Birkózó-vb: Muszukajev Iszmail történelmet írhat

Vágólapra másolva!
2022.09.09. 17:40
null
Muszukajev Iszmail az Európa-bajnokság után a vb-t is megnyerné (Fotó: Földi Imre)
Tizenkilenc fős csapattal vág neki birkózóválogatottunk a belgrádi Stark Arénában szombaton kezdődő világbajnokságnak, amelyen több mint 800 sportoló teszi próbára magát. Kötött- és szabadfogásban szép eredményeket várnak a szövetségi kapitányok, utóbbi fogásnem edzője, Bánkuti Zsolt például azt reméli, hogy 43 év után ismét ünnepelhetünk szabadfogású vb-aranyérmest.


A kötöttfogású válogatottban generációváltás zajlik, s úgy tűnik, a feltörekvő fiatalok rendkívül hatékonyan, sikeresen épülnek be a nemzeti együttesbe. A csapat átlagéletkora alig éri el a 24 évet, mégis úgy vághat neki a belgrádi világbajnokságnak, hogy a kilenc induló közül hét állt már dobogóra felnőttvilágversenyen.

A világbajnokságon szoríthatunk a budapesti Eb-n dobogós sportolóinkért is: az aranyérmes Fritsch Róbertért (72 kg), az ezüstérmes Váncza Istvánért (67 kg), valamint a két bronzérmesért, Lévai Tamásért(82 kg) és Vitek Dáriusért (130 kg).

Kötöttfogásban szőnyegre lép továbbá a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik Szőke Alex (97 kg), az Eb-második Lévai Zoltán (77 kg), a legkiélezettebb hazai súlycsoportban, 87 kilóban válogatott Losonczi Dávid, az Európa-bajnoki harmadik Torba Erik (63 kg), valamint az U23-as vb-ötödik Kecskeméti Krisztián (60 kg).

SORSOLTAK KÖTÖTTFOGÁSBAN
Pénteken elkészítették a kötöttfogásúak sorsolását. Az első napon szőnyegre lépő három magyar közül az idei Eb-győztes Fritsch Róbert a Pánamerikai Játékokon harmadik Benjamin Peak (USA) ellen kezd a 16 közé kerülésért. Az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán jól kifogta, neki már a 32-be jutásért is küzdenie kell, ráadásul a világ- és Európa-bajnok örmény Malhasz Amojannal. Az U23-as vb-2. Losonczi Dávid elsőre az Eb-ezüstérmes román Nicu Ojogot kapta a 16 közé kerülésért.

Módos Péter szövetségi kapitánynak kedden született meg az első gyermeke, emiatt nem utazik a világbajnokságra. Azt azonban kifejtette, mit remél tanítványaitól: „Az elmúlt három nemzetközi versenyen mutatott teljesítményünk bizakodásra ad okot. Rómában a második helyen zártuk a csapatrangsort, Varsóban és Belgrádban megnyertük. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon fiatal csapatról van szó, hullámzó lehet a srácok teljesítménye. Csak annyit kértem tőlük, birkózzák ki magukat, és akkor nagyon szuper eredményeket érhetnek el. Az Eb előtt sem fogalmaztam meg, hány érmet várok. Ahogyan akkor, úgy most is van a fejemben egy szám, ám ezt nem szeretném elárulni – mondjuk, hogy babonából. Ha egyszer már bejött...”

A szabadfogású válogatott szövetségi kapitánya, Bánkuti Zsolt is hasonlóképpen gondolkozik – ő a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt kijelentette, szerinte Magyarországnak 19 év után ismét lesz szabadfogású Eb-aranyérmes sportolója, s így is lett, hiszen Muszukajev Iszmail (65 kg) a dobogó legfelső fokára állt. Bánkuti ebből erőt merítve ezúttal is optimista: „Ne szakítsuk meg, hátha megint bejön... Lesz világbajnokunk! A legfőbb várományos Muszukajev, nagyon bízom benne. Tényleg bárkit el tud verni hatvanöt kilóban, ha ugyanúgy birkózik, mint az Eb-n. Összességében egyébként azt hiszem, egy-egy éremmel és pontszerző hellyel elégedett lennék.”

A magyar birkózósportnak egyetlen szabadfogású világbajnok birkózója van: Kovács István 1979-ben, San Diegóban a 82 kilogrammosok között állt a dobogó legfelső fokára. Ha Muszukajev győzne, azt jelentené, hogy 43 év után ünnepelhetünk ismét szabadfogású vb-győztest.

Eredendően húszan szerepeltekvolnaa válogatottban, ám az idei budapesti Eb-n bronzérmes Dollák Tamara vállsérülése miatt ellehetetlenült a részvételtől, így a női válogatott négy sportolóból áll Belgrádban. Ritter Árpád szövetségi kapitány ekképp nyilatkozik a várakozásairól: „Alapvetően az a lényeg, hogy kibirkózzák magukat, és élvezzék a versenyt. A tavalyi vébéhez képest több nevező van, sűrű a mezőny. Sokszor azt érzem rajtuk, hogy nem elég bátrak, szeretném, ha ebben fejlődnének. Ahogyan azt is, hogy minél több meccset nyerjenek, tapasztaljanak. Az sem utolsó, hogy megízlelhetik, kicsit hozzászokhatnak ahhoz, milyen is a felnőttvébé hangulata, így jövőre már nem zöldfülűként lépnek szőnyegre. Nagyon örülnék, ha a négy lányból legalább egy a legjobb ötben zárna.”

BIRKÓZÁS
FELNŐTT-VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD

A magyarok és a verseny programja

Szombat-vasárnap
Kötöttfogás

55 kg: nincs magyar induló.
72 kg: Fritsch Róbert (BHSE)
77 kg: Lévai Zoltán (BHSE)
87 kg: Losonczi Dávid (ESMTK-KIMBA)

Vasárnap-hétfő
Kötöttfogás
63 kg:
Torba Erik (BHSE)
67 kg: Váncza István (FTC-KIMBA)
82 kg: Lévai Tamás (BHSE)
97 kg: Szőke Alex (ESMTK-KIMBA)

Hétfő-kedd
Kötöttfogás
60 kg:
Kecskeméti Krisztián (Cegléd-KIMBA)
130 kg: Vitek Dárius (BHSE)
Női birkózás
55 kg:
nincs magyar induló.
62 kg: Szél Anna (Orosháza-KIMBA)

Kedd-szerda
Női birkózás
50 kg:
Szekér Szimonetta (BHSE)
53 kg: Dénes Mercédesz (Érdi Spartacus)
65 kg: nincs magyar induló.
76 kg: nincs magyar induló.

Szerda-csütörtök
Női birkózás
57 kg:
nincs magyar induló.
59 kg: nincs magyar induló.
68 kg: Szabados Noémi (FTC-KIMBA)
72 kg: nincs magyar induló.

Csütörtök-péntek
Szabadfogás
70 kg:
Antal Dániel (UTE)
79 kg: Vida Csaba (Kecskeméti TE)
86 kg: Püspöki Patrik (Bajai BC)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)

Péntek-szombat
Szabadfogás
57 kg:
nincs magyar induló.
74 kg: nincs magyar induló.
92 kg: nincs magyar induló.

Szombat-vasárnap
Szabadfogás
61 kg:
nincs magyar induló.
65 kg: Muszukajev Iszmail (FTC)
97 kg: Bajcajev Vlagyiszlav (Csepel TC)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik