Csupasport: Csécsei Zoltán az alvással taktikázott

Vágólapra másolva!
2021.06.15. 19:14
Az elmúlt három évben talán a One Way Ticket Run nevű tihanyi ultraversenyt úszta meg a legkevesebb problémával, és a tavalyi 33 után ezúttal 52 órával bizonyult a legjobbnak.

Hogyan viselte, hogy az utolsó tizennégy órában már csak ketten maradtak versenyben?
Egyáltalán nem zavart, ahogy az sem, amikor többen voltak, mert csak magamra koncentráltam. A harminchetedik körig a sportolómmal, Dexler Gáborral futottam, addig zenét se vittem magammal, és utána is csak talán öt körön keresztül hallgattam. Elvoltam, tettem a dolgomat. Felosztottam öt szakaszra a pályát, mindig csak a következő etapra összpontosítottam, és hogy gyorsan frissítsek, minél többet pihenjek. Valószínűleg ezért is nyertem.Hogyan viselte, hogy az utolsó tizennégy órában már csak ketten maradtak versenyben?
Egyáltalán nem zavart, ahogy az sem, amikor többen voltak, mert csak magamra koncentráltam. A harminchetedik körig a sportolómmal, Dexler Gáborral futottam, addig zenét se vittem magammal, és utána is csak talán öt körön keresztül hallgattam. Elvoltam, tettem a dolgomat. Felosztottam öt szakaszra a pályát, mindig csak a következő etapra összpontosítottam, és hogy gyorsan frissítsek, minél többet pihenjek. Valószínűleg ezért is nyertem.

A női győztes Fűrész Edit mesélte, hogy nem aludt. Önnek miként alakult a taktikája?
Én pont az alvásra építettem, mindig a lehető leggyorsabban vízszintesbe akartam helyezni magamat, majd aludni, aztán óra 58:30-kor keltettek, másfél percem volt összeszedni magamat a rajtig. Gondoljunk bele, óránként csak tíz perc alvás is kétszáznegyven perc, azaz négy óra egy nap alatt, az nem rossz. Az első éjszaka telt nehezebben, mert akkor még sokan voltak versenyben, és három méterre a fejemtől hangosan nevetgéltek – amivel nincs semmi gond, nyilván mindenki jól érzi magát, csak én ötven órára kalibráltam magamat, tudtam, ha nem pihenek, nem sikerülhet. A második éjszaka már elcsendesedett a mezőny, előfordult, hogy tizenöt percet is aludtam, még némi mély alvás is belefért. Remekül alszom, olykor otthon is csak reggel, a letört ágakból látom, hogy éjszaka vihar volt, mert nem ébredek fel rá. Estére mindig lefárasztom magamat, kidobom a szemetet a gondolataim közül, és nincs, ami mérgezze az alvást.

Ha már vihar, önt elkapta Tihanyban?
Mivel általában harmincöt-negyvenperces köröket futottam, pont beértem a körömről, amikor igazán esni kezdett, még eszembe is jutott, hogy Geszti Péternek még van néhány perce. A következő rajtra aztán lecsendesedett az időjárás. Viszont nehézséget okozott, hogy utána megérkezett a szél, a majdnem hét kilométer arra pedig éppen elég volt, hogy megizzadjak, és nem öltöztem át minden körre. Így aztán a nedves ruhában a szeles időben futva a körök elején kellett fél-egy kilométer, mire bemelegedtem.

A teljes interjút elolvashatja a csupasport.hu weboldalon

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik