Csupasport: a női testépítés kezdete

T. N.T. N.
Vágólapra másolva!
2021.04.19. 17:51
Címkék
Háromrészes sorozatunkban bemutatjuk, hogyan jutottunk el az első, kezdetleges női testépítőversenyektől egészen a Ms. Olympiáig, amely mindmáig a női profi testépítők csúcseseménye.

Tépett frizurák, tűsarkú cipők, szerény izmok, pózmentes versenyek – így foglalhatjuk össze néhány szóban az 1970-es évek női testépítő-tevékenységének lényegét. Egészen 1977-ig csupán kisebb megméretéseken, csekély érdeklődés mellett mutogatták izmaikat a hölgyek, ám cselekedetük hátterében elsősorban nem a testépítés, sokkal inkább a diéta és az egészséges életmód népszerűsítése állt.

Miközben a nők a testépítés egyenjogúsításáért küzdöttek, 1976-ban Arnold Schwarzenegger már sorozatban hatodik Mr. Olympia-győzelmét ünnepelte, megszilárdítva helyét a férfi izomkolosszusok képzeletbeli trónján. Arnie nemcsak a színpadon, hanem a filmvásznon is szívesen mutogatta kidolgozott felsőtestét: a Herkules New Yorkban (1970), a Hosszú búcsúban (1973), a Maradj éhenben (1976) éppúgy, mint az Acélizomban (1977).

Jimmy Carter elnökké választásának évében, 1977-ben azonban igazi fordulat következett be a testüket igényesen fejleszteni vágyó hölgyek törekvéseiben. Történt ugyanis, hogy a női testformálás történetében először fogalmazták meg nyomatékosan és tudatosan, hogy ezentúl az esztétikai örömszerzés jegyében fogják építeni alakjukat és izomzatukat. A komolyabb szándékú hölgyversenyzők összefogtak, hogy porrá zúzzák a női testépítéssel kapcsolatos előítéleteket, és erőfeszítéseikre egy idő után felfigyeltek.

A teljes cikket elolvashatja acsupasport.huweboldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik