Csupasport: Varga Csaba célja az ötödik nyolcezres

Vágólapra másolva!
2021.04.07. 19:24
null
Varga Csaba (Fotó: Csupasport)
Néhány nappal korábban Neszmélyi Emil elindult Nepálba, hogy megmássza a Mount Everestet, ezúttal a déli oldalról, április 8-án pedig a nagyváradi hegymászó is repülőre ül, hasonló céllal.

 

 

Bár a hegymászásnak semmi köze a statisztikához, érdemes figyelembe venni, hogy Varga Csaba eddig négy nyolcezer méter feletti csúcsot mászott meg a tizennégyből, s háromszor páratlan évben érte el a nem mindennapi sikert. Elsőként a Gasherbrum II (8035 méter) tetején állhatott 2013-ban, egy évvel később pedig a Broad Peak (8051 méter) sem jelentett akadályt. Később próbálkozott ugyan a K2-vel és a Nanga Parbattal, de harmadik nyolcezresét a 8163 méter magas Manaszluval teljesítette 2017-ben, végül 2019-ben a Gasherbrum I-re (Hidden Peak) is feljutott.

Bár a térségben egyre több külföldi expedíció kap engedélyt a tavaszi mászószezonra, Varga Csaba nem egyedüli magyarként próbálkozik megmászni a Csomolungma 8848 méter magas csúcsát. Napokkal korábban ugyanis Neszmélyi Emil már elindult Budapestről, sőt időközben megérkezett Katmanduba, Nepál fővárosába, ahol megszerezte mászóengedélyt is, s újabb repülőúttal tovább is ment Luklába. A civilben ügyvédként dolgozó Neszmélyi Emil ugyan asztmás betegséggel küzd, 2016-ban – az északi oldalról – mégis megmászta a Mount Everestet, ezúttal pedig a déli oldal felől próbálkozik. Miként Varga Csaba is, aki szintén észak felől akart mászni, de erre továbbra sem adnak engedélyt a kínai hatóságok.

A teljes cikket elolvashatja a csupasport.hu weboldalon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik