katasztrofális gyakorlatok jelenthettek volna változást – teljesen más volt ez a rendkívül magas színvonalú döntő, mint egy évvel ezelőtt a hihetetlenül feszült és rontásokkal teli kijevi.

LESZ-E HÁROM?
Kudrjavceva számára a következő lépcső nyilván a dupla címvédés összetettben, amely ritka, mint a fehér holló. Ez mindössze Maria Gigovának (1969, 1971, 1973), Maria Petrovának (1993, 1994, 1995) és Jevgenyija Kanajevának (2009, 2010, 2011) sikerült. Egy elméleti dupla címvédést az orosz Alina Kabajeva (1999, 2001, 2003) is felmutathatott, ám neki utólag elvették 2001-es címét, miután egy vízhajtóval fennakadt a teljes orosz csapattal együtt a doppingvizsgálaton.

Kudrjavcevának tulajdonképpen csak arra kellett figyelnie utolsó bemutatója során, hogy ne dobja ki a karikát a szőnyegről – ezt nem is tette meg (helyette 19.000-val megkapta az egyetlen 19-es pontszámot a vb-n), így minden idők legfiatalabb összetett világbajnokából minden idők legfiatalabb kétszeres összetett világbajnokává vált. A sportág történetében a bolgár Maria Gigova, a szovjet (ukrán) Irina Gyerjugina, a bolgár Diljana Gergieva, a szintén bolgár Maria Petrova, illetve a valaha volt legeredményesebb ritmikus gimnasztikázó, az orosz Jevgenyija Kanajeva után Kudrjavceva a hatodik, aki meg tudta védeni egyéni összetett világbajnoki címét. Ez egyben azt is jelenti, hogy 2005, 2009, 2010, valamint 2011 után Oroszország ismét megnyert minden egyéni aranyérmet a világbajnokságon.

Az ezüstérem Margarita Mamuné, a bronz Hanna Rizatdinováé – ilyen sorrendben ők hárman kiemelkedtek az igen erős mezőnyből. A két világklasszis ázsiai versenyző különversenyét a 4. helyért a dél-koreai Szon nyerte meg (ez a valaha volt legjobb dél-koreai összetett helyezés) a tavaly negyedik kínai Teng Szen-jüe előtt.

A folytatásban a kéziszercsapatoké – így a magyar válogatotté is – a szőnyeg, számukra az olimpiai kvalifikáció első állomása is a törökországi világbajnokság. Meglátjuk, az oroszok megtörik-e csapatukkal a rajtuk ülő átkot – 2007 óta nem tudták megnyerni a kéziszercsapat összetett aranyat, háromszor Olaszország, egyszer Fehéroroszország mögött maradtak le.

Mindenesetre eddig az oroszoknak minden sikerül Izmirben – Kudrjavceva a végén még a Longines elegancia-különdíjat is hazavitte.

Most nem volt esélye az oroszok ellen - Hanna Rizatdinova a bronzot viszi haza (Fotó: MTI/EPA)
Most nem volt esélye az oroszok ellen - Hanna Rizatdinova a bronzot viszi haza (Fotó: MTI/EPA)

33. RG-VB, IZMIR, TÖRÖKORSZÁG
EGYÉNI ÖSSZETETT, DÖNTŐ

1. Jana Kudrjavceva (orosz) 75.266
2. Margarita Mamun (orosz) 74.149
3. Hanna Rizatdinova (ukrán) 72.449
4. Szon Jon Dzse (dél-koreai) 70.933
5. Teng Szen-jüe (kínai) 69.766
6. Marina Durunda (azeri) 69.565
7. Melityina Sztanjuta (fehérorosz) 69.482
8. Kacjarina Halkina (fehérorosz) 68.699
9. Neta Rivkin (izraeli) 68.683
10. Carolina Rodríguez (spanyol) 68.448

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik