KOHÁN GERGELY (Róma) 2020.02.13 13:27 Frissítve: 2020.02.13 15:38

Birkózó Eb: Sastin és Sleisz is kikapott

Női szempontból nem alakul túl fényesen a római Európa-bajnokságunk: hölgyversenyzőink a két nap alatt összesen egyetlenegy meccset tudtak nyerni.

Sastin Marianna kikapott a negyeddöntőben (Fotó: Martin Gábor/UWW)

 

Szerdán Galambos Ramóna és Németh Zsanett is vereséggel rajtolt, előbbit legalább a vigaszágra magával vitte legyőzője, ám ott a csütörtök délelőtti programban sima technikai tussal szenvedett vereséget, így ő is kiesett.

Az első (és könnyen lehet, egyetlen) női győzelmünket a 65 kg-os Sleisz Gabriella szállította, aki a selejtezőben tükörsimán, már az első menetben elérte a technikaihoz szükséges 10:0-t a junior Eb-bronzérmes lett Mamedova ellen, ám a negyeddöntőben a román színekben versenyző Incze Krisztina ellen szoros meccsen, intésekkel és kiléptetésekkel szerzett pontokkal 2:2-re kikapott (Incze csinálta az utolsó pontot), így ő jutott az elődöntőbe. Ott az Eb- és Európai Játékok-ezüstérmes bolgár Hrisztovával küzd majd, így Sleisz mérsékelt reményeket fűzhet a vigaszághoz.

Sleisz Gabriella sem járt sikerrel (Fotó: Martin Gábor/UWW)

Sajnos ugyanez igaz Sastin Mariannára is, pedig a címvédő Barka Emese hiányában egyértelműen világbajnokunkban és tokiói kvótásunkban volt a legnagyobb bizodalmunk, már ami a magyar hölgyeket illeti.

Sastin jól sorsolt, a 62 kg-osok negyeddöntőjében kezdett az azeri Omelchenko ellen, ám az első menetben bennmaradt egyszer a karja, és az azeri eldobta – világbajnokunk szerint amúgy szabálytalanul –, majd lentről be is billentette, így 4:0-ra vezetett. A végig a szabályosság határán mozgó (azt nem egyszer túl is lépő) azeri eztán az ujjtöréseken és egyéb kis alattomos furfangokon kívül nem csinált semmit, Sastin intéssel és kiléptetésekkel az utolsó másodpercekre 4:3-ra feljött, és bár edző-férje, Wöller Ákos a lefújás előtti pillanatokban még egy elkeseredett challenge-dzsel megpróbálkozott a sokadik ujjfogás miatt, ezt elutasították, az ilyen esetben az ellenfélnek adott plusz egy pont kíséretében, a vége így 5:3-as vereség. Félő, ezzel Sastinnak is véget ért az Eb (Omelcsuknak a kategória világ- és Európa-bajnok klasszisát, az ukrán Julija Tkacsot kellene legyőznie a döntőben, hogy a magyar vigaszágas lehessen), s mivel az 53 kg-os Dénes Mercédesz betegség miatt végül szőnyegre sem tudott lépni, könnyen lehet, a teljes női szakágnak is.

„Az elején valóban bennragadt a kezem, de szerintem ez eleve nem érhetett volna két pontot, hiszen az arcomba húzott bele, tehát egy szabálytalan fogásból indult az egész akció – magyarázta a Vasas 36 esztendős klasszisa. – Neki ilyen a stílusa, egyszer-egyszer megindul mindkét menetben, és ennyi. Folyamatosan fogta a kezemet, és körülbelül kétszer szóltak rá, kéz nélkül márpedig nagyon nehéz bármit is csinálni... Nem szeretnék kifogásokat keresni, de én sosem tudtam birkózni az ilyen ellenfelek ellen, akik folyamatosan a szabályosság és szabálytalanság mezsgyéjén mozogtak. Ettől függetlenül nagyon csalódott vagyok, nem azért jöttem, hogy az első meccsemen kikapjak. Már csak azért is nagyon jó lett volna éremért birkózni, mert akkor több világranglistapontot kaptam volna, és ez az olimpiai kiemelés szempontjából nem mindegy, hiszen a ranglista első négy helyezettje kiemelt lesz Tokióban...”

2020.12.02 21:43:16

Egyéb egyéni HOLMÁR ZOLTÁN

Napjaink öttusázói és tízpróbázói is megirigyelhetnék a sokoldalú nemesember teljesítményét.

2020.11.30 07:04:44

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„A fináléban ő egyenlített a bolgárok ellen, volt két gólpassza is, sokat tett a 4–1-es sikerért.”

2020.11.30 15:21:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A százötven éve született Tatich Péterről nem született összefoglaló írás – eddig…

2020.11.29 23:13:55

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem tud(hat)juk, van-e a klasszisokban félelem. Általánosítani nem lehet, de biztos akad jó néhány olimpikon, akinek nem feltétlenül elég, hogy a szervezetek, hatóságok derűlátók, megesett már az emberiség történelme során, hogy a »hivatal« tévedett.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.