KOHÁN GERGELY (LAS VEGAS) 2015.09.10 06:38 Frissítve: 2015.09.10 09:15

Birkózó-vb: Lőrincz Viktor 5. lett, megvan az olimpiai kvóta!

A kötöttfogásúak közül utolsóként szőnyegre lépő Lőrincz Viktor elveszítette ugyan bronzmérkőzését a 85 kg-osok között a Las Vegas-i birkózó-vb-n, de így is megszerezte a kvótát a jövő évi riói olimpiára.

A kétszeres vb-bronzérmes ceglédi birkózó a nyolcaddöntőben a harmadik napon ellenállhatatlan, végül a világbajnoki címet is elhódító, ukrán Zhan Belanjuktól szenvedett vereséget szoros meccsen (3:1), ám utóbbi természetesen magával vitte Lőrinczet a vigaszágra, aki így ott folytathatta tovább a küzdelmet.
Az ifjabbik Lőrincz fivérnek itt két meccset kellett birkóznia az olimpiai kvótát érő bronzmérkőzésért: előbb a német színekben induló Ramsin Azizsirt, majd a lengyelek olimpiai bronzérmesét, az általa már jól ismert Damian Janikowskit győzte le magabiztos birkózással (6:0-ra és 4:0-ra, úgy, hogy a két összecsapás között mindössze húsz percet pihenhetett!), így a legfontosabbat, a hőn áhított kvótát már megszerezte – a kérdés csak az volt, visz-e haza harmadszor is világbajnoki bronzérmet. Ez végül nem sikerült, miután az azeriek honosított iráni versenyzője, Szaman Tahmaszebi szoros meccsen, 2:1-re legyőzte a kimerült magyar versenyzőt.

Noha Lőrincz csalódott volt az elveszített bronzmeccs után – úgy fogalmazott, szerinte érmet hagyott kicsúszni a kezei közül –, az első két nap után ennek is örülni kell; hiszen a vb-nek nagy reményekkel nekivágó, minimum két kvótára vágyó kötöttfogású válogatott nem kis csalódásra ezt az egyet tudta megszerezni Lőrincz révén.

„Semmiképpen sem lehetek elégedett, hiszen nem ezért jöttünk – legalább két kvótát szerettünk volna megszerezni – kezdte értékelését a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, Struhács György. – Úgy láttam, jó formában voltak a srácok, erőnlétileg és mentálisan is rendben volt minden, talán túlizgulták picit ezt a vébét. Így a jövő évi kvalifikációs sorozatban kell kivívniuk az olimpiai indulás jogát, amire volt már példa, remélhetőleg ezúttal is meg tudják oldani. Három kvalifikációs verseny lesz, de mivel az biztos, hogy mindháromra nem fognak tudni lefogyni, ezért azt még át kell gondolnunk, hogy pontosan hogyan indítjuk őket. Gyakorolni kell továbbá a lenti helyzeteket, mert Lőrincz Tamást, Bácsi Pétert és Kiss Balázst is ilyen szituáció után pörgették meg egymás után többször is – a védekezése szinte egyedül Lőrincz Viktornak volt rendben.”

A negyedik napon női világbajnokunk, Sastin Marianna (58 kg), továbbá Sleisz Gabriella (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) lép szőnyegre, s a szabadfogásúak is megkezdik a küzdelmeket a Hatos Gábort helyettesítő Lukács Norbert (65 kg) révén.
2021.06.22 22:32:49

Egyéb egyéni MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Kínában a nézettség akkor is garantált, ha csak a csoportmérkőzések első két körében akadtak olyan találkozók, amelyek helyi idő szerint éjfél előtt kezdődtek. Öt évvel ezelőtt az Eb-döntőt 56 millióan látták Kínában, többen, mint bármelyik európai országban.

2021.06.22 07:07:34

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pierre de Coubertin báró állította: „A béke vagy te, Sport!” Nos, azért nem mindig volt az.

2021.06.19 10:28:56

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A ma 50 éves korábbi parlamenti képviselő a Vasas-szurkolók megpróbáltatásairól is beszél.

2021.06.17 15:00:19

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A két olimpiai bajnok az Open Water Tournament nyílt vízi úszóbajnokság edzését látogatta meg. (x)

2021.06.15 23:29:05

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az egyenjogúság, az emancipáció témája a modern(ebb) társadalmakban örök feszültségforrás. A felesleges zsörtölődést megelőzve leszögezem, hogy nőpárti vagyok.