Birkózó Eb: Váncza István és Fritsch Róbert is döntőbe jutott

KOHÁN GERGELY, KRASZNAI BENCEKOHÁN GERGELY, KRASZNAI BENCE
Vágólapra másolva!
2022.04.02. 17:19
null
Váncza István az aranyéremért birkózhat vasárnap este (Fotó: Árvai Károly)
Két magyar is döntőbe jutott a kötöttfogásúak versenyében a BOK-csarnokban zajló budapesti birkózó Európa-bajnokságon: a 67 kilogrammos súlycsoportjában Váncza István, a 72 kilósoknál Fritsch Róbert készülhet a vasárnapi fináléra.

A show-műsorról szombaton egyértelműen Váncza István gondoskodott. Az FTC fiatal birkózója nem először tartott bemutatót bámulatos technikai repertoárjáról, s arról, milyen remek érzéke van a sportághoz – nem véletlenül U23-as Európa-bajnok és junior vb-bronzérmes –, és a budapesti kontinensviadal hatodik versenynapján is ihletett formában versenyzett.

Az elődöntőbe két technikai tusos és egy „sima” tusgyőzelemmel menetelt be, ott pedig a hórihorgas örmény Eb-bronzérmessel, Szlavik Galsztjannal csapott össze.

Utóbbit figyelmeztették először (1:0 ide), és a lenti helyzetből nem is sok hiányzott Vánczának a pörgetéshez, ám a valószínűtlenül hosszú karú-lábú örmény végül üggyel-bajjal kivédekezte a partert.

Rögtön a szünet után egymásnak rontottak a felek, ebből megint Váncza jött ki jobban, aki újabb egy pontért kitolta Galsztjant – majd rá fél perccel később szorult helyzetében megismételte ugyanezt (3:0). Két perccel a vége előtt aztán az örménynek sikerült megcsinálnia egy mögé kerülést (3:2), majd a szőnyegbíró pont akkor sípolt közbe, amikor lentről a pörgetést végrehajtotta volna.

Az örmények be is dobták a challenge-et, de a videózás után sem változtattak az eredeti ítéleten, ráadásul így az elvesztett challenge-ért még Váncza kapott plusz egy pontot (4:2). A fennmaradó időben a magyar versenyző szépen kivédekezte ellenfele összes támadását, így 23. születésnapja előtt néhány héttel Európa-bajnoki döntőt birkózhat hazai közönség előtt!

„Piszok nehéz meccs volt. Nagyon kellemetlen ellenfél az örmény, két fejjel magasabb nálam, egyszerűen nem tudtam, milyen akciót csinálhatnék rajta. Végül a kitolások bejöttek. Boldog vagyok, de ez még nem a vége, addig nem lehet felhőtlen az örömöm, amíg nem nyerem meg az aranyérmet. Az egész csapat nevében köszönöm, hogy telt ház előtt küzdhettünk, felejthetetlen élményt okoztak a kilátogatók, arról nem is beszélve, mennyi plusz erőt adtak...” – értékelt Váncza István.

Fritsch Róbert is döntőbe jutott (Fotó: Árvai Károly)
Fritsch Róbert is döntőbe jutott (Fotó: Árvai Károly)

Rögtön Váncza fináléba jutása után következett az egy súlycsoporttal feljebb, a kötöttfogásúak nem olimpiai 72 kg-os kategóriájában szereplő Fritsch Róbert elődöntője a BOK-csarnokban. Tavalyi Eb-bronzérmesünk a horvát Puklavec ellen kivédekezte a partert az első leküldés után, az ellenfél így csak 1:0-s előnnyel fordulhatott rá a második három percre.

Akkor aztán visszaintették a horvátot, és bár Fritsch sem tudott akciózni lentről, a fennmaradó két percet becsülettel kihúzta, így 1:1-re, később szerzett ponttal megnyerte a mérkőzést, vagyis néhány perccel Váncza István után ő is bejutott a zárónapi döntőbe!

„Meg kellett dolgozni ezért a döntőért, nem gondoltam, hogy ennyire kiélezett csata lesz. Ez a horvát fiú fiatal és feltörekvő tehetség, éreztem, hogy nem tudok akciópontot csinálni ellene. A közönség átlendített a nehézségeken, fantasztikus volt. Meg kell emésztenem, hogy döntőbe jutottam, Európa-bajnoki címért jöttem, és ezt el is érem” – mondta Fritsch Róbert.

MINDJÁRT SZÉTSÍROM MAGAM – FRITSCH ÉS VÁNCZA ÉRTÉKELÉSE

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik